Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Adana'da polisten şok operasyon!

        İçişleri Bakanlığı kararıyla Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in evlerinde polis ekipleri arama başlattı.

        İçişleri Bakanı Osman Güneş'in açıklamasına göre, yolsuzluk iddiaları sebebiyle yapılan operasyonda 17 kişi gözaltına alındı.

        Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde Durak'ın, Mithat Saraçoğlu Caddesi'ndeki evine gelerek, arama yapmaya başladı.

        Ekipler, aynı saatlerde mevcut Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in evi, Adana Demirspor kulüp binası ile Büyükşehir Belediye binasında da arama başlattı.

        ARAMA SONA ERDİ

        Yaklaşık 5 saat süren aramanın sona ermesinin ardından evinin önünde basın mensuplarına bir açıklama yapan Aytaç Durak, ''Bugüne kadar benimle uğraşanlar, siyaseten mevta oldu'' dedi.

        Durak, hayatı boyunca haramı ve helali gözettiğini, kul hakkının ne olduğunu çok iyi bildiğini ve boğazından hiçbir haram lokmanın geçmediğini belirterek, şunları söyledi: ''Bu son seçimde ve daha önceki seçimlerde de değişik partilerden aday oldum. Ben prensip sahibi adamım. Belediyede partilerin programlarından ziyade, kendi prensiplerim egemen oldu. 'Siyasi ayrıcalığı belediyeye sokmayacağım' sözüm belediyede asılı durur.

        Görevden alındığımdan bu yana 15 aydır, 28'i mülkiye baş müfettişi olmak üzere 65 müfettiş araştırma yapıyor. Allah'a şükür yüz kızartıcı, beni mahcup edici bir iddia dahi yok ortada. Sadece dedikodu var. Dürüst olmasam, Adanalı beni tanımasa, seçer miydi? Türkiye'de belediyeciliğin en önde geleni benim. Türkiye Belediyeler Birliğinin başkanlığını en uzun süre yapan benim. Bugüne kadar benimle uğraşanlar siyaseten mevta oldu.

        Bütün bunların sonucunda Başbakan kendi açısından haklı, 'aday olma' dedi. Ben de Adana'ya geldim, anket yaptım. Vatandaş da 'istediğin partiden aday ol' dedi. Ben de siyasilerle görüştüm, MHP ile anlaştık, oradan aday oldum ve seçimi kazandım. Affedersiniz, bu defa Başbakanı aldatanlar oldu. İkna edenler oldu, 'Seçimi Aytaç Durak'sız da kazanırız' diye. Kazanamadılar. Ne yapayım kabahat bende mi? Bir kabahat arıyorsanız, kabahat Adanalılarda.''

        HAKKINDA AÇILAN DAVALAR

        Bugüne kadar hakkında 5 tanesi belediye hizmetleriyle ilgili dava açılabildiğini belirten Durak, ''Bunlardan bir tanesi bir memur ataması davası. Çok enteresan. Bir tanesi, Çatalan İçme Suyu Şişeleme Fabrikasını yaptırmışız belediye olarak. Bunların hepsinin hesabını veririz. Bu 5 davanın dışında hiçbiri görevden alınmamı gerektiren dava değil. Seçim yasaklarına uymama hakkında dava var. Neymiş, seçimlerde şişe suyu dağıtmışım seçmenlere. Allah aşkına, bir yerde bizim adamlar dağıtmışlar, o da ıskarta şişeler. Hem de AK Partinin mitinginde dağıtıldı, benim mitinglerimde değil. Hakkımda bugüne kadar suç yok, sabıka yok, bundan sonra da Adanalıları mahcup etmeyeceğim'' diye konuştu.

        Bağımsız aday olması halinde, 150 ile 200 bin arası oy alacağını, Türkiye'nin önde gelen kamuoyu araştırma şirketlerinin sahiplerinin kendisine söylediğini belirten Durak, şöyle devam etti: ''Sayın Mustafa Tuncel, hakkımdaki rüşvet kasetinde adı geçen adamlardan birisi. Rüşvet kasetini ihbar ettim, ne olduysa ondan sonra oldu. Belediye meclis üyelerinin bazılarının rüşvet pazarlığı yaptığı ihbarını alıyordum. Elime kaset geçti. Ne yapsaydım, gizlese miydim. 'Bana dokunmayan yılan bin yaşasın' mı deseydim. Her şeyin üzerine gittim. Bundan sonra da giderim. Bu kaseti ihbar ettim. Bu ihbardan sonra ayağa kalkıp nutuk atanlar, feveran edenler, basındaki şantajcıların yazıları oldu. Neticede ben de onları dava ettim.

        Ben sadece Mustafa Tuncel'le ilgili 16 tane ceza davası açtım. Onun üçünden mahkum oldu, ayrı ayrı hapis cezası aldı. Bugün de iki davası var. Söz konusu 4. ve 5. davalardan bugün şu saatlerde hapis kararı çıkma ihtimali var.''

        Durak, Tuncel'in gözaltına alınmasıyla ilgili soruya ''İfade mi veriyor tutuklanıyor mu ona ben karışmam'' şeklinde yanıt verirken, evinde neden arama yapıldığıyla ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.

        ESKİ GENEL SEKRETER DE GÖZALTINDA

        Bu arada, Özel Yetkili Savcılık talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında eski Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen'in de gözaltına alınanlar arasında bulunduğu ve gizlilik kararı olduğu için henüz avukatlara da bilgi verilmediği öğrenildi.

        DAVAYA GÖREVSİZLİK KARARI

        Adana'da, İçişleri Bakanlığı tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ve Başkan Vekili görevini yürüten Zihni Aldırmaz'ın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında ''görevi kötüye kullanmak ve suça iştirak'' iddiasıyla 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava dosyasına, sulh ceza mahkemesi görevsizlik kararı verdi.

        Adana 2. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, haklarında ''görevi kötüye kullanmak ve bu suça iştirak'' iddiasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Aytaç Durak, Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Oktay Karakuş, Gökhan Durak, Metin Kurgun, Necmettin Uçar, Ergün Aydın Özfuruncu, Can Ceylan, Fehmi Kuzucu, Sadettin Memili, Gökhan İnsel, Mehmet Akif Özdemir, Oğuz Topaçoğlu, Nurettin Çelmeoğlu, Mehmet Acarlar ve Funda Şevik katılmazken bazı sanık avukatları hazır bulundu.

        Mahkeme hakimi, daha önce davanın açıldığı Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesince verilen ''görevsizlik'' kararını okuyarak dosyaya ekledi. Hakim, Aytaç Durak'ın mazeret dilekçesi gönderdiği duruşmada, bazı sanık avukatlarını dinledikten sonra davanın suç vasfına göre görevsizlik kararı vererek, dosyanın yeniden asliye ceza mahkemesine ve aynı zamanda 2. Sulh Ceza Mahkemesi ve 10. Asliye Ceza mahkemesi arasındaki olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için görevli nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        Aytaç Durak'ın, İçişleri Bakanlığı tarafından 28 Mart 2010 tarihinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasının ardından meclis üyeleri arasında yapılan seçimle vekaleten başkanlık görevine getirilen Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın, 14 Mayıs 2010 tarihinde yaptığı ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, görevi kötüye kullanma, denetim görevini ihlal, zimmet, zimmete sebebiyet verme ve irtikap'' iddialarına ilişkin suç duyurusu üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında iddianame hazırlanmıştı.

        Aytaç Durak, oğlu Gökhan Durak ve Büyükşehir Başkan Vekili görevini sürdüren Zihni Aldırmaz'ın da aralarında bulunduğu toplam 23 kişi hakkındaki suç duyurusuyla ilgili soruşturmada, Cumhuriyet Savcılığı, ''Suç işlemek için örgüt kurma, zimmet, irtikap'' iddialarına ilişkin kovuşturmaya yer olmadığına, aynı zamanda haklarında suç duyurusunda bulunulan 7 kişiyle ilgili de kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

        Cumhuriyet Savcılığının, ''Görevi kötüye kullanmak ve bu suça iştirak'' iddiasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırladığı iddianame, Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesince ''görevsizlik'' kararı verilerek geri iade edilmesinin ardından, Adana 2. Sulh Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ