Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tarladan çıkan matematik dehası

        Bu öğrencinin adı, geceli gündüzlü çalışarak birlikte hazırladıkları projeyle bir yıl sonra TÜBİTAK tarafından düzenlenen ''Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması''nda birincilik kazanacakları Mehmet Yılmaz'dı...Mehmet Yılmaz'ın içindeki ''matematik cevheri''ni keşfeden Avcıoğlu, başarılı öğrenciye ABD'de düzenlenen ''Dünya Bilimsel Proje Yarışması''na katılmaya hak kazandıran süreci şöyle anlattı:

        ''TÜBİTAK'ın proje başvurularını görünce, 'Biz de acaba Mehmet ile bir şeyler yapabilir miyiz?' diye düşündüm. Mehmet ile çalışmalarımıza başladık, gecemizi gündüzümüze kattık, emek harcadık. Gece 02.00'lere kadar çalıştık, sabah erkenden yeniden başladık. Bu emeklerin neticesinde Mehmet, 'R2'de Maksimum Metriği ve Konikler' projesiyle TÜBİTAK'ın 2007 yılı Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Final Yarışması'nda matematik dalında birinci oldu.Mehmet'in projesi, ayrıca, 11-17 Mayıs tarihlerinde ABD'nin Atlanta kentinde yapılacak INTEL-ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Olimpiyatı'nda Türkiye'yi temsil edecek 3 proje arasında yer alıyor. Mehmet'in burada da bizi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum.''

        ANADOLU'DA NİCE MEHMETLER VAR

        Mehmet Yılmaz'ın, TÜBİTAK'ın yarışmasında birincilik kazanan projeler arasında bir ilçede öğrenim hayatını sürdüren tek öğrenci olduğuna işaret eden Avcıoğlu, genç yeteneklerin ortaya çıkarılması konusunda meslektaşlarına şu tavsiyelerde bulundu:

        ''Bu iş sadece büyük şehirlerde olmaz. Bizim kırsal bölgelerimizde, nice işlenmemiş Mehmetlerimiz var. Hatta kırsal bölgeler, şehirlere göre avantajlı. Şehrin karmaşası içerisinde çocuklarımızın kafaları da karmakarışık olabiliyor. Ama kırsal bölgelerdeki Mehmetlerimizin zihinleri işlenmeye hazır bizi bekliyor.Öğretmenlik, sadece sabah 9'da okula gelip, derslere girip çıkmak değildir. Bizi bekleyen Mehmetleri bulup, onlar için bir şeyler yapmak lazım. Her öğretmenin, en azından öğretmenlik hayatları boyunca Anadolu'dan bir Mehmet'i keşfedip, onu gün yüzüne çıkarması gerekir.''

        HEDEFİ, NANO TEKNOLOJİ KONUSUNDA EĞİTİM GÖRMEK

        Mehmet Yılmaz da TÜBİTAK'ın yarışmasına ilk hazırlanmaya başladıklarında derece elde etmek adına pek umudu bulunmadığını dile getirdi.

        İlk başta tek düşüncesinin okulu temsil etmek olduğunu belirten Yılmaz, ''Ancak bölge finallerinden çıkınca ümidim arttı. Türkiye finallerinden de birincilikle ayrıldık. Dersime girmemesine rağmen beni keşfeden öğretmenim Osman Avcıoğlu'nun çok büyük katkıları oldu, bana hep destek verdi. Umarım bu destekle ABD'den derece alıp, geleceğiz'' diye konuştu.

        Mehmet Yılmaz, yarışma öncesi üniversiteyi bitirip meslek sahibi olmayı hedeflediğini, fakat ABD'deki yarışmayla birlikte hedeflerinin değiştiğini belirterek, ''Bu yarışma, hayatımı olumlu şekilde değiştirebilir, üniversite eğitimimi, ABD'de alma fırsatı yakalayabilirim. Makine mühendisi olmak veya nano teknoloji konusunda eğitim almak istiyorum. Fakat yurt dışında eğitim de alsam, meslek hayatım Türkiye'de olacaktır'' dedi.

        YAZLARI TARLADA ÇALIŞIYOR

        Babası memur, annesi ev kadını olan ve bir kardeşi bulunan Mehmet Yılmaz, yaz aylarında hem ailesine ait bir tarlada hem de akrabalarının köydeki kahvehanesinde çalıştığını kaydetti.

        Tatil dönemlerinde, çalışmaktan arta kalan zamanını arkadaşlarıyla geçirdiğini belirten Mehmet Yılmaz, ''Çalışmak gerekli ama çalışmanın dışında gezmek ve eğlenmek de gerekir'' diye konuştu.

        Mehmet Yılmaz'ın ''Bana en çok inananlardan biriydi'' dediği annesi Hanife Yılmaz ise çocuğunun başarısıyla gurur duyduğunu ifade ederek, ''Bütün annelere benim oğlum gibi evlat vermesini diliyorum'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ