Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul Etiler'de patlama!

        Muharrem ÇAĞLAR-Serhat ALAATTİNOĞLU-Sedat SUNA Güngör KARAKUŞ-Serkan AKKOÇ-Nihat ULUDAĞ/AHT

        İstanbul güne bomba dehşetiyle başladı. Etiler’de bir elektrikli bisiklete konulan şarapnelle güçlendirilmiş plastik patlayıcı, kumanda ile saat 08.58’de patladı. Biri polis 8 kişi yaralandı. Bir kadın bacağını, bir kadın gözünü kaybetti.

        PKK TARAFINDAN 4 KEZ KULLANILMIŞTI

        Etiler’deki Koç Köprüsü’nün altında bulunan otobüs durağına yaklaşık 3 metre mesafede elektrikli bisiklete montajlanan bomba, saat 08.58 sıralarında korkunç bir gürültüyle patladı. Beşiktaş ve Taksim meydanlarından da duyulan patlamanın etkisiyle çevre binaların camları kırıldı pek çok kişi, deprem korkusuyla kendisini dışarı attı. Bisiklet bomba, daha önce PKK tarafından 4 kez kullanılmıştı. Kulakları sağır eden patlama, durağa yanaşmış iki İETT otobüsünü bir anda kan gölüne çevirdi.

        ŞARAPNEL PARÇALARI SAÇILDI

        Bombanın etkisini artırması için düzeneğe yerleştirilen şarapnel parçalarıyla İETT otobüs şoförü Uzeyfe Erdem, durakta bekleyen polis memuru Seyfi Erdemile yoldan geçen Yazgülü Şubatlıoğlu, Sami Işık ve arkadaşı Agop Demir ile adı öğrenilemeyen bir kişi yaralandı.

        YARALILAR KANLAR İÇİNDE KALDI

        Şarapnel parçaları, Ayten Bal’ın kullandığı otomobili de kurşun gibi deldi, Bal’ın sağ bacağı ile vücudunun çeşitli yerlerine isabet etti. Hain saldırının ardından polis alarma geçerken olay yerine çok sayıda ambulans gitti.

        İKİNCİ BOMBA ARAMASI YAPILDI

        Nispetiye Caddesi ve Koç Köprüsü, çift yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı, İstanbul’un trafiği kilitlendi. Çevrede ikinci bomba olma ihtimali üzerine köprü ve çevresi tamamen boşaltıldı.

        BELEDİYE İŞÇİLERİ ÇİMLERİ BİÇTİ

        Çalışmalara polisin isteğiyle belediye ekipleri de katıldı. Çevrede bulunan yeşil alanlar belediye işçileri tarafından ot biçici makinelerle tek tek temizlendi. Olay yeri ekipleri ile bomba uzmanları buralarda da bomba aradı.

        BİSİKLET TAMAMEN PARÇALANDI

        Tam köprünün altına bırakılan bombanın montajlandığı elektrikli bisiklet tamamen parçalandı. Polis, bisikletin parçaları üzerinde ipucu aradı.

        BAŞSAVCI VEKİLİ SEÇEN OLAY YERİNDE

        İki İETT otobüsünün de aralarında bulunduğu 5 aracın hasar gördüğü patlamanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen de olay yerine gelerek polisten bilgi aldı.

        ERDOĞAN: "TERÖR ÖRGÜTÜYLE ALAKALI GÖRÜNÜYOR!"

        Başbakan Erdoğan, Niğde’deki mitingin ardından İstanbul’daki patlamayla ilgili olarak gazetecilere konuştu. Erdoğan, “Kesin netice almadan söylersek yanlış olur ama şekline baktığımız zaman terör örgütüyle alakalı olduğu çıkıyor ortaya” dedi.

        ÇAPKIN: "KİMSENİN YANINA KALMAZ!"

        Patlamanın Etiler Polis Meslek Yüksekokulu yakınındaki kavşakta olması, hedefin polis olma ihtimalini gündeme getirdi. Polis okulu servislerinin saat 08.00’de o yoldan geçtiği öğrenilirken İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın şu bilgile ri ver di:

        ‘ÇOK ŞÜKÜR ÖLEN YOK’

        “Polis okuluna çok yakın olmasından dolayı polise dönük denebilir belki. Araştıracağız. 5 araç zarar görmüş. Çok şükür ki ölen yok. Kimsenin yanına kalmaz. Mutlaka bulunur, buluruz. Çok büyük çapta bir patlayıcı değil ama çok hafif bir patlayıcı da değil.”

        PKK'NIN 'ATIK TİMİ'

        Başkent’te eylem hazırlığında olduğu belirlenen PKK/KCK terör örgütü üyesi 14 kişi tutuklandı. Terör örgütünün Ankara’ya sızmak için kâğıt gibi atıkları toplayan gençleri kullandığını tespit eden polis, bu kişilerin bağlantısını araştırmaya başladı. Öğrenci olmadıkları halde öğrenci eylemlerine katılan ve polise saldıran kişilerin fotoğrafları çekildi ve kimlikleri belirlendi. Özellikle gecekondu mahallelerinde terör örgütü adına komite oluşturmaya çalıştığı belirlenen bu kişilerin kendilerini saklamak için atık topladığı, seyyar satıcılık yaptığı ve inşaatlarda çalıştığı belirlendi. Salı günü düzenlenen operasyonda, çoğu atık toplayıcısı 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların evlerinde yapılan aramalarda 1 adet uzun namlulu silah, 24 adet fişek, 2 adet sustalı bıçak ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi. Polisteki sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen 18 kişiden 14’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklananların cinsel istismar ve kasten yaralama gibi suçlardan kaydı çıktı. Uzun namlulu silahı kimse sahiplenmedi.

        SALDIRI ARACI AKÜLÜ BİSİKLET

        İLK EYLEM: Türkiye’deki bisikletli bombalama eylemi ilk kez 14 Ekim 1994’te Adana Merkez Postanesi’nin önünde oldu. Bisikletin sepetine konulan bombanın patlamasıyla biri kalp krizinden 2 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. Bombayı koyan 2 PKK’lı ölü ele geçirildi.

        İKİNCİ EYLEM: İkinci ‘bisikletli bomba’ Mersin’de patladı. 1 Ekim 2006’da Devlet Hastanesi Acil Servisi girişindeki patlama sonucu 3 kişi yaralandı. Bisikletin sahibi, 15 yaşındaki F.K. ‘PKK adına eylem yapmak’ suçundan tutuklandı.

        ÜÇÜNCÜ EYLEM: En büyük bisikletli saldırı 14 Mayıs 2007’de İzmir Bornova’da oldu. Pazar yerinde bisiklet üzerine bırakılan bombanın patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybederken, 18 kişi yaralandı.

        DÖRDÜNCÜ EYLEM: Haziran 2007’de ‘bisikletli bomba’ Diyarbakır Ofis’te askeri servisi hedef aldı. Otobüsün kullandığı durakta patlayan bomba 1’i asker 7 kişiyi yaraladı.

        İSTANBUL'U HEDEF ALAN SALDIRILAR!

        - 27 Mart 1999: Taksim’de canlı bomba: 3’ü polis 10 kişi yaralandı.

        - 15 Kasım 2003: Neve Şalom ve Beth İsrael sinagogları hedef oldu.

        - 20 Kasım: HSBC ve İngiltere Konsolosluğu’na saldırı düzenlendi. İkiz saldırılarda ölü sayısı 61’i buldu.

        - 10 Eyül 2001: Gümüşsuyu’nda canlı bombalı saldırdı, 2 polis şehit oldu.

        - 22 Haziran 2010: Halkalı’da asker taşıyan otobüse saldırı; 17 yaşında asker kızı ve 4 asker şehit oldu.

        - 31 Ekim 2010: Taksim’de canlı bomba saldırısı; 15’i polis 32 kişi yaralandı.

        BİR GÖZÜNÜ KAYBETTİ SOLUK BORUSU YANDI

        Patlamaya, yolda yürürken yakalanan Yazgülü Şubatlıoğ lu’nun da yüzünde ağır yanıklar oluştu, saçları yandı. Soluk borusu da yanan Şubatlıoğlu yoğun bakıma alınarak solunum cihazına bağlandı. Yanık nedeniyle Şubatlıoğlu’nun yemek borusunun kapanması önlenmeye çalışılıyor. Doktorlar, yüzünde ağır yanıklar olan Yazgülü Şubatlıoğlu’nun tek gözünü kaybettiğini açıkladı.

        AYTEN HAİN SALDIRIDA SAĞ BACAĞINI KAYBETTİ

        Gümüşhaneli bir ailenin 4 çocuğundan biri Ayten Bal, bir otomobil şirketinde Servis Danışmanlığı yapıyor. Genç kadın, dün sabah Ata şe hi r’ de - ki iş ye ri ne git mek için Ku ru çeş me ’deki evinden otomobille yola çıktı. Ayten, aynı yerde oturan yeğeni Ceyhan Mercan’ı da bırakmak için yanına aldı. Her gün ay nı sa at - te evin den çı kan Ay ten, dün yo ğun tra fiğe takıldı. Bu nedenle Etiler’deki Koç Köprüsü’ne saat 08.58 sıralarında ulaştı. Tam bu sırada ku lak la rı sa - ğır eden pat la ma nın or - ta sın da kal dı.

        ŞARAPNEL PARÇALADI

        Bombadan fırlayan şarapnel parçaları Ayten’in kullandığı otomobili, ok gibi delip genç kadının bacakları ile vücudunun çeşitli yerlerine isabet etti. Sağlık ekipleri, sağ bacağı diz altından kopma noktasına gelen Ayten ile patlamadan hafif yaralı kurtulan yeğeni Ceyhan Mercan’ı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı. Ayten ameliyata alındı. Sol bacağı ile kaburgalarında da kırık olan Ayten’in sağ bacağı kurtarılamadı, yaklaşık 2 saat süren ameliyatla bacak diz altından kesildi.

        AİLESİ ŞOKTA

        Haberi alır almaz hastaneye koşan anne Aysel Bal ile baba Mustafa Bal’ı sakinleştirmek mümkün olmadı. Annesi sinir krizi geçirdi. Baba ise “Kızım her zaman aynı saatte evden çıkıyordu. Bu gün yol biraz kapalıymış. Geç kalmış” dedi.

        ÇALIMBAY’IN YAKINI

        Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay da hastaneye gelerek Ayten Bal’ın durumuyla ilgili bilgi aldı. Baba Bal’a geçmiş olsun diyen Çalımbay, “Akrabalık da var, çok yakın arkadaşımız. Üzülüyoruz. İnşallah sağlığı düzelir başka bir şey istemiyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ