Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Baydemir, panzerin üzerine çıkıp 'taş atmayın' dedi

        İlyas AKENGİN-Ahmet YUKUŞ-Mehmet KAYAHAN/ DİYARBAKIR/ BATMAN (AHT)

        Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sivil itaatsizlik eylemi kararı alan BDP, Büyükşehir Belediyesi Konuk Evi önündeki bahçede oturma eylemi yapma kararı aldı. Valilik, kalabalığın alanda toplanmasına izin vermeyince, Konuk Evi çevresini panzerlerle çeviren güvenlik güçleri alana girişi engelledi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Eş Başkan Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve beraberindekilere kısmi olarak izin verildi. Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak ile görüşen Baydemir, "Kafamızı kırsanız bile size taş ve molotof atmayacağız. Ancak siz gruba müdahale ederseniz olaylar tüm kente yayılır" dedi.

        Taleplerin yerine getirilmesine kadar oturma eylemi yapacaklarını belirten Demirtaş, "AKP İl Başkanı gibi davranan vali ve emniyet müdürü hukuksuzluk yapıp, belediye parkına giriş izni vermiyor, ancak biz eylemlerimizi sürdüreceğiz. Herhangi bir yerden talimat almadık. Talimatı Nevruz'da halkımızdan aldık. Arapları da örnek almıyoruz, onlar mücadeleyi Kürtlerden örnek almıştır. Muhatabımız İçişleri Bakanı ve Başbakandır. Onların tutumu eylemlerin süresini belirleyecektir. Taleplerimiz dikkate alınmaması halinde seçim sonrasında da benzer demokratik eylemlerimiz devam edecektir" diye konuştu.

        POLİSE HAVAİ FİŞEKLİ SALDIRI

        Demirtaş, milletvekilleri ve belediye başkanları, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, Ofis semtinde oturma eylemi yaparken, kimliği belirsiz iki kişi bir binaya ses bombası atarak kaçtı, bazı göstericiler de polise havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis, Cemiloğlu Caddesi'nde göstericilere gözyaşartıcı bomba ile tazyikli suyla müdahale etti. Olaylarda 4 gösterici gözaltına alındı. Konukevi ile Koşuyolu arasında göstericilerin bekletildiği mevkiide, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, polise taş ve molotof atılmaması için polis panzerinin üzerine çıkarak göstericileri uyardı. Polis, panzerin üzerinden göstericilere seslenip zafer işareti yapan Baydemir'i aşağı inmesi için uyardı. Çevik Kuvvet Amiri, Baydemir'e "Devletin malına zarar veriyorsun. Panzerden aşağı in" derken, Baydemir de, "Bu halkın malıdır. Belediye otobüsü nasıl halkınsa bu da halkın aracıdır" dedi. Baydemir, zafer işareti yaptıktan sonra panzerin üzerinden inerken düşme tehlikesi geçirdi.

        2,5 YAŞINDAKİ EYLEMCİ BERİVAN

        Bu arada, anne ve babası tarafından eyleme getirilen 2.5 yaşındaki Berivan Akkoyun görevli polis memurlarına zor anlar yaşattı. Dayısının PKK'lı olduğu ve çatışmada öldüğü eğrenilen Berivan, kolundan tutup kendisini annesine götürmek isteyen polis memuruna direndi. İki çocuğu ile olayların yaşandığı yoldan geçmekte olan bir kadına da polisler yardım etti. Güvenlik güçleri kadın ve çocukların olaylardan zarar görmemesi için bebekleri kucaklarına aldı.

        BATMAN'DA ÇADIR EYLEMİNDE OLAY ÇIKTI

        Batman Turgut Özal Bulvarı'nda 15 Mart tarihinde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı", Batman 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla polisler tarafından gece söküldü. BDP Grup Başkanvekilleri Bengi Yıldız ile Ayla Akat Ata'nın da aralarında bulunluduğu grup, kararı protesto etmek için çadırın kaldırıldığı alanda oturma eylemi başlattı. Polis, milletvekillerini yerlerinden kaldırılırken, gruba panzerlerle tazyikli su sıkıldı. Grubun dağılmaması üzerine polis, BDP Batman İl Başkanı BDP İl Başkanı Saadet Becerikli'nin de aralarında bulunduğu 50 kişiyi gözaltına aldı. Müdahalenin ardından polisin uzaklaştırdığı milletvekillleri, yol ortasında oturma eylemi başlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ