Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 'İthal etler İslam'a uygun değil'

        Neşet KARADAĞ/ ADANA (AHT)

        Et Balık Kurumu'nun (EBK) franchising sistemiyle Türkiye genelinde yaklaşık 100 et satış şubesi açma girişiminin küçük esnafı bitirmeye yönelik olduğunu öne süren Adana Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Murat Yağmur, Adana'da 500 esnafın işyerini kapatacağını öne sürdü. EBK'nin depolarında ithal etler nedeniyle boş yer kalmadığını kaydeden Yağmur, devlet tarafından ithal edilen 131 bin ton etin dini vecibelere uygun olmadığını iddia ederek, bu etlerin kamu kurumlarının, askeri birliklerin yemekhanelerinde tüketildiğini ve büyük marketlerde satıldığını bildirdi.

        Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, franchising modeliyle Adana'da 2, Ankara'da 20, Antalya'da 2, Bursa'da 4, Diyarbakır'da 2, Erzurum'da 1, Eskişehir'de 1, Gaziantep'te 1, İstanbul'da 50, İzmir'de 5, Kayseri'de 1, Kocaeli'de 3, Konya'da 1, Mersin'de 2, Sakarya'da 1, Samsun'da 2, Trabzon'da da 1 et satış şubesi açacak. EBK'nın satış şubeleri açması kasapların tepkisine yol açtı.

        "ADANA'DA 500 KASAP İŞYERİNİ KAPATIR"

        Adana Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Murat Yağmur, Banvit, Beypiliç, Kayar Holding ve Vestel gibi firmaların da EBK gibi şube açma girişiminde bulunmaya hazırlandığını, tüm bu girişimlerin küçük esnafı bitirmeye yönelik olduğunu savundu. Bu şubelerin açılması durumunda Adana'da 500 esnafın işyerini kapatmak zorunda kalacağının altını çizen Yağmur, "Daha önce de deli dana hastalığı taşıyan şoklanmış etlerin Türkiye'ye gönderildiğini söylemiştik. Şimdi de bu girişimlerle karşı karşıyayız. Bakanlık buna izin verirse eylemlere başlayacağız. Sabrımız tükendi" dedi.

        'İTHAL ETLER İSLAMA UYGUN DEĞİL'

        Yağmur, ithal etlerin devlete 10 milyar dolar getirisi olduğunu ve devletin de bu payın peşinde olduğunu öne sürdü. EBK depolarının tamamının ithal etler nedeniyle dolu olduğunu ve et koyacak yer kalmadığını söyleyen Yağmur, Türkiye genelinde 131 bin ton devletin, 450 bin ton da şahısların ithal ettiği etlerin bulunduğunu anlatarak, bu etlerin hiçbirinin dini vecibelere, islama uygun olmadığını iddia etti. Bu etlerin yurtdışından canlı hayvan şeklinde değil, kesilmiş olarak ithal edildiğini ifade eden Yağmur, bu etlerin satılırken üzerlerinde ithal et olduğuna dair bir uyarının bulunması gerektiğini, ancak bu kurala uyulmadığını kaydetti.

        'EBK'NİN İTHAL ETLERİ HASTALIKLI'

        Bu etlerin kamu kurumlarının, askeri birliklerin yemekhanelerinde tüketilip, büyük marketlerde satışa sunulduğuna dikkati çeken Yağmur, bu nedenle kasap esnafının birkaç gün içinde vitrinlerine "İşyerimizde ithal et yoktur. Et Balık Kurumu'nun ithal etlerinde hastalık vardır ve etleri de bir yıldır depolarda beklemektedir. Almayın" tabelaları asacağını dile getirdi.

        'TAVUKÇU VE BALIKÇILAR DA MAĞDUR EDİLECEK'

        EBK'nin ihale şartnamesinde bu ihaleye girecek olanlar için şirket zorunluluğu bulunduğunu kaydeden Yağmur, küçük esnafın bu şubelere talip olma şansının bulunmadığını, ileride bu şubelerde tavuk ve balıketi de satılacağını bu nedenle sadece kasapların değil tavukçu ve balıkçı esnafının da zor duruma düşeceğini söyledi.

        '1500 ESNAF AİLELERİYLE BİRLİKTE SOKAĞA DÖKÜLECEK'

        Uygulamanın yaşama geçmesi halinde Adana'da odaya kayıtlı 1500 esnafın aileleriyle birlikte sokağa dökülüp eylem sürecine geçeceğini belirten Yağmur, "EBK 18 TL'ye kuşbaşı satıyor. Bizim esnafımız da aynı fiyattan satıyor. EBK şube açarak fiyatları düşürmek istiyor ama zarar içinde zarar edecek. SSK, su, telefon, elektrik... Bunların hepsini esnaf ödüyor. EBK kendi cebinden ödemiyor ki... EBK'nin zararı da yine küçük esnaftan çıkıyor" şeklinde konuştu.

        'DEVLET 1500 TL MAAŞ VERSİN'

        Yağmur, "Devlet esnaflık yapacaksa ben de 1500 esnafın anahtarını toplayayım. Devlet de benim 1500 üyeme aylık 1500 TL maaş versin" teklifinde bulunarak, EBK'nin küçük esnafın vergileriyle kendilerine karşı mücadele ettiğini ileri sürdü. Yağmur, EBK'nin etlerinin yüzde 90'ının yağ, yüzde 10'unun da kelle eti olduğunu iddia etti.

        'GENEL MÜDÜRÜN BAKAN EKER'İN YERİNDE GÖZÜ VAR'

        Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Et Balık Kurumu'nun 2008'de 44 milyon TL, 2009'da da 50 milyon TL zarar ettiğini belirten Yağmur, 2010 rakamlarının henüz açıklanmadığını söyledi. Anayasa'ya göre devletin küçük esnafı korumakla mükellef olduğunu dile getiren Yağmur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Devlet denetleyicidir, esnaflık yapamaz" sözlerini anımsatarak, "Başbakan'ın sözlerine katılıyoruz. Ancak ne hikmetse Tarım Bakanı Sayın Mehdi Eker, 2006 ve 2007'nin verilerini beyan ediyor. Biz 2009'un, 2010'un verilerinin açıklanmasını istiyoruz. EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş Bakan Eker'i yanlış bilgilendiriyor. Kendisi milletvekilliğine aday ve Bakanımızın koltuğunda gözü var" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ