Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Rent a terör

        Cemal AŞAN / VAN (AHT)

        Ramazan ayının ilk günü Türkiye'yi yasa boğan Van'ın Başkale ilçesindeki 1 astsubay ve 2 uzman çavuşun şehit olduğu, 4 askerin de yaralandığı hain saldırıyı, teröristlerin sivil kıyafetle, kiralık araçla yaptığı ortaya çıktı. Askeri konvoy için yol kontrolü önlemi alan zırhlı araca 5 el bombası atan, yanındaki diğer askeri araçla birlikte çevredeki askerlere ise uzun namlulu silahlarla ateş açan teröristler, askerlerin karşı ateş açması sonucu aracı olay yerinde bırakarak kaçtı. Aralarında yaralı da olduğu sanılan 4-5 teröristin yakındaki Gedikbaşı köyü yönüne kaçtıkları öğrenildi. Bölgede operasyon başlatılırken, saldırıyla ilgili Gedikbaşı köyü muhtarı ile birçok köylünün de ifadesi alındı. Van Valisi Münir Karaloğlu, Van halkına "Bu canileri aranıza sokmayın, köylerinize sokmayın" çağrısında bulundu.

        Başkale'de görev yapan askerler, haftanın 3-4 günü ve askeri konvoy geçeceği zamanlarda olduğu günü dün de BTR diye tabir edilen zırhlı araç ve bir askeri araçla yol emniyeti için Başkale ilçesi'nin Gedikbaşı köyü yakınlarında önlem aldı. Saat 15.15 sıralarında 4-5 kişilik PKK'lı terörist grubu, plakasız Renault Clio marka bir araçla sivil giyimli olarak askeri araçların yanından geçip hemen yakınında aracı durdurdu. Dışarı çıkıp art arda 5 el bombasını zırhlı araca atan teröristler, ardından uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Bu sırada araçların yanında bulunan askerler de karşılık verdi. Çıkan çatışmada 1 astsubay ile 2 uzman çavuş şehit olurken, 4 asker yaralandı. Tesadüfen yoldan geçen Başkale Kaymakamı Bilgihan Bayer ile koruması da makam aracına da kurşun isabet etmesi sonucu cam kırıklarından dolayı hafif yaralandı.

        Hain saldırıyı gerçekleştiren teröristler ise karşı ateş açılınca aracı olay yerinde terk ederek yakındaki Gedikbaşı köyü yönüne doğru kaçtı. Bir süre sonra askeri konvoy olay yerine ulaşırken, takviye ekiplerle birlikte kaçan ve aralarında yaralı da bulunduğu değerlendirilen teröristlerin yakalanması için bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı. Özellikle kontrol noktalarında güvenlik üst düzeye çıkarıldı. Bölgeden geçen araçlar titizlikle aranırken, araçlarda bulunan kişilerin de bilgileri incelemeye alınıyor. Saldırı ile ilgili Gedikbaşı Köyü Muhtarı Zahir Şeran ve birçok köylünün de ifadesi alındı.

        VAN VALİSİ'NDEN VAN HALKINA ÇAĞRI

        Van Valisi Münir Karaloğlu, olayın ardından dün akşam Van Valiliği tarafından açılan iftar çadırındaki programda Van halkına "Bu canileri aranıza sokmayın, köylerinize sokmayın" çağrısı yaptı. Vali Karaloğlu, "İnşallah huzurlu bir ortamda ramazanımızı geçiririz ama bugün üzgünüz, ilk iftar soframızın tadını kaçırdılar. Bugün 3 şehidimiz var, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılarımız var onlara acil şifalar diliyoruz ve Van halkına çağrıda bulunuyoruz. Bu canilerle aralarına mesafe koysunlar lütfen. Bunları köylerine, etraflarına sokmasınlar. Bu ülke, bizim kardeşliğimiz, bu sorunu çözecektir, biz buna inanıyoruz. Bu akşam iftar soframızın huzurunu kaçırsalar da Türkiye bu sorunu çözme gücüne sahiptir. Bu milletin beraberliği, kardeşliği, bu sorunu çözme gücüne sahiptir diye inanıyorum. Ben tekrar şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ