Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Duruşmada Kürtçe savunmaya izin

        Hüseyin ATMACA / ŞANLIURFA (AHT)

        Şanlıurfa'da "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçundan yargılanan aralarında Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile Murat Karayılan'ın kardeşi Bozan Karayılan'ın da bulunduğu 98 sanıklı davada sanıklar Kürtçe savunma yaptı. Mahkeme hakiminin uygun görmesi üzerine, 32 sanığın Kürtçe savunmaları, tercüman aracılığıyla Türkçe'ye çevrildi.

        Şanlıurfa'da "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçundan yargılanan aralarında Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile Murat Karayılan'ın kardeşi Bozan Karayılan'ın da bulunduğu 98 kişi hakkında görülen davanın ilk duruşması yapıldı. Mehmet Öcalan ve Bozan Karayılan'ın katılmadığı Şanlıurfa 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada 33 sanık hazır bulundu. Duruşmanın başında avukatlar, sanıkların ana dilleri olan Kürtçe ile savunma yapmak istediklerini söyledi.

        Mahkeme Savcısı Serdar Gül, avukatların Kürtçe savunma yapabilecekleri yönünde mütalaa verdi. Mahkeme Başkanı Can Aysan da, Kürtçe savunma talebini kabul etti. 32 sanığın Kürtçe savunmaları tercüman aracılığı ile Türkçe'ye çevrildi.

        KÜRTÇE BİLMEDİĞİ İÇİN TÜRKÇE SAVUNMA YAPTI

        Sanıklardan bir gazetenin Şanlıurfa muhabiri (Taraf Gazetesi) Mustafa Arısüt ise savunmasını Türkçe yaptı. Arısüt, "Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana bölgede Kürtler'e yönelik uygulanan asimilasyonun bir sonucu olarak Kürtçe öğrenemedim. Bu nedenle savunmamı Türkçe yapmak zorundayım. Benimle birlikte yargılanan arkadaşlarımla dayanışma içinde olamadığım için üzgünüm" dedi.

        Sanıklar, Kürtçe yaptıkları savunmalarında, "Toplantı ve yürüyüş yapmak demokratik bir haktır. Bir partinin genel başkanı ve milletvekilleri geldiği zaman yol kapatılır, karşılama düzenlenir. Biz DTP'li olduğumuz için 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet'ten yargılanıyoruz" diyerek beraatlerini talep ettiler.

        Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen sanıkların polis zoruyla getirilmesine karar vererek 1 Mart'a ertelendi.

        BENEK: "DİĞER DAVALARA EMSAL TEŞKİL ETSİN"

        Sanıklar arasında bulunan DTP Şanlıurfa İl 2. Başkanı Avukat Bekir Benek, sanıklardan bir kısmının olayın ardından Emniyet Müdürlüğü'nde Türkçe ifade verdiğini, ancak duruşmada savunmalarını Kürtçe yaptıklarını belirtti. Mahkeme hakimi ve savcısına teşekkür eden Benek, "Dilerim bu diğer davalara da emsal teşkil eder" diye konuştu.

        OLAY:

        Şanlıurfa'da, 5 Aralık 2009 tarihinde, kapatılan DTP'nin Eş Başkanı Emine Ayna ve bazı milletvekillerinin de katılımıyla, kapatma davası süren DTP'nin kapatılmaması için izinsiz yürüyüş ve miting düzenlenmişti. Cadde üzerindeki yürüyüşün ardından dönemin DTP il binasının bulunduğu Karakoyun İş Merkezi önünde yapılan miting ve yürüyüşü organize ettikleri iddiasıyla 98 sanık hakkında 1,5 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ