Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kılıçdaroğlu sınırda! GALERİ

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sınır bölgesindeki Mehmetçiklerle bayramlaşmasının ardından Van'a gelerek basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, "Kürt sorununun çözümünün önündeki en büyük engel AKP hükümeti. Sorunun çözümü için en çaba gösteren de CHP'dir. Bu sorun silahla çözülmez. Bunu bizden başka diyen var mı" dedi. Kılıçdaroğlu Mavi Marmara raporu ile ilgili olarak da, "Türkiye kendi ayağına kurşun sıkmıştır" değerlendirmesini yaptı.

        Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkari'de askeri birlikleri ziyaretinin ardından Van'a gelerek Van İl Başkanlığı binasına geçti. Van İl Başkanlığı binasının önünde partililerle tokalaşan Kılıçdaroğlu, çevrede bekleyen vatandaşlarla da tokalaşarak sohbet etti. Ardından il bakanlığına giden Kılıçdaroğlu burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        Kılıçdaroğlu, "Bazı görevler çok zor koşullara rağmen yerine getirilir. Bunlardan biri de askerliktir. Bugün Aktütün'e gittik. Askerlerimizle biraraya geldik. Onlarla öğle yemeğini birlikte yedik. Buradaki arkadaşlarımıza memleketlerini sorduğumuzda. Gaziantep, Burdur, Mardin, Ordu, Kastamonu'dan gelerek askerlik görevlerini bir arada yaptıklarına tanıklık ettik. Hepsi de inançlıydı. Görevlerinin bilincindeydiler. Aktütün'ü biz seçmedik. Biz askeri birliklerimizden birinde askerlerimizle bayramlaşmak, onlarla birlikte olmak istedik. Bu talebimizi ilettik. Bu bölge önerildi. Bilindiği gibi Aktütün 3 kez saldırıya uğrayan bir karakol. Askerimizin morali gayet iyiydi. Yeni bina yapılmıştı. Bize gezdirildi. Donanımı da gayet iyiydi" dedi.

        "BU SORUN SİLAHLA ÇÖZÜLMEZ"

        Kürt sorununun çözümü için en çok kendilerinin çaba gösterdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu ülkede bırakın insanların ölmesini, birinin burnunun bile kanamasını istemiyoruz. Aynı suyu içiyor, aynı yemekleri yiyoruz. Aynı topraklarda yaşıyoruz. O zaman neden birbirimizi öldürüyoruz. Bunun sorumlusu çözüm üretemeyen siyaset kurumudur. 9 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti 9 yıldır sorunun çözümü için bir öneri getirdi mi? Biz çözüm önerilerinizi getirin destekleyelim dedik. Bu sorunu en çok çözmek isteyen parti CHP'dir. Sorunun önündeki en büyük engel ise AKP'dir. Gelin ortak akıl komisyonu oluşturalım dedik. Sorun hepimizin sorudur. Ortak hareket ederek çözebiliriz. Hepimizin ortak hareket etmesi lazım. Çözüm için her türlü çabayı gösteren CHP'dir. Bu sorun silahla çözülmez. Bizden başka bunu diyen var mı? Sorunun çözümü için AKP'nin önerisini bilen var mı? Bazen sohbetlerde bize sorunun çözüm için destek verin deniliyor.Ama biz önerinin ne olduğunu, yolunu, haritasını hiçbir şeyini bilmiyoruz. Neyine katkı sunalım?" dedi.

        "TÜRKİYE KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKTI"

        Mavi Marmara konusunda hazırlanan BM raporuyla ilgili değerlendirmede de bulunan Kılıçdaroğlu, rapordan tatmin olmadıklarını ve Gazze'de yapılan ablukanın hiçbir şekilde meşru görülemeyeceğini aktardı. Mavi Marmara olayının beklenen sonucu doğurmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "AKP bu olayı BM gündemine taşıdı. Çıkan rapor Türkiye'yi tatmin etmedi. Bizi de tatmin etmedi. Rapora bakıp değerlendirdiğimiz sıfıra sıfır elde var sıfır. Hatta negatiflerdeyiz. Hazırlanan raporda Gazze'deki abluka meşru görülüyor. Halbuki Gazze'deki abluka hiçbir şekilde kabul edilemez. İnsanların öldürülmesi kabul edilemez. Bu raporun ardından ilişkilerin İkinci Katip düzeyine indirileceği açıklandı. Askeri anlaşmaların askıya alınacak denildi. Zaten askıya alınmamış mıydı? Kimse ticari ilişkilerden söz etmiyor. Kapalı kapılar ardında yaptığınız görüşmeleri gördük. Türkiye kendi ayağına kurşun sıkmıştır. AKP bu konuda sınıfta kalmıştır. Faturayı Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları ödeyecek" diye konuştu.

        Kılıçdaroğlu'nun Van il başkanlığı ziyareti sırasında polisin yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekti.

        ÖĞLE YEMEĞİNİ ASKERLERLE BİRLİKTE YEDİ

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sınır bölgesinde incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu sınırda nöbet bekleyen Mehmetçikle öğle yemeği yedi.

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde Ankara'dan Van'a gitti. Van'da Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu, Jandarma Helikopter Filosu'nda subay, astsubay ve Mehmetçik ile kahvaltı etti. Kılıçdaroğlu, operasyonların sürdüğü sınır bölgesinde incelemelerde bulundu. Aktütün 5.Tabur Komutanlığı'nı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, öğle yemeğini operasyon bölgesindeki Mehmetçik ile yedi. Kılıçdaroğlu daha sonra Van'a döndü.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ