Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çatapat kurbanı!

        Durmuş Ali KILINÇ - Neşet DİŞKAYA (AHT)

        Germencik Yeni Mahalle'de oturan Murat ve Duran Ertaş çiftinin 4 çocuğundan biri olan Narin Ertaş (3) bayramın ikinci günü, topladığı bayram harçlıklarıyla bakkala gitti. Bakkaldan gofret ile bir yere sürtüldüğünde kıvılcım çıkaran "çatapat" olarak bilinen eğlence fişeğinden alan Narin, arkadaşlarıyla bir süre oynadıktan sonra eve döndü. Ertesi gün işsiz olan baba Murat Ertaş (35), yanına aldığı kızı Narin ile birlikte aynı mahallede bulunan akrabalarına gitmek için otomobiline bindi. Bu sırada kızının fenalaştığını gören Ertaş, hemen Germencik Devlet Hastanesi'ne götürdü. Burada çocuğun gazı olduğu gerekçesiyle geri gönderilen Narin, evine vardığında kan kusmaya başlayınca bu kez Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı. Aydın'dan İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne sevk edilen Narin'in burada yapılan tahlillerinde zehirlendiği ortaya çıktı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen Narin Ertaş'tan kan örnekleri alınarak yapılan tahliler sonucu Narin'in bayramlarda çocukların patlattığı çatapatlardan zehirlendiği ortaya çıktı. Küçük Narin, yapılan tüm müdahalelere rağmen önceki akşam hayatını kaybetti.

        "ÇATAPAT ALDIĞINI BİLMİYORDUM"

        Kızının ölmesi üzerine şoka girdiği öğrenilen baba Murat Ertaş'ın (38) polise verdiği ifadesinde kızının bayram harçlıklarıyla çatapat aldığını bilmediğini söylediği öğrenildi. Acılı babanın ifadesinde, "Akraba ziyaretine gitmek için kızımla otomobile bindik. Bu sırada kızımın rahatsızlandığını gördüm. Hemen hastaneye götürdüm. Doktorlar çatapat yuttuğunu söyledi. Onun bakkalda çatapat aldığını bilmiyordum" dediği belirtildi.

        "SATIŞINI DURDURUN"

        Kızının ölümüne isyan eden anne Duran Ertaş ise, acısını anlatacak kelimeler bulamadığını belirterek çatapat satışının yasaklanmasını istedi. Narin'in ölümüne neden olan çatapatı satan bakkalı daha önceden defalarca uyardığını söyleyen acılı anneanne Fatma Yanardağ da, "Bakkala gidip, 'Benim kızıma, çoluğa çocuğa bu patlayan şeyi verme' dedim. Öleceği aklıma gelmedi. ?Gözleri yanar, asla verme' diye tembih ettim. ?Biz bakkal esnafıyız. Satıp para kazanmayacak mıyız?' diye cevap verdi. Biz görmeden torunuma bunu vermiş. Torunum da bunu yutmuş. Ne yaptıksa kurtaramadık. Küçücük çocuğa bunu sattılar. Akranları burada oynarken o şimdi yok. Acımız çok büyük. Bu maddelerin satılmasını istemiyoruz" diye konuştu.

        CEBİNDEN ÇATAPAT ÇIKTI

        Narin'in ölümüne neden olan çatapatı doktorların kendilerine teslim ettiğini açıklayan Narin'in kuzeni Serdar Karaduman, "Hastaneye götürdüğümüz çocuğumuzun yoğun bakımda cebinden bu çatapat çıktı. Doktorlar bu çatapatı verip çocuğumuzun ölüm nedeninin bu olduğunu söyledi. Bu çatapatın belli yaşın altındaki çocuklara satılmasının yasak olduğunu ve ancak izni olan işyerlerinin bunları satabileceğini öğrendik. Ancak bu çatapat 3 yaşında bir çocuğun ölümüne neden oldu. Bizim canımız yandı, başkalarının canı yanmasın. Bundan sonra anne babalar duyarlı olsun, çocuklarını kendi başlarına bakkala yollamasın. Böyle bir felaketin bir daha yaşanmaması ve anne babaların üzülmemesi için yetkililerin bir an önce gerekli önlemleri almasını ve bu maddelerin satışının yasaklanmasını istiyoruz" dedi.

        Minik Narin, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan otopsinin ardından bugün (salı) öğlen saatlerinde Germencik'te gözyaşları arasında defnedildi.

        Fosfor zehirlenmesine yol açıyor

        Masum bir eğlence aracı olarak görülen çatapat ölüme davetiye çıkartıyor. Küçük yaştaki çocuklar tarafından genelde çikolata zannedilerek yutulduğunu belirten uzmanlar, çatapatın içinde yüksek oranda fosfor bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar, "Çatapat karaciğerde ve beyinde kalıcı hasarlara sebep oluyor. Eğer karaciğer nakli yapılmazsa fosfor zehirlenmesine bağlı olarak ölüm meydana geliyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ