Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Aleviler meydanda

        Neşet DİŞKAYA / İZMİR (AHT)

        Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından İzmir'de düzenlenen mitingde sağanak yağışa rağmen toplanan yaklaşık 40 bin kişi eşit yurttaşlık talebinde bulundu. Mitingde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Diyanet İşleri Başkanlığı, zorunlu din dersleri kaldırılıncaya, cemevlerimiz yasal statüye kavuşuncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

        40 BİN KİŞİ KATILDI

        Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Kültür Derneği öncülüğünde İzmir'de bir araya gelen Aleviler,"Demokratik anayasa ve ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" talebinde bulundu. Gündoğdu Meydanı'nda yapılan mitinge Türkiye'nin değişik illerinde gelen yaklaşık 40 bin kişi ile birlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, CHP'li belediye başkanları da katıldı. Mitingde, "Cemevleri'nin ibadet yeri olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi" gibi talepler dile getirildi. Mitinge, bazı yöre dernekleri ve bazı siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendika destek verdi.

        "MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

        Mitingte konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız "Ta ki; Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılıncaya kadar, zorunlu din dersleri kaldırılıncaya, cemevlerimiz yasal statüye kavuşuncaya, Madımak Oteli müze oluncaya, Alevi köylerine cami yapma politikaları son buluncaya, başta Hacı Bektaş dergahı olmak üzere kutsal mekanlarımız biz gerçek sahiplerine iade edilinceye, kutsal Gadirhum günü Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan müsahip kardeşlerimiz Arap Alevileri için bayram, dolayısıyla resmi tatil günü ilan edilinceye dek mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

        "NE HAN NE HAMAM İSTİYORUZ"

        12 Eylül'de yapılan her şeyin AK Parti hükümeti döneminde devam ettiğini öne süren Balkız, "Ne han istiyoruz ne hamam, ne bayrak istiyoruz ne toprak. Bu güzel ülkede Sünni kardeşlerimizle, inanan inanmayan yurttaşlarımızla birlikte eş ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz. Ama bu isteklerimizi Sünni kardeşlerimiz olmaksızın yalnız başımıza gerçekleştiremeyiz. Tıpkı Kürtlerin sorununu, Türklerin anlayışı, kabulü ve desteği olmaksızın çözemeyecekleri gibi " diye konuştu.

        "DEMOKRASİYİ SAVUNMAK HERKESİN GÖREVİ"

        Mitingte konuşan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel de, demokrasiyi savunmanın insanım diyen herkesin görevi olduğunu söyledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevilerin bu ülkede herkes gibi eşit yurttaşlık istediğini, ayrımcılık istemediklerin dile getirdi. Mitinge katılan Ünlü halk ozanı Arif Sağ ve bazı sanatçılar söyledikleri türkü ve ezgilerle kalabalığa müzik ziyafeti verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ