Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Töre cinayetine ödül gibi ceza!

        Sibel HÜRTAŞ / ANKARA

        Töre saikiyle adam öldürme suçundan babası hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Huri Akça’nın, 5 yıl süren davası 4 mahkeme gezdi. Önce baba Dumlu Özçelik’in öz kızını öldürmesi için “töre değil” yorumu yapıldı. Ardından mahkemenin ve Yargıtay’ın uyguladığı “iyi hal” ve “tahrik” indirimleriyle ceza 12 yıla düşürüldü. Bu cezanın infaz süresi ise 5 yıl.

        Bütün bu acı gelişmeler Huri Akça’nın daha çocuk denilebilecek çağda, 15 yaşındayken Y.A. ile evlendirilmesiyle başladı.

        Mahkeme tutanaklarına göre Huri Akça 13 yıl evli kaldı, şiddetten bıktı, iki çocuğunu yanına alıp baba ocağına döndü. Burada bir yıl kaldı, tanıştığı bir kuaförle ilişkisi vardı. Çocuklarını bırakıp, arkadaşıyla Ankara’ya geldi.

        Babası ve kardeşleri, bunun üzerine Huri Akça’nın peşine düştü. İki kardeşi E. Özçelik ve K. Özçelik, olayı duyar duymaz Ankara’ya geldiler. Üç günlük arayışın ardından ablaları Huri Akça’ya ulaştılar.

        Arkadaşını hastanelik edinceye kadar dövüp, ablaları Huri’yi zorla yanlarına alıp Bursa’ya tüm ailenin kaldığı iki katlı eve getirdiler ve birinci katta bir odaya kilitlediler. Huri Akça buna rağmen kaçmanın yollarını aradı, bulamadı.

        BABA TESLİM OLDU

        Akşam telefonla ulaştığı arkadaşına “Beni buradan kaçır” diye yalvardı. İkinci gün, ailenin erkekleri evin terasında “infaz” kararı aldı. Baba Dumlu Özçelik, ruhsatsız tabancasıyla Huri Akça’nın kilitlendiği odaya girdi ve öz kızına 9 kez ateş ederek öldürdü. Akça’nın ölümü, 2006 yılında gazetelere “töreniz batsın” başlığıyla haber oldu.

        Olayın ardından karakola önce iki kardeşi gidip teslim oldu, “Ablamızı biz öldürdük” dedi. Ancak kısa bir süre sonra bu kez baba Dumlu Özçelik, karakola gidip kızını kendisinin öldürdüğünü itiraf etti. İlk ifadesinde de “Namusumu temizledim, rahatladım” dedi. Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde baba hakkında töre saikiyle adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı ancak 5 yıl süren dava ilginç bir şekilde sonuçlandı.

        ÖNCE İYİ HAL DENDİ

        İlk davaya bakan Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Özçelik’in suçunu “töreden” çıkararak, “kasten adam öldürme” kapsamına soktu. Özçelik’e bu suçtan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, daha sonra duruşmadaki “iyi halini” göz önüne alarak, cezayı müebbet hapse indirdi. Mahkeme ablalarını yakalayıp öldürmeleri için babalarına teslim eden sonra da suçu üstlenmek isteyen iki kardeşi de beraat ettirdi.

        YARGITAY: TAHRİK İNDİRİMİ

        Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise iyi hal indirimini yeterli bulmadı, bir de tahrik indirimi istedi. Baba Dumlu Özçelik, mahkemedeki ifadesinde, kızı Huri Akça’nın kilitli tutulduğu odada, biriyle telefonla konuştuğunu ve “Buradan kurtulup kocamı kandırabilirsem sana dönerim” dediğini ileri sürdü. Yargıtay bu ifadeleri dikkate aldı ve “Bu konuşmayı duyan babanın hiddet ve elemin etkisi altında maktulü öldürdüğü anlaşıldığından, sanık hakkında tahrik hükümlerinin uygulanması gerekir” dedi.

        Bursa Mahkemesi, Yargıtay’ın öngördüğü tahrik indirimini uygulamayınca, dava Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na taşındı. Genel Kurul da, tahrik indiriminden yana görüş bildirdi. Öz kızını öldüren babaya verilen ceza böylece “ödüle” dönüştü. Türk Ceza Yasası, müebbet hapis cezasına tahrik indiriminin uygulanması halinde cezanın 12 yıla indirilmesini öngörüyor. 12 yıllık ceza ise adli suçlular için 5 yılda infaz edildiğinden, baba Dumlu Özçelik’in tahliyesi de gündeme gelebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ