Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Mardin'de 'alçak koltuk' krizi

        Kadir ÜRÜNDÜ/ MARDİN (AHT)

        Mardin'de Süryaniler'in 'Yaldo' adını verdikleri Hz. İsa'nın 'Doğuş Bayramı'na koltuk krizi damga vurdu. Ayin sonrasında Süryani Metropoliti Saliba Özmen'i odasında ziyaret eden Vali Hasan Duruer'in oturduğu koltuktan daha yüksek olması krize neden oldu. Bu durum, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un davet edildiği İsrail Büyüklelçiliği'nde 'alçak koltuğa' oturtulmasıyla ilgili saygısızlığı hatırlattığı için Metropolit Özmen, Vali Duruer'in uyarısı ile oturduğu koltuktan diğer koltuğa geçti.

        Mardin'de Süryaniler sabahın erken saatlerinde bin 400 yıllık tarihi Mor Şimune Kilisesi'ne eşleri ve çocukları ile geldi. Ayini Oxford Üniversitesi mezunu Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Baş Rahibi Gabriyel Akyüz birlikte yönetti. Kilisede kız ve erkek koroları ayin boyunca Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okuyarak ruhani liderlere destek verdi. Ayine katılanlar gümüş tütsülükler içinde yakılan tütsülerle kutsandı. Kilise ortasında yakılan ateşle devam eden ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma ve dualar yaptı. Ayine katılanlar dua mumluğunda mum yakıp dua etti. Başrahip Akyüz, ayine katılanlara şaraplı ekmek ikram etti.

        VALİ DURUER: PATRİKLİK MARDİN'E TAŞINMALI

        Süryani vatandaşların bayramını kutlamak için Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, İl Müftüsü Mehmet Kızılkaya ve daire amirleri de kiliseye geldi. Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ve Süryani vatandaşlar misafirlerini kapıda karşıladı. Vali Duruer, "Mardin'de Süryaniler'in sayısını arttırmak için çalışmamız lazım. Suriye'de bulunan ve Süryaniler'in dini merkezi olan patrikliği de Mardin'e taşımak için ne yapılması gerekiyorsa hazırız" dedi. Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da, kendisini bir süre önce Hindistan Büyükelçisi'nin ziyaret ettiğini, Hindistan'daki Süryanilerle iletişim kurmak için çalışacaklarını söyledi.

        METROPOLİT ÖZMEN YÜKSEK KOLTUKTAN İNDİRİLDİ

        Ayinin ardından Vali Duruer, Süryani Diyarbakır ve Mardin Metropoliti Saliba Özmen'i odasında ziyaret etti. Bu sırada Süryani Metropoliti Özmen'in oturduğu koltuğun Vali Duruer'in oturduğu koltuktan daha yüksek olması krize neden oldu. Bu durum, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un davet edildiği İsrail Büyüklelçiliği'nde 'alçak koltuğa' oturtulmasıyla ilgili saygısızlığı hatırlattığı için Metropolit Özmen, Vali Duruer'in uyarısı ile oturduğu koltuktan diğer koltuğa geçti. Koltuk değişimi öncesinde gazeteciler cemaat mensuplarınca dışarı çıkarıldı. Daha sonra yeniden içeri alındığında Metropolit Özmen'in koltuğunu değiştirdiği, yüksek koltuğun ise boş olduğu görüldü. Gazetecilerin bu durumun nedenini sorduğu cemaat mensupları ise, "Vali bey öyle istedi, metropolit de koltuğu değişti" dedi.

        VALİ DOĞRUER: "ÖKÜZ ALTINDA BUZAĞI ARAMAYIN"

        Mardin Valisi Hasan Duruer, konuyla ilgili AHT muhabirinin olarak, "Metropolit koltuk değiştirdi, sebebini biliyor musunuz?" sorusu üzerine "Alakası olmayan bir durum, aklımın ucundan bile geçmeyen bir durum. Uyardım ben, ondan sonra metropolit sağıma oturdu. Hepsi bu kadar basit" dedi.

        "Uyarınızın sebebi ne?" sorusu üzerine ise Duruer, "Bunu da mı haber yaptılar, hiç inanılacak gibi değil. Noel kutlamasına gittik, kutlamada metropolit solumda oturuyordu. Nezaket gösterdi, sağıma geçti. Bunda haber olabilecek bir şey var mı? Çok enteresan bir şey. Öküz altında buzağı aramak, başka da bir şey değil. Ben kendisini uyarmadım, böyle bir şey de söz konusu değil" dedi.

        İsrail'de geçtiğimiz yıl Ocak ayında meydana gelen olayda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayolon, "Kurtlar Vadisi Pusu" dizisinde İsrail ajanlarının bebek hırsızı olarak gösterilmesine tepki için Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u, İsrail Parlamentosu Knesset'e çağırmış, görüşmede kendi koltuğundan daha alçakta bir koltukta oturmasına dikkat çekmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ