Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Günay, Diyarbakır'da Kürtçe konuştu

        Kültür Bakanı Diyarbakır'da konuştu: "12 Eylül'ün saçma sapan yasakları"

        Günay: "Vere rune çay vexe" (Gel otur çay iç)

        Faruk YÜCE / DİYARBAKIR (AHT)

        Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay "Resmi dil Türkçedir. Ama Anadolu'da farklı sesler, söyleyişler, bilgiler ve derinlikler var. Bunlardan bir tanesi de Kürtçedir" dedi. Ulu Cami'de Cuma namazı kılan Bakan Günay cami çıkışı kahvehanede vatandaşlarla Kürtçe konuştu. Günay, vatandaşlara '?Sersera ser çava' (başım gözüm üstüne), 'Vere rune çay vexe' (gel otur çay iç) diye seslendi. Günay burada yaptığı açıklamada ise, "Maalesef 12 Eylül askeri darbe dönemlerinde gereksiz bazı yasaklamalar oldu. Saçma sapan yasaklamalar. Bu yasaklamaların da yarattığı gerginliklerin de şimdi gidermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

        Kültür ve Turizm Bakanı Günay Diyarbakır'a bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Günay ilk olarak Diyarbakır valisi Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti. Diyarbakır'da İçkale, Surlar, Kültür Merkezi gibi süregelen birçok işlerinin olduğunu ifade eden Günay Diyarbakır Surlarının Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için çalıştıklarını söyledi.

        VALİYE TÜRKÇE VE KÜRTÇE' MEM-U ZİN' KİTABI

        Açıklamanın ardından Bakan Günay, Vali Toprak'a Türkçe ve Kürtçe basılan Ahmedi Hani'nin Mem u Zin adlı kitabını hediye etti. Toprak da Günay'a bakır işlemeli kahve takımı verdi.

        VATANDAŞLARLA KÜRTÇE KONUŞTU

        Bakan Günay, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve AK Parti Diyarbakır milletvekilleri İhsan Arslan, Kutbettin Arzu ile Abdurrahman Kurt Ulu Cami'de Cuma namazı kıldı. Günay, ardından bir kahveye girerek vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Günay kendisini "Hoş geldiniz sayın bakanın' diye karşılayan vatandaşlarda Kürtçe karşılık verdi. Günay, vatandaşlara Kürtçe, 'Sersera ser çava' (başım gözüm üstüne), ?Vere rune çay vexe' (gel otur çay iç) diye seslendi. Bakan Günay yanında bulunan milletvekillerine de Kürtçeyi doğru konuşup konuşmadığını sordu. Kahvede kendisine ikram edilen çayı içerken de gazetecilere açıklamada bulundu.

        "12 EYLÜL'ÜN SAÇMA SAPAN YASAKLARI"

        İnsanların kendisini ifade etme konusunda 12 Eylül döneminde çeşitli yasaklamalara gidildiğini söyledi. Bakan Günay şöyle konuştu: "Diyarbakır'daki İçkale'ye daha önce avukat olarak gelmiştim sıkıyönetim döneminde. Orada bir nezarethane vardı, işte bir yargı merkezi vardı. Biz şimdi orada Türkiye'nin en büyük Kültür Merkezi'ni yapıyoruz. Diyarbakır Cezaevinde de inşallah böyle bir çalışma yaparız. Maalesef 12 Eylül askeri darbe dönemlerinde gereksiz bazı yasaklamalar oldu. Saçma sapan yasaklamalar. Bu yasaklamaların da yarattığı gerginliklerin de şimdi gidermeye çalışıyoruz. Sokaktaki ahali bir lisanı, anasından öğrendi ve biliyorsa onu öldürmemek, bunu geliştirmek, bilenlerin öğrenmesini tekrar sağlamak lazım. Bu Türkiye'nin bütünlüğünü zedelemez" diye konuştu.

        Günay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır gezesi sırasında Diyarbakır surlarını himayesine aldığının hatırlatılması üzerine sözlerini şöyle sürdürdü: "Güzel bir gelişme Cumhurbaşkanımız sağ olsunlar, kültür ve sanata önem veriyor ve Sayın Başbakan gibi gittiği yerde bu tarihi mekânları gezmeye zaman ayırıyor, çok minnettarım" ifadelerini kullandı.

        Günay, Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın kendisi ile ilgili söylediği sözlerin sorulması üzerine de, "Kapattım arkadaşlar o konuyu" yanıtını verdi.

        Kahvehanedeki sohbetin ardından bakan Günay Cahit Sıtkı Tarancı Müzesini de gezdi. Günay, Tarihi Hasan Paşa Hanı'na geçerken önünü kesen sakızcıya 50 TL harçlık verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ