Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 2011'de bunlar konuşulacak!

        HAZIRLAYANLAR: ESRA ÇORUH-ELİF KEY-FÜSUN SAKA-GÜLENAY BÖREKÇİ-HEJA BOZYEL-NAZENİN TOKUŞOĞLU-NEVRA GÖMDENİZ-PINAR ERBAŞ

        Yılmaz Erdoğan’ın bir Nuri Bilge Ceylan filminde oynayacağı aklınıza gelir miydi? “Biutiful” diye film ismi olur mu? Fransız şarkıcı-oyuncu Vanessa Paradis İstanbul’a gelirken sevgilisi Johnny Depp’i de yanında getirir mi? Yaprak Dökümü’nün yerine hangi dizi geliyor? Türkler’in yeni seyahat noktaları neler olacak? Yeni yılda kültür, sanat ve eğlence hayatımızın rotasını çıkardık.

        KiTAP

        Orhan Pamuk’un kitabı önce İngilizce çıktı

        Orhan Pamuk’un yeni kitabı önce ABD’de İngilizce yayınlandı: The Naive and Sentimental Novelist (Nahif ve Duygusal Romancı), yazarın Harvard Üniversitesi’nde verdiği derslerden oluşuyor. Kitapta “Roman okurken zihnimizde neler olup biter?” ve “Bay Pamuk, tüm bunlar sahiden başınıza geldi mi?” gibi bölümler yer alıyor.

        Ayşe Kulin’in hayatı

        Ayşe Kulin, yakında çıkacak Dürbünümde Kırk Sene: Hayat ve Dürbünümde Kırk Sene: Hüzün adlı kitaplarında, onu en çok etkileyen, üzen, sevindiren olayları romanlaştırıyor. Üstelik bunları tüm Türkiye’nin hikâyesi haline getirmeyi başarıyor.

        Eşcinsel bir solcunun itirafları

        Nedim Gürsel’in Şeytan, Melek ve Komünist adlı yeni romanı gürültü koparacak. Yazarın gerçek hayatta tanıdığı bir şahsiyetten esinlenerek yazdığı “eşcinsel bir solcunun itirafları” tadındaki kitap bir çeşit aşk-nefret ilişkisini anlatıyor. Nâzım Hikmet’e çaresizce âşık olan bir erkek sonunda intikamını şairi ihbar etmekte bulur...

        Yılın en iyi 10 kitabından biri

        Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Elif Batuman birçok eleştirmene göre 2010’un en iyi 10 kitabından birini kaleme almıştı. The Possessed: Adventures With Russian Books And The People Who Read Them (Ecinniler: Rus Romanları ve Okurlarıyla Maceralar), çok satanlar listesine hızlı girmişti. New Yorker Dergisi yazarlarından olan ve şu sıralar İstanbul’da yaşayan Batuman’ın Semerkand yolculuğu anılarına da yer verdiği kitabı nihayet Türkçe yayınlanıyor.

        Elif Şafak’ın yeni kitabı bu yaz çıkıyor

        Elif Şafak bir süredir İngiltere’de yaşıyor. Satış rekorları kırarak bir edebiyat fenomeni haline gelen Aşk’tan sonraki yeni romanını gözlerden ırak yazmak için... Kitabın neye dair olduğunu henüz bilmiyoruz, tek bildiğimiz haziranda yayınlanacağı.

        U2’nun şarkısı roman oldu

        Bu yıl yayınlanacak önemli romanlar arasında Haruki Murakami’den Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu, Paul Auster’dan Sunset Park, Salman Rushdie’den The Ground Beneath Her Feet var. Meraklısı hatırlayacaktır; U2’nun The Ground Beneath Her Feet adlı şarkısının sözleri Rushdie’ye aitti. İşte o şarkı şimdi Hindistan, göçmenlik, aidiyet kavramı, büyülü gerçekçilik, saplantılı aşk ve rock’n roll’a dair bir romana dönüştü.

        Eco romana döndü

        Umberto Eco’nun çıkar çıkmaz tartışmalara sebep olan yeni romanı El Cementerio de Praga pek yakında Türkçe’de. Kitapta 19. yüzyılda Kıta Avrupası’nın tarihi ve siyasi kaderini belirlediği var sayılan entrikalar, komplo teorileri ve saldırıları anlatılıyor. Anlayacağınız post-modern edebiyatın şahikalarından biri daha bizi bekliyor.

        DİZİLER

        Muhteşem Yüzyıl 5 Ocak'ta başlıyor

        Kanuni Sultan Süleyman dönemini konu alan Muhteşem Yüzyıl, 3.5 milyon TL ile en büyük bütçeli yerli dizi. Senaryo Meral Okay'a ait. Yönetmen koltuğunda ise Yağmur ve Durul Taylan oturuyor. Show TV'de ekrana gelecek dizinin kadrosu iddialı: Halit Ergenç, Nebahat Çehre, Nur Aysan, Selma Ergeç, Okan Yalabık... Kanuni'nin büyük aşkla bağlı olduğu Hürrem'i ise Türk asıllı Alman oyuncu Meryem Uzerli canlandırıyor. Çekimler Topkapı Sarayı ve birçok tarihi mekânda yapılıyor. Ayrıca 2100 metrekarelik dev bir plato kuruldu.

        Şüphe'li bir yıl olacak

        Kanal D'nin Yaprak Dökümü'nün yerine koyduğu Şüphe'nin ilk bölümü 5 Ocak Çarşamba günü ekrana gelecek. Yönetmen Abdullah Oğuz, senarist Zülküf Yücel. Pırıltılı hayatların ardında karanlık ve aile içi gizli hesaplaşmalar bu dizide. Başrollerde Selin Demiratar İsmail Hacıoğlu, Serkan "Güngör Bayrak, Altunorak, Güng Burhan Öçal gibi isimler var.

        Adını Feriha Koydum

        Show TV'de çok yakında başlayacak Adını Feriha Koydum MED Yapım imzalı. Vahide Gördüm, Hazal Kaya, Metin Çekmez, Melih Selçuk, Çağatay Ulusoy, Deniz Uğur, Ceyda Ateş başrollerde. Dizi, Etiler'de yaşayan ve üniversiteyi burslu olarak kazanan kapıcı kızı Feriha'nın ve ailesinin hikâyesini anlatıyor.

        Gamze Özçelik'li Canan

        Peyami Safa'nın serinden uyarlanan Canan, Fox TV'nin iddialı yapımlarından. Başrolde Gamze Özçelik var ama kadrodaki diğer isimler henüz kesinleşmedi. Canan, küçük bir çocukken evlatlık olarak alınır. Aile, Canan'a çok iyi bakar. Ama hayatının belki de en mutlu gecesinde, bir saldırının kurbanı olur. Evden atılır. Yıllar sonra, kaybettiklerini geri almak için çıkıp gelir.

        SİNEMA

        Eyyvah Eyvah 2

        2010’un en çok izlenen 3'üncü filmi olan Eyyvah Eyvah’ın devamı 7 Ocak’ta vizyona giriyor, Ata Demirer ve Demet Akbağ'ın macerası kaldığı yerden deva m ediyor.

        Nuri Bilge Ceylan, yeni filminde Yılmaz Erdoğan’ı yönetecek

        Nuri Bilge Ceylan, son filmi Bir Zamanlar Anadolu’da bir savcıyla doktorun, cinayet soruşturması için gittikleri köyde geçirdikleri geceyi anlatıyor. Başrollerde Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel var.

        Çınar Ağacı’nda dev kadro

        Büyük Adam Küçük Aşk filmiyle tanınan yönetmen Handan İpekçi, Çınar Ağacı’nda parçalanmaya yüz tutmuş bir ailenin öyküsünü konu alıyor. Başrollerde Nurgül Yeşilçay, Nejat İşler, Settar Tanrıöver, Ragıp Savaş, Meral Okay, Celile Toyon va r.

        Yahşi Doğu geliyor

        Cem Yılmaz, Y ahşi Batı'nın devam filmini Çin’de çekecek . Başrollerde Uğur Yücel, O zan Güven, Özkan Uğur ve Zafer Algöz var.

        Siyah Kuğu fenomeni

        Rakip iki balerini canlandıran Natalie Portman ve Mila Kunis’in öpüşme sahneleriyle Black Swan (Siyah Kuğu), Türkiye’de şimdiden çok konuşuluyor.

        Oscar avcısı

        Terrence Malick’in yönettiği The Tree of Life filminde başrollerde Sean Penn, Brad Pitt ve Jessica Chastain var. Film, sinema eleştirmenleri tarafından 2011’in Oscar avcıları arasında gösteriliyor.

        Javier Bardem sevenlere!

        Biutiful, yasadışı işlerle para kazanmaya çalışan bir babanın hikâyesini anlatıyor. Ocak ayında gösterime girecek filmin başrolünde Oscar’lı oyuncu Javier Bardem var.

        Temmuz ayı Harry Potter ayı

        8 milyar 411 milyon 23 bin 900 dolarlık gelirle en iyi gişe başarısına sahip olan Harry Potter serisinin son filmi Harry Potter ve Ölüm Yadigârı: Bölüm 2, temmuzda seyirciyle buluşacak.

        MÜZİK

        8 Temmuzda Bon Jovi

        Salon İKSV bu seneye çok sıkı hazırlanmış: Elektronik müziğin Fransız temsilcisi EZ3kiel'in konseri 14 Ocak'ta. 5 Şubat'ta Belle&Sebastian'dan tanıdığımız Isobel Campbell ve sevdiğimiz gruplardan Queens Of The Stoneage'in akıl hocası Mark Lanegan birlikte yayınladıkları Hawk albümü için İstanbul'da konser verecek. 19 Mart'ta, indie rock müziğin en dokunaklı sesi Joan Wasser namı diğer Joan as Poliçe Woman sahne olacak. Onu Lou Reed, Elton John gibi isimlerle yaptığı işbirliklerinde hatırlamıyorsanız bile bu konser kaçmaz!

        Mayısta dünyaca ünlü davul virtüözü Jacques Dejohnette'le coşmak için hazır olun! Yakışıklılığıyla bizi bitiren Maroon 5'ı da ilkbaharda izleyeceğiz. Bon Jovi 8 Temmuz'da İstanbul'da! Sonisphere Festivali 17-19 Haziran'da; şimdilik sadece Iron Maiden konseri kesinleşmiş durumda.

        Nil Karaibrahimgil sırada

        Nil'in albümü hazır ama piyasaya çıkış tarihi henüz kesinleşmedi. Burak Kut, 2011'de bir kez daha piyasaya dönüş yapmayı deneyecek. İlk albümlerini çok sevdiğimiz Sakin de bu yıl ikinciyi çıkarmaya hazırlanıyor.

        Vanessa Paradis'nin İstanbul konseri

        2011 konserleri Babylon'da 19-20 Ocak'ta Oi Va Voi ile başlıyor. Elektronik müzik severler 7 Ocak'ta Roxy'de Thieves Like Usla dans edecek. Şubatta sahnede iki güzel : Johnny Depp'in karısı Fransız Vanessa Paradis, 7 Şubat'ta Haliç Kongre Merkezi'nde. Macy Gray ise 14-15 Şubat'ta Babylon'da.

        Can Bonomo'yu keşfedin

        Pozitif Müzik Yapım, bu yılı cazla dolduracak. İlk olarak Alp Ersönmez'in albümü çıkacak. 2011'de çok konuşulacak yeni bir isim var: Can Bonomo. MTV sunucusu Bonomo'nun albümü ocak ayının sonunda piyasada. Yeniler arasında Pasaj Müzik'ten çıkacak Kreş ve Arka Bahçe'nin rock albümleri de var.

        İlkbahar'da Ajda ve Sezen

        İlkbahar'da, Ajda Pekkan'ın martta çıkacak yeni albümüyle başlayacak. Mayısta ise Sezen Aksu albümü geliyor!

        PJ Harvey albümü Şubatta

        2010'da piyasaya çıkmasını beklediğimiz Blink 182 albümü 2011 başına kaldı. Şubatta PJ Harvey'in Let England Shake ve Bright Eyes'm The People's Key albümlerini dinleyeceğiz. Devotchka, Blondie ve Jennifer Lopez de yeni yıla yeni albüm hazırlıyor. Lady Gaga ise Born This Way'i yıl ortasında çıkaracak.

        Ocakta Hadise var

        Bu ay Hadise ve Deniz Seki'den yeni albüm geliyor. Nilüfer'in albümünün çıkış tarihi ise 24 Ocak. Ağırbaşlı romantiklere müjde: Funda Arar'ın albümü 1 Şubat'ta piyasada.

        Sakıp Sabancı Müzesî'ne Toulouse-Lautrec geliyor

        Müzenin 2011'deki ilk önemli konuğu "Ege'nin İki Yakası" sergisi. Sergi, Yunanistan'ın Kiklad Adaları ile Anadolu toprakları arasında MÖ 3.000'lere dek uzanan etkileşimi yansıtıyor. İkinci önemli konuk, 19. yüzyıl sonunda Paris'in renkli ve abartılı hayatına yakınlığıyla, dönemin modern ve kimi zaman dekadan yaşamını heyecan verici, zarif ve kışkırtıcı bir şekilde resmeden Henri de Toulouse-Lautrec. Sanatçının 400 eseri sergilenecek.

        İstanbul Modern'de Kayıp Cennet

        23 Mart - 24 Temmuz 2011 tarihleri arasındaki "Kayıp Cennet" sergisi doğaya, hayvanlar dünyasına ve önemli ekolojik değişimlere dair güncel yaklaşımları mercek altına alacak. Sergide birçok yabancı sanatçının yanı sıra Ergin Çavuşoğlu, Emre Hüner ve Ali Kazma'nın ismi de yer alıyor.

        Arter'in Görünmezlik Taktikleri

        Arter'de nisan ayı başında Emre Baykal ve Daniela Zyman'm eş küratörlüğünde "Görünmezlik Taktikleri" başlıklı sergi açılacak.

        Rampa'daki Ayşe Erkmen

        19 Şubat - 25 Mart tarihleri arasında Ayşe Erkmen, 9 Nisan -14 Mayıs tarihleri arasında Nilbar Güreş sergileri var. Erkmen'in galeri mekânını kullanacağı iki büyük yerleştirme üzerinde çalıştığı, Güreş'in ise İstanbul'da daha önce sergilenmemiş yeni fotoğraflarını göstereceği konuşuluyor.

        Çağdaş Çin resmi Sanatorium'da

        Galeri, yeni yılı Yağız özgen'in "C:/still_life" isimli sergisiyle selamlıyor. İkinci sergide çağdaş Çin sanatının önde gelen temsilcilerinden ressam Luo Qing, eserleriyle Türkiye'de ilk kez sanatseverlerle buluşacak. Üçüncü sergi ise İran asıllı sanatçı Babak Golkar'a ait.

        MODA

        Black Swan filminin Rodarte kostümleri

        Golden Globe ve Oscar ödül törenleriyle birlikte, Black Swan filmindeki Rodarte imzalı kostümler de çok konuşulacak.

        2011'in kokusu

        Japon Vogue Dergisi'nin moda direktörü Anna Della Russo, defilelerde podyuma çıktıktan sonra şimdi de kendi adını taşıyan parfümüyle adından söz ettirecek.

        Tom Ford kadın koleksiyonu

        Tom Ford'un merakla beklenen kadın koleksiyonu 2011'de çok konuşulacak. Retro-fütüristik kıyafet ve aksesuvarlar kadınların arzu nesnesi olacak.

        Serkan Sarıer

        Brood markasıyla çıkış yapan Serkan Sarıer'i yakın takibe alın, çünkü 2011'de koleksiyonları dünya basınında yer alacak.

        Chanel gri oje

        Sade tırnaklar 2010'da kaldı. 2011'de, Chanel'in gri ve haki renkte ojeleriyle Fransız manikürü yaptırmak çok moda!

        Uzun etek

        Minileri ve maksileri rafa kaldırın! Bu yıl diz ile bilek arasında biten etek boyu popüler.

        At kuyruğu

        Şu sıralar saçınızı kestirmeyi düşünüyorsanız kesinlikle vazgeçin! 2011 ilkbahar-yaz koleksiyonlarının tanıtıldığı moda haftalarında, mankenler uzun at kuyruğu saçlarla çıktı podyuma.

        Vahşi doğa

        Hayvan desenlerinden meyve motiflerine vahşi doğa, 2011'de tüm unsurlarıyla moda dünyasını etkisi altına alacak. Muzlar, maymunlar, canlı renkler kıyafetlerinizi süsleyecek.

        1970'li yıllar

        2010 modasına 1950'lerin ve 1960'ların hanım hanımcık silueti hâkimdi. Bu yıl ise 1970'lerin özgür ruhuna geri dönüyoruz.

        Jimmy Choo'nun taşlı stilettosu

        Seksi ayakkabılarıyla ünlü İngiliz marka Jimmy Choo, 2001'de 15. yaşını kutlayacak. Bu yıla özel ürettiği taşlı stilettolarla, Hollyvvood yıldızlarının ve moda tutkunlarının ayaklarını süsleyecek.

        OYUN

        Star Wars: The Old Republic

        Star Wars (Uzay Savaşları) hayranları tarafından merakla beklenen "Star Wars: The Old Republic" adlı online oyunun seslendirmesinde yüzlerce profesyonel aktör görev aldı.

        Gears of War 3

        Son yılların en iyi aksiyon oyunlarından "Gears of War"un üçüncüsü, sonbaharda satışa sunulacak. Video oyunu geliştiricisi Amerikan şirketi Epic Games'in Microsoft'un oyun konsolu Xbox 360 için tasarladığı oyunu, 4 kişi birden aynı anda oynayabiliyor.

        Dead Space 2

        Electronic Arts tarafından PlayStation 3, Xbox 360 ve Microsoft Windows için geliştirilen aksiyon-korku oyunu "Dead Space 2" ocak ayının sonunda piyasada olacak. Oyun, 2417 yılında Satürn'ün çevresindeki bir uzay istasyonunda geçiyor.

        TEKNOLOJİ

        iPhone 5 geliyor

        Kesin tarih belirtilmese de, Apple'ın iPhone 5'i bu yıl piyasaya çıkarması bekleniyor. Cihazın LCD ekranlarını üretecek olan Toshiba, bunun için Japonya'da yeni bir fabrika kuruyor. iPhone 4'te yaşanan "çekim gücü" sorununu gidermek için iPhone 5'in iç tasarımında değişiklik yapılacağı tahmin ediliyor.

        2 kameralı iPad 2

        iPad'in yeni versiyonu iPad 2 hakkında şimdilik tek somut bilgi, 9.7 inçlik ekrana sahip olacağı. Biri önde diğeri arkada olmak üzere iki kamerası bulunacağına da kesin gözüyle bakıyor.

        Blackberry Playbook

        iPad'e rakip olacak bu ürünü Kanadalı teknolojiçıkarıyor. Ürünün özellikleri şöyle: 1GHz çift çekirdekli işlemci, 1GB bellek, simetrik çoklu-işlem fonksiyonu, Adobe Flash desteği ve Blackberry Tablet işletim sistemi.

        Nintendo 3DS

        Nintendo'nun mart ayında piyasaya sunacağı Nintendo 3DS oyun konsolu, 3 boyutlu görüntülerin gözlük kullanmadan izlenmesini sağlıyor. 800x240 ekran çözünürlüğüne sahip cihazda 3 adet dahili kamera bulunuyor.

        Chrome işletim sistemli laptop

        Google, Windows ve Mac OSX işletim sistemine rakip olan Chrome işletim sistemiyle çalışan dizüstü bilgisayarları 2011 'de vitrine çıkaracak.

        PSP Phone

        Sony'nin oyun konsolu PlayStation Portable'ın (PSP) cep telefonu versiyonu, video oyunu tutkunları için tasarlandı. Cihaz, 3.7 inç ekran ve Android 2.3 işletim sistemiyle kullanıcıların beğenisine sunulacak.

        TATİL

        Tanzanya'da safari

        Tanzanya'da safari yapmak ve eşsiz kumsalları, taş binaları, baharat tarlalarıyla Zanzibar Adası'nı keşfetmek farklılık arayanların tercihi olacak. Kenya - Masai Mara'da macera dolu bir tatil yine çok moda. Buraya temmuz-eylül ya da aralık-şubat arası gitmek doğa koşulları açısından daha uygun. 2011'de Türkleri cezbedecek uzak diyarlardan biri de Vietnam.

        Son moda Uruguay

        Gezmekten anladığınız 3 gece 4 gün Viyana - Prag - Budapeşte gibi bir şeyse, bu sene tatile bakış açınızı biraz değiştireceksiniz. 2011'de Uruguay Türklerin favori mekânlarından biri olacak. Nokta atışı yapmak gerekirse; özellikle Punta Del Este'de memleketimizin önde gelen simalarıyla karşılaşabilirsiniz.

        Evlenmek için

        Yurtdışında evlenmek 2011 trendleri arasında. Çünkü Türkiye'de düğün yapmak gün

        geçtikçe pahalılaşıyor ve yurtdışındaki davetlere katılım az olduğundan "Onu çağırdın, bunu unuttun" gibi dertler kalmıyor. Evlendiğiniz yerde balayına çıkmak da güzel tabii. Kış düğünü için Dubai, yaz içinse Avrupa şehirleri popüler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ