Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam SGK'dan yardım istedi borçlu çıktı!

        Adana'da 16 yıl önce kimliğini kaybeden bir genç kız, daha sonra yerel bir gazeteye kayıp ilanı vererek nüfus müdürlüğünden kimliğini çıkarttı, ancak 4 yıl önce evlendikten sonra SGK'dan evlilik yardımı almak için başvurduğunda üzerine bir şirket kurulduğunu ve 20 bin lira borcu olduğunu öğrenince şok oldu.

        Merkez Seyhan ilçesinde yaşayan 2 aylık bebek annesi Nebahat Fidan'ın 16 yıl önce kaybettiği kimliği nedeniyle başına gelmeyen kalmadı. Fidan bundan tam 16 yıl önce kimliğini kaybetti. Yeniden kimlik çıkarmak için bir yerel gazeteye kayıp ilanı verip bu ilanla birlikte nüfus müdürlüğüne giderek yeniden kimlik çıkardı. Fidan kimlik çıkardıktan sonra normal hayatına devam etmeye başladı. Bu arada bir gence aşık olarak evlenmeye karar verdi. Fidan sevdiği erkekle nikah yaptıktan sonra 4 yıl önce SGK'dan evlilik yardımı almak için başvurdu. Ancak SGK'dan para beklerken "Sizin adınıza kurulu bir sevis şirketi var. Ve bu şirketin 20 bin lira borcu var size evlilik yardımı yapamayız" diye cevap geldi. Bunun üzerine şoka uğrayan Fidan konuyu araştırmaya başladı. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde kimliğini bulan ya da çalan kişinin Nebahat Fidan adına okul servisi şirketi kurduğunu ve vergi borcunu hiç ödemediğini öğrendi. Bunun üzerine Fidan Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Ardından Fidan SGK'ya ve vergi dairesi başkanlığına başvurarak adına kurulan şirketin sahte olduğunu kendisinin böyle bir şirketi olmadığını bu şirketin hemen iptal edilmesini istedi ama 4 yıldır Fidan'a ne savcılıktan ne de diğer kamu kurumlarından bir cevap gelmedi. Fidan ikinci şoku da bebeği olduktan sonra yaşadı. Bebeğine yardım edilmesi için SGK'ya başvuran Fidan'a bu kez de "Borcunuz olduğu için size yardım yapamıyoruz. Borcunuzu yeni çıkartılan ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilen yasadan faydalanarak ödemediğiniz taktirde evinize icra gelecek" diyerek yazı gönderildi. Fidan şuan çaresiz bir şekilde bekliyor.

        "HERYERE BAŞVURDUM AMA BİR CEVAP GELMİYOR, SONUNDA EVİME İCRA GELECEK"

        Nebahat Fidan, 16 yıl önce kaybettiği kimliği bulan ya da çalan kişinin kendi adına şirket kurduğunu bunu 4 yıl önce evlilik yardımı almak için SGK'ya başvurduğunda öğrendiğini belirterek, "Babamdan dolayı emekli olduğum için çeyiz parası alabilmek için SGK'ya başvurdum. Başvurduktan sonra benim önüme böyle bir engel çıktı. Benim adıma şirket kurmuşlar vergisi hiç ödenmediği için vergi borcu çıktı. Bu durumun ortadan kaldırılması adıma kurulan şirketin iptali için Cumhuriyet Başsavcılığı'na, vergi dairesi başkanlığına ve SGK'ya başvuruda bulundum ancak bir türlü çözüm bulamadım. Bu başvurduğum kamu kurumlarından bana olumlu ya da olumsuz bir cevap gelmedi. Şimdi yeni doğum yaptığım için SGK'ya doğum parası olmak için yeniden başvuruda bulundum. Bundan dolayı da benim evimi tespit ettiler. Bunun için bana haciz kağıdı geldi. Ben bebeğim için yardım almak için başvuruda bulundum üzerime kurulan şirketin borcu nedeniyle hem yardım alamadım hem de evime haciz gelecek. Kimliğim nasıl kayboldu? Nasıl buldular, nasıl şirket kurdular?, bilmiyorum bunların hepsi ben evlendikten sonra ortaya çıktı" dedi.

        Üzerine kurulan işyerinin Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde servis şirketi olduğunu adresinin bile belli olduğunu ancak bir şey yapılmadığına dikkat çeken Fidan şöyle devam etti:

        "Bunun için şikayette bulundum elimde dosya numaram bile var ama her adliyeye gittiğimde, yok karakola gideceksiniz, yo buraya gideceksiniz, yok şuraya gideceksiniz diye ben hep süründüm yani. Çalıştığım için sigorta işlemleri başlatmaya gittiğimde kütüğümün Kilis'e alındığını öğrendim. Ben doğma büyüme Adanalıyım. Benim kütüğümde Niğde'nin Çamardı ilçesinde. Bunu nasıl yaptılar anlamıyorum. Benim adıma şirket kuran kişinin sanırım kütüğü Kilis'te Çorlu'da iş yapıyor. En son baktığımda 20 bin lira borç vardı şimdi ne kadar olmuştur onu bilmiyorum. Bana lütfen yardım edin. Avukata verecek param olmadığı içi dava da açamıyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ