Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Nefes kesen operasyonu anlattılar!

        Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kartepe adlı deniz otobüsünü İzmit - Gölcük-Karamürsel seferini yaparken kaçıran terörist sabaha karşı yapılan operasyonla etkisiz hale getirilirken yolcular da sağ salim kurtarıldı.

        İşte o nefes kesen operasyonun ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Kurtarılan yolcular emniyette ifade verdikten sonra basın mensuplarına operasyonun ayrıntılarını anlattılar.

        Yolculardan Kemal Karagül, "Eşimle birlikte işten eve dönüyorduk. Teröristi hiç görmedik. Kaptan köşkündeymiş. Bize sürekli mürettebattan birilerini gönderiyor ve yönlendiriyordu. 3 el silah sesi duyduk. Sonra kurtulduk. Ordumuz çok iyi." diye konuştu.

        Rehinelerden Ceyhun Sezer ise 17:40 ’ta haraket ettiklerini ama saatinde Gölcükte olamayınca bir terslik olduğunu anladıklarını belirterek "Farklı yöne gidince geminin kaçırıldığını anladık. Bu arada televizyonu salondan izleyebiliyorduk. Bizle hiç muhattap olmadı. Kaptan köşkündeydi. Sabaha karşı SAT komandoları girdi..Onu anında 6 el ateş sonucu etkisiz hale getirmişler. Kurtulduğumuz için dua ettik.Mürettabatla devamlı görüşüyorduk.Bayanlar çok korkuyordu" dedi.

        Emekli öğretmen Canset Usta, 14 yaşındaki yeğeni Sudenur Gündoğdu ile birlikte İzmit'e gezmeye gittiklerini, eve dönmek üzere deniz otobüsüne bindiklerini söyledi. Yolculuk başladıktan yarım saat sonra kaçırıldıklarını anladıklarını belirten Usta, ''Fakat panik yapmadık. Güvenlik güçlerinin bizi kurtaracağından emindik. Feribotta sadece dua edip bekledik. Devletimize güveniyoruz, kurtarılacağımızı biliyorduk'' dedi.

        Sudenur Gündoğdu da kaçırıldıklarını anladığında değişik duygular yaşadığını, çok korktuğunu, ama panik yapmadığını dile getirdi. Gündoğdu, ''Kaçırıldığımızı, canlı yayından televizyondan öğrendim. Şu an sağ salim kurtulduğumuz için mutluyum'' diyerek duygularını dile getirdi.

        Silivri Polis Merkezinde ifadeleri tamamlanan bazı yolcular, kendilerini almaya gelen yakınlarıyla polis merkezinden ayrıldı. Diğer yolcular ise İETT otobüsüyle şehir merkezinde gitmek istedikleri noktalara götürüldü.

        TERÖRİSTİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

        Bu arada Kartepe deniz otobüsünü kaçıran ve sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonla etkisiz hale getirilen teröristin kimliği belirlendi ve eylem öncesi görüntülerine ulaşıldı.

        Deniz otobüsünü kaçıran teröristin 1984 Diyarbakır Kulp doğumlu Mensur Güzel olduğu belirlendi. Teröristin, PKK'nın gençlik örgütlenmesinin Kocaeli sorumlusu olduğu da bildirildi.

        SAT KOMANDOLARI YOLCU KILIĞINDA BEKLEMİŞ

        İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise öldürülen teröristin üstünde 3 adet A-4 patlayıcı bulunduğunu açıkladı. Şahin, teröristin sağ yakalanma ihtimali kalmadığını da söyleyerek "Terörist ikna edilemedi" dedi. Bakan Şahin, teröristin bağlantılı olduğu 3 kişinin de gözaltında olduğunu bildirdi.

        Şahin NTV kanalında yaptığı açıklamalarda neden operasyon için 05:45'e kadar beklendiğini de açıkladı: "Teröristin psikolojik ve fiziki yorgunluğunun en üst düzeye çıktığı dakikalarda harekete geçildi. İstanbul'un bu sabah rahat bir nefes alması için bu saat tercih edildi. Son telefon görüşmesi 1 saati aştı. Terörist bu uzun ikna çabalarına rağmen vazgeçmeyince gemiye yolcu kılığında sızan SAT komandoları operasyon yaptı."

        Terörist güvenlik kameralarınca da deniz otobüsüne binmeden hemen önce görüntülenmiş.

        DENİZ OTOBÜSÜ AMBARLI LİMANINDA

        Bu arada Silivri açıklarında operasyon düzenlenen ''Kartepe'' adlı deniz otobüsü, Ambarlı Limanı'na yanaştı.

        Silivri'ye bağlı Selimpaşa açıklarında demir atmış vaziyette bulunan deniz otobüsü, saat 10.45 sıralarında buradan demir aldı. Deniz otobüsüne, seyri sırasında, Sahil Güvenliğe ait botlar da eşlik etti. İçinde, operasyon sırasında ölü olarak ele geçirilen teröristin de bulunduğu deniz otobüsü, daha sonra Ambarlı Limanı'na yanaştırıldı. Adli Tıp Kurumundan görevlilerin, Ambarlı Limanı'na gelmesinin beklendiği, burada yapılacak ilk incelemenin ardından teröristin cesedinin, Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumuna götürüleceği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ