Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 19 Mayıs törenlerle kutlandı

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor. Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulunun bazı üyeleri ve diğer devlet erkanı katıldı.

        Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı. Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulunun bazı üyeleri ve diğer devlet erkanı katıldı.

        ATATÜRK MOZOLESİNE ÇİÇEK BIRAKILDI

        Törene katılanlar, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldiler. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazan çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

        Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

        ''Aziz Atatürk, istiklal mücadelesini başlatmak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 92. yıl dönümünde milletçe büyük bir gurur yaşıyoruz.

        Türkiye Cumhuriyeti, ideallerinizden güç alarak ilerlemesine devam etmektedir. Özgüven içerisinde yükselen Türkiye, sahip olduğu nitelikleri ve benimsediği değerlerle, çevresine istikrar yayan ve ilham kaynağı olan bir ülke konumundadır. Ülkemizin elde ettiği muazzam başarılar, gösterdiğiniz hedeflere ulaşacağımızın da ispatıdır. Bu güvenimizin en önemli dayanağını oluşturan Türk gençliği, ülkemizi her alanda yüceltmeye ve geleceğe en güçlü şekilde taşımaya azimlidir.

        Gençlerimize armağan ettiğiniz milli bayramımızda sizi saygıyla, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

        MHP LİDERİ TÖRENE KATILMADI

        Törenlere MHP Lideri Devlet Bahçeli katılmadı. MHP'nin törene temsilci gönderip göndermediği ise henüz bilinmiyor. Öte yandan BDP'den de bir siyasetçi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinliği kapsamında Anıtkabir'e yapılan ziyarete katılmadı.

        ERDOĞAN TÖRENLERE KATILMAYACAĞINI BİLDİRDİ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, 19 Mayıs Stadyumu'nda düzenlenen törene ''soğuk algınlığı'' nedeniyle katılamadı.

        Stadyumdaki tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şeref tribününde yerini almasıyla başladı.

        İZMİR'DEKİ TÖRENLER

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören yapıldı.

        İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler ile sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

        Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İzmir Vali Vekili Totuk, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.

        Totuk, Anıt Şeref Defteri'ne şunları yazdı:

        ''19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığında İzmir işgal edileli 4 gün olmuştu. İzmir'in yanı sıra ülkemizin her köşesi işgal altında idi. En karanlık, en zor günlerde gösterdiğin azim ve kararlılık ile Türk ulusuna güç verdin. Türk milletinin mücadele kudretini yeniden ortaya çıkardın. Yaktığın bağımsızlık ateşi, milletin tüm fertlerinin yüreğine dalga dalga yayıldı. Türk ulusu Ata'sının önderliğinde şanlı Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Hedeflediğin tam bağımsızlığa kavuştu. Karamsar olmamayı senden öğrendik.

        Kurduğun laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti, emanet ettiğin Türk gençliğinin ilke ve devrimlerine yürekten bağlılığı ile sonsuza kadar yaşayacaktır.

        19 Mayıs 1919'un 92. yılında sana içten bağlılığımızı yineliyor, şükran ve minnet duygularımızla huzurunda saygı ile eğiliyoruz.''

        İzmir'deki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Atatürk Stadı'nda devam etti.

        SAMSUN'DA BAYRAK KARAYA ÇIKARILDI

        Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in de katıldığı törenle, Kurtuluş Yolu'ndan karaya çıkarıldı.

        Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 92. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ilk tören, Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi. Burada anıta çelenk konulup saygı duruşunda bulunulduktan sonra törenlere Kurtuluş Yolu alanında devam edildi.

        Törende, bir deniz subayı ve iki deniz eri ile ikisi izci kıyafetli öğrenciler tarafından taşınan bayrak, Büyük Önder ve 18 silah arkadaşının karaya çıktığı alandan alındı.

        Vali Hüseyin Aksoy, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda Samsun'da başlayan ışığın dalga dalga tüm yurda yayıldığını belirtti.

        19 Mayıs 1919 günü Ulu Önder Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere ilk adımını Samsun'a attığını ifade eden Aksoy, ''1. Dünya Savaşı'ndan sonra halk, çaresizlik ve bitkinlik içinde düşmüştü. Buna bir çözüm gerekliydi. Atatürk, Samsun'da bu kurtuluşu başlattı, bu çöküşe 'dur' dedi, bu esaret zincirini kırdı. Türkiye'nin üzerinde kara bulutların düştüğü bir aydınlanma kentidir Samsun. Bağımsızlığımızın sembolüdür Samsun. Türkiye'nin ve Türk milletinin kurtuluşuna giden yolun başlangıcıdır Samsun. Bağımsızlığımızın sembolü olan bu Türk bayrağı, ilelebet sonsuza kadar dalgalanacaktır. Başta Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve şehitlerimizi saygıyla anıyoruz'' dedi.

        Daha sonra deniz subayı tarafından kara subayına teslim edilen bayrak, top atışları ve sirenler eşliğinde göndere çekilmek üzere kutlama törenlerinin yapıldığı 19 Mayıs Stadı'na götürüldü.

        Bu arada, Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncuları tarafından Atatürk ve silah arkadaşlarının Bandırma Vapuru ile Samsun'a gelişi temsili olarak canlandırıldı.

        Törene, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk, CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ömer Bayraklı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, belde belediye başkanları, çeşitli kuruluşların temsilcileri, gaziler ve aralarında çeşitli illerden gelenlerin de bulunduğu öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

        İSTANBUL'DA 19 MAYIS COŞKUSU

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. Kolordu Komutanı Korgeral Hulusi Akar ile siyasi partilerin temsilcileri ve diğer ilgililerin katıldığı törende, anıta, çelenk konulup, bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

        Anıt Şeref Defteri'ni imzalayan Vali Avni Mutlu şunları yazdı:

        ''Büyük Atatürk, inandığınız ve güvendiğiniz, kendilerine 19 Mayıs'ı armağan ettiğiniz, gençlerimizle birlikte huzurunuzdayız. Yegane amacımız, ekonomide, kültür ve sanata, sporda, bilim ve teknolojide Türkiye ve İstanbul'u daha ileriye taşımak, demokrasimizi daha da derinleştirmek, insan haklarını geliştirmek, halkımızın hayat standartlarını yükseltmek, refah ve mutluluğunu arttırmak, çocuk ve gençlerimize mutlu ve huzurlu yarınlar armağan etmektir. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki devletimiz ve milletimiz her zamankinden daha güçlüdür.

        Dünya şehri İstanbul, ekonomik gücüyle yükselen, standartlarıyla canlı, toplumsal ve kültürel hayatını kullanma başarısıyla son yıllarda cazibe merkezine dönüşmüştür. Büyük Atatürk, geride bıraktığınız eserin büyüklüğünü her geçen gün daha iyi anlıyor, size sınırsız gönül borcu duyuyoruz. Türk gençliği, sizin gösterdiğiniz yoldan muasır medeniyet seviyesi üzerine çıkmak idealine ulaşmak için büyük gayretler göstermeye devam edecektir. Elinde ve kafasında taşıdığı bilim meşalesiyle yarınların daha güçlü, daha uygar Türkiye'sine yorulmak bilmeden, katkıda bulunacaktır. Milli Kurtuluş Mücadelesi'nin meşalesini yaktığın günün yıl dönümü hepimize kutlu olsun. Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.''

        VECDİ GÖNÜL TÖRENLERE ANTALYA'DA KATILDI

        19 Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katılımıyla bir tören düzenlendi.

        Tören başlamadan önce protokol üyelerinin duracakları yerlere ilişkin bir karışıklık yaşandı. Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği'nde yaklaşık bir süre önce yapılan değişikliğe rağmen, yönetmeliğin eski haline göre sıralanan protokol üyelerini, valiliğin protokol görevlisi uyardı.

        Protokol üyeleri, yeni yönetmeliğe göre ilk sırada Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yanında Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz şeklinde sıralandı. Bu sıralama yapılırken tören alanına gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise, kendisinden önceki yönetmelik değişikliği uyarısından habersiz şekilde Bakan Gönül'ün yanında durdu. Bakan Gönül'ün yanlış yerde durduğunu düşünen Akaydın, Gönül'e ''Siz karıştırmış gibisiniz sayın bakanım'' diye seslendi. Kendisine ''Normal değil mi?'' cevabını veren Bakan Gönül'e Akaydın, gülerek, ''Burası normalde komutanın yeri de onun için'' diye cevap verdi. Bakan Gönül ile Başkan Akaydın arasında geçen kısa diyaloğun ardından Akaydın, yönetmeliğin yeni şekline göre protokol üyelerinin en sonuna geçti.

        Bakan Gönül, Atatürk Anıtı'na üzerinde ''Milli Savunma Bakanlığı'' yazılı çelenk koyarken, diğer katılımcılar da kurumları adına anıta çelenk bıraktı.

        Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın ardından Vali Ahmet Altıparmak Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı. Vali Altıparmak, deftere şunları yazdı:

        ''Türk gençliğine Gençlik ve Spor Bayramı olarak armağan ettiğiniz bu anlamlı günümüzde, ülkemizin geleceği olan gençlerimizle ve tüm milletimizle kenetlenerek, ülkemizi gösterdiğiniz hedefe taşıyabilmek için azim ve kararlılıkla gösterdiğiniz aydınlık yolda ilerliyoruz. Kurduğunuz çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Cumhuriyet'in tüm kurumlarına sahip çıkmanın bilinci ve sorumluluğu içinde, görevimizin başındayız. Emanetinize sonsuza kadar canımız pahasına sahip çıkacağız.''

        Törenin tamamlanmasından sonra Bakan Gönül ve protokol üyeleri, Antalya Orduevi Mehmetçik Parkı'nda bir süre dinlendi.

        19 MAYIS, TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDA COŞKUYLA KUTLANDI

        ELAZIĞ

        Elazığ'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı'na çelenk konarak başladı.

        Elazığ Valisi Muammer Erol, 8. Kolordu Komutan vekili Kurmay Albay Cumhur Koskos, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ile yetkililer, Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

        Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla son buldu. Törene, askeri ve sivil erkanla öğrenciler katıldı.

        Elazığ'da bayram kutlamaları akşam saat 19.00'da Atatürk Stadyumu'nda düzenlenecek törenle devam edecek.

        HATAY

        Hatay'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle tören düzenlendi.

        Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Garnizon Komutanı Piyade Kıdemli Albay Semih Erdoğan, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım ve Baro Başkanı Sinan Akgöl, etkinlikler kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

        Daha sonra Lekesiz şeref defterini imzaladı. Lekesiz, deftere şunları yazdı:

        ''Aziz Atam, Samsun'da yaktığınız bağımsızlık ateşi, bağımsızlığa ulaştıran ilk adım olmuştur. Mücadeleci ve özgürlükçü ruhumuzu her zaman canlı tutarak bugünümüze ve geleceğimize sahip çıkacağız. Şanlı tarihimiz ve geleceğimizin en büyük güvencesi birlik, beraberlik ve hoşgörü içerisinde hayatını sürdüren milletimiz ve gençliğimizdir. Ekonomimizin, sosyal kalkınmamızın, Cumhuriyetimizin, güçlü demokrasimizin ve medeniyet yürüyüşümüzün teminatı olan gençlerimize armağan ettiğiniz bu tarihi günün 92. yıl dönümünü milletçe büyük bir coşku içinde kutluyoruz.''

        ADIYAMAN

        Adıyaman'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Atatürk Stadı'nda düzenlenen törenle kutlandı.

        Bayram kapsamında kutlamalar Hükümet binası önündeki Atatürk büstü önüne çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

        Atatürk Stadyumu'nda devam eden etkinlikler çerçevesinde, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ve Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Salık, tören aracıyla gençlerin ve vatandaşların bayramını kutladı.

        Öğrencilerin çeşitli gösteriler sunduğu etkinlikte, Adıyaman Anadolu Engelliler Derneğine bağlı engellilerin ellerinde Türk Bayrakları ile yaptıkları tören geçişi ayakta alkışlandı.

        Adıyaman Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, törendeki konuşmasında, 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün çetin ve zorlu bir mücadeleden sonra yurdu kurtardığını ve ülkenin geleceğini gençlere emanet ettiğini söyledi.

        19 Mayıs 1919'da Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla büyük Türk milletinin şaha kalkışını şerefle, şanla, gururla kutladıklarını ifade eden Alaköse, şöyle konuştu:

        ''Sevgili gençler, 19 Mayıs gençlik demektir. Gençlik gelecek demektir. Türk genci, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçisidir. Bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir. Geleceğimizin teminatı gençler Ulu önder Atatürk'ün yolunda emin adımlarla yürüyeceksiniz. Unutmayınız ki; sizler Atatürk'ün eserlerinin temel taşısınız.''

        Kutlamalar kapsamında ayrıca öğrenciler halk oyunları, dans ve çeşitli gösteriler sundu. Törenin ardından engellilere akülü tekerlekli sandalye dağıtıldı.

        DENİZLİ

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Denizli'de törenlerle kutlandı.

        Denizli Valiliği önünde düzenlenen ilk törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

        Törene Denizli Valisi Yavuz Erkmen, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, CHP Milletvekili Ali Rıza Ertemür, DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, 11. Motorlu Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Komutanı Tuğgeneral Mustafa Özsoy, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Emniyet Müdürü Atilla Çınar, diğer protokol üyeleri, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

        Vali Erkmen, törenin ardından, 18 ilçeden ve kent merkezindeki 5 okuldan gelen öğrenci temsilcileri ve öğretmenlerden oluşan 69 kişilik heyeti kabul ederek, çeşitli hediyeler verdi.

        Heyet için İncilipınar Parkı, Çamlık Mesireliği ve Pamukkale Hierapolis ören yerine gezi düzenlendi.

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları saat 20.00'de Atatürk Stadı'nda düzenlenecek etkinlikle devam edecek.

        TEKİRDAĞ

        Tekirdağ'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerle kutlandı.

        İlk tören, Atatürk Anıtı'na, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle, siyasi partilerin çelenklerini koymasıyla başladı.

        Daha sonra, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okunarak Türk Bayrağı göndere çekildi.

        İsmet İnönü Kapalı Spor Salonu'nda yapılan törenlerde, Vali Zübeyir Kemelek, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Belediye Başkanı Adem Dalgıç, halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

        Törenlerde daha sonra, bir öğrenci tarafından Vali Kemelek'e gençliğin ve ulusun Cumhurbaşkanı'na bağlılığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçileri olduğunu ifade eden bayrak ve çiçek sunuldu.

        Törenler, günün anlam ve önemini belirten konuşma, şiirlerin okunması ve benzeri etkinliklerin ardından yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

        Öte yandan, olumsuz hava şartları nedeniyle öğrenci gösterilerinin 21 Mayıs'ta Namık Kemal Stadı'nda yapılacağı bildirildi.

        ARTVİN

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Artvin'de törenlerle kutlandı.

        Valilik Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törenlere, Vali Mustafa Yemlihalıoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif, Belediye Başkanı Emin Özgün, Cumhuriyet Başsavcısı Cafer Güven Kara, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Suat Sonay, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin vali yardımcıları Osman Altın, Ahmet Karakaya, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, kamu kurum ve kuruluşlarıylaa sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

        Çelenk sunumunun ardından burada devam eden kutlamalar, Vali Yemlihalıoğlu'nun beraberindeki Albay Nasif ve Belediye Başkanı Özgün ile öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutlamalarıyla sürdü.

        İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Köşker, törende yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'ın Türk milletinin yeniden ayağa kalkışının tarihi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

        ''Bugün ülkemizin her köşesinde büyük coşku, heyecan ve mutlulukla kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlamanın onur ve sevincini yaşıyoruz. 19 Mayıs, emperyalizme baş kaldırıştır. Türk milletinin yeniden silkinişi ve ayağa kalkışıdır. 19 Mayıs, Türk bağımsızlık hareketinin hürriyet ve istiklal bayrağıdır. Dünyadaki tüm ezilmiş ve sömürülmüş ulusların bir kurtuluş simgesidir. Atatürk için gençlik, gelişim çağının belli bir dönemini ifade etmekle birlikle doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli kimseyi ifade etmektedir.''

        Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, Gençliğin Ata'ya Cevabı, Gençlik Marşı ile kompozisyon ve şiirler okundu.

        Törende, Artvin Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi büyük beğeni topladı.

        Gençlik Haftası dolayısıyla düzenlenen spor müsabakalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından tören resmi geçitle sona erdi.

        BİTLİS

        Bitlis'te 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı, düzenlenen törenle kutlandı.

        Cumhuriyet Meydanı'nda, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törene, 8 Ağustos Stadyumu'nda devam edildi.

        Statta, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Bitlis Belediye Başkanı ve İl Jandarma Komutanı Albay İhsan Sarı, törene katılanların bayramını kutladı.

        Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Bitlis Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, ''Atalarımızın mübarek kanlarıyla suladığı bu kutsal Anadolu topraklarında, Türk milletinin varlığını sonsuza kadar yaşatacak olan gençlerimizdir'' dedi.

        Mustafa Kemal'in rehberliğinde, Türk milletin 19 Mayıs 1919 tarihinde bir kez daha şahlandığını ifade eden Korkmaz, 1919'da Samsun'da yakılan özgürlük ateşinin, kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayıldığını kaydetti.

        Gençlik adına konuşmalar yapılan programda, şiirler, Gençliğe Hitabe, Gençliğin Ata'ya Cevabı ve Gençlik Marşı okundu.

        Tören geçişinin yapıldığı törende, sportif yarışmalarda dereceye girenlere ödüller verildi.

        Program, halk oyunları ve öğrenci gruplarının gösterilerinin ardından sona erdi.

        Törene, Bitlis Vali Yardımcısı Süleyman Çelebi, Bitlis Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, AK Parti Bitlis Milletvekili adayları Vahit Kiler, Vedat Demiröz, kurum amirleri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

        ŞIRNAK

        19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Şırnak'ta törenle kutlandı.

        Şırnak'taki tören, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı.

        Tören daha sonra olumsuz hava şartları nedeniyle Gençlik Spor İl Müdürlüğü Kapalı Spor Salonunda devam etti.

        Törene, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

        İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik, törende yaptığı konuşmasında, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın coşkusunu yaşadıklarını belirterek, Atatürk'ün gösterdiği hedef doğrultusunda gençleri yetiştirdiklerini söyledi.

        Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu, folklor gösterileri yapıldı.

        İl genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Vali Özkan tarafından ödülleri verildi.

        Stadyumda gerçekleştirilmesi planlanan kutlamaların olumsuz hava şartları nedeniyle 26 Mayıs'a ertelendiği bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ