Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hopa'da sular durulmuyor

        Kenan TAŞKIN / HOPA (AHT)

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz salı günü yaptığı Hopa mitingi sırasında çıkan olayların ardından ilçede gözaltına alınanların sayısı 32'ye çıktı. Hopa İlçe Emniyet Amirliği'nde sorgulamaları süren göstericilerden 10'u açlık grevine başladı.

        HAKSIZLIK BİTENE KADAR EYLEM SÜRECEK

        Gözaltında tutulanların yakınları ile onları savunmak üzere ilçeye gelen 6 avukat, Hopa adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Ankara Barosu avukatlarından Gülşen Uzuner, "Gözaltında tutulan arkadaşlarımızdan sağlıklı haber alamıyoruz. Bu nedenle haksız yere Hopa İlçe Emniyet Amirliği'nde tutulan 10 kişi açlık grevine başladı. Bu haksızlık bitene kadar bu eyleme devam edecekler" diye konuştu. Bir gece gözaltında tutulan Artvin Bağımsız Milletvekili adayı Birsen Kaya, "Orada bulunanlar şiddet görüyor" derken, Artvin Barosu avukatı Muhammet Altunal gözaltına alınanlar hakkında yapılan yasal işlemlerin haksızlıklarla dolu olduğunu belirtti.

        TERÖR EYLEMCİSİ MUAMELESİ YAPILIYOR

        Altunal, "Güneydoğu'da yapılan bu tür eylemlerde gözaltına alınan kişilerin sorgulamalarının ardından, haklarında sabit suç varsa dava açılır, yoksa serbest bırakılır. Orada bunlara terör eylemcisi muamelesi yapılmıyor. Orada gücünü gösteremeyen devlet; maalesef Hopa'da gücünü göstermeye çalışıyor. Gözaltına aldıkları kişileri Erzurum'dan gelen yetkili savcıya sorgulatıp terör eylemcisi muamelesi yaptırıyorlar. İnanıyorum ki bu yapılan sorgulamaların ardından çoğu tutuklanacak ve Erzurum'a gönderilecek" dedi.

        HOPA'DA İNSAN AVI BAŞLATILDI

        Olayları "Hopa'da adeta insan avı başlatıldı" diye yorumlayan Ankara Barosu avukatlarından Suna Coşkun, "Özel hareket timleri yoğun şiddet uygulayarak tekme ve cop kullanıp insanları gözaltına aldı. Bu muameleye maruz kalan kişiler arasında yüzde 90 oranında zihinsel engelli Erkut Kibar da var. Baskınlar halen devam etmektedir. Gözaltına alınan kişilerle ilgili tarafımıza hiçbir bilgi verilmemiş, isimleri ve durumları saklanmaktadır. Yakalanma sonrası gözaltına alınan İbrahim Aksu acilen Hopa Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiş, burada kaburgası kırık olduğu belirlenince Trabzon Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Durumun özeti budur" diye konuştu.

        KIZI GÖZALTINDA OLAN YAŞLI KADIN BAYILDI

        Adliye önündeki kalabalık arasında bulunan 70 yaşındaki Fatma Altırnkaya, kızının gözaltında tutulduğunu belirterek, "Kızım Emine Akyıldız'la olay günü elektrik faturası yatırmak için dışarı çıktık, olayların ortasına düştük. Ne olduğunu anlamadan kızımı, eniştem Metin Yılmaz ve yeğenim Cemil Aksu gözaltına alındı" diye bağırdı, ardından fenalaşarak bayıldı. Hastaneye kaldırılan yaşlı kadının durumunun iyi olduğu kaydedildi.

        HASAR GÖREN İŞYERLERİ ONARILDI

        Bu arada ilçede yeni gözaltılar olacağı ve aramaların sürdüğü ifade ediliyor. Başbakan'ın mitingi sırasında çıkan olaylarda işyerleri hasar alan esnafın, yaptıkları onarımların ardından yeniden faaliyete geçerken, tutuklu yakınlarının gün boyunca Hopa İlçe Emniyet Amirliği yakınlarında bekledikleri gözlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ