Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Beyoğlu'nda Deniz Gezmiş modası

        “Hatırla Sevgili” dizisi, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına olan ilgiyi patlattı. O döneme yetişemeyen gençler, kitaplar, posterler ve yeşil parkalarla nostalji yapınca, “68 kuşağı tüketicisi” oluştu

        Hatırla Sevgili dizisiyle Türkiye gündemine gelen Deniz Gezmiş ve arkadaşları, gençler arasında yeniden popüler birer kahraman haline geldi. Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan, Hüseyin İnan ve Mahir Çayan’ın diziye damgasını vurduğu bölümlerin ardından o dönemi anlatan kitap satışlarında büyük artış yaşanmaya başladı. Kitapların yanı sıra Deniz Gezmiş posterleri, yeşil parkalar ve dönem kıyafetlerine olan ilgi de arttı. Büyük kentlerdeki kitabevlerinin yanı sıra Anadolu’da da Erdal Öz’ün “Gülünün Solduğu Akşam”, Nihat Behram’ın “Darağacında Üç Fidan”, Oral Çalışlar’ın “Denizler İdama Giderken” Halit Çelenk’in “İdam Gecesi Anıları” ve Turhan Feyzioğlu’nun “Mahir: On’ların Öyküsü” kitapları listelere girmiş durumda.

        Diriliş’in tek rakibi Deniz

        İSTANBUL’daki İstiklal Kitabevi yetkilisi Şahin Erdoğan, “Bu kitaplar artık klasik olmuş durumda, her dönem satılıyor. Ancak Hatırla Sevgili dizisiyle birlikte satışlar çok arttı. Biz de bu duruma hazırlıklıydık” dedi. En çok satan kitabın Erdal Öz’ün “Gülünün Solduğu Akşam” olduğunu söyleyen Erdoğan, ardından “Darağacında Üç Fidan” kitabının satıldığını belirtiyor. Dizide Mahir Çayan ve arkadaşlarına çok yer verilmese de gençlerin bir diğer ilgi odağı da Çayan’ı anlatan kitaplar.

        Beyoğlu-Kadıköy’de ilk 10’a 3 kitabı girdi

        1. Diriliş, Turgut Özakman

        2. Siyah Süt, Elif Şafak

        3. Allah’ın Kızları, N. Gürsel

        4. Gülünün Solduğu Akşam, Erdal Öz

        5. Veda, Ayşe Kulin

        6. Darağacında Üç Fidan, Nihat Behram

        7. İhtiyarlara Yer Yok, Cormac McCarthy

        8. Mahir: On’ların Öyküsü, Turhan Feyzioğlu

        9. Olasılıksız, Adam Fewer

        10. Yolda, Jack Kerouac

        İkinci el parka 30 lira retro modeller 60 lira

        HATIRLA Sevgili’nin harekete geçirdiği bir diğer alan ise giyim oldu. Dizide 60 ve 70’li yıllara ait kostümlerin başarılı örneklerinin kullanılması da bu dönem giysilerine olan ilgiyi de artırdı. Doğu Alman ordusunun bir dönem kullandığı ve Deniz Gezmiş’le özdeşleşen yeşil parka da gençlerin ilgisini çekiyor. Hatırla Sevgili dizisinin kostüm sponsoru olan By Retro’nun sahibi Hakan Vardar “Alman parkasının adı artık Deniz Gezmiş parkası oldu. Almanya’dan getiriyoruz, ikinci el fiyatı 30, yenilerin fiyatı ise 60 YTL” dedi. Dizinin kadın oyuncularının giydiği kıyafetlerin de büyük ilgi gördüğünü belirten Vardar, “Yurdun her yerinden telefon geliyor, her yaştan insan dizideki elbiseleri istiyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ