Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İzmir'de kaçak akaryakıta 'Tünel' operasyonu

        Bunun üzerine düzenlenen operasyonda 12 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında beş madeni yağ fabrikası ve beş akaryakıt istasyonuna işlem yapılırken şebekenin elebaşılığını, Mardin merkeze bağlı bir beldenin eski belediye başkanı M.F.K'nin yaptığı iddia edildi. Polis, İzmir'de yaşayan M.F.K.'yi, özel uçak kiralayarak Mardin'e gitmek üzereyken yakalayarak gözaltına aldı.

        Son dönemde 10 numara madeni yağ kullanımının artmasına paralel olarak araçlarda çıkan yangınlar, polisi harekete geçirdi. Kaçak akaryakıt üretilen imalathanelerin sayısında artış yaşandığını belirleyen İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Suçlar Bürosu ekipleri, her biri adeta saatli bomba gibi olan bu imalathaneleri dört ay önce takibe aldı. Soruşturma kapsamında, yağların üretildiği fabrikalar, satıldıkları istasyonlar ve şebeke üyelerinin kim olduğu belirlendi. Çalışmaların ardından operasyon için bu sabah saat 05.30'da harekete geçildi.

        'ŞEHİRLERARASI OTOBÜSLER DE KAÇAK MAZOT KULLANIYOR'

        Önceden belirlenen 30 kadar ev, işyeri ve imalahaneye, 200'e yakın polis memurunun katıldığı geniş çaplı bir operasyon düzenlendi. Operasyonda 12 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, madeni yağ üretim ruhsatları bulunan beş fabrikada, "10 numara" olarak bilinen ya da daha ucuza alınan yağlara, inceltici özelliği taşıyan toluen, White Sprite, solvent ve, tiner gibi maddeler ekleyerek "yapma mazot" imal ettiği belirlendi. Mazotun üçte biri fiyatına satılan 10 numara kaçak akaryakıtın sadece kamyoncular değil, birçok tanınmış firmanın şehirlerarası taşımacılık yapan yolcu otobüsleri tarafından da kullanıldığı ortaya çıktı.

        Zanlıların, hazırladıkları akaryakıtı özel düzenek kurulmuş petrol istasyonlarında ve oto yıkamacılarda kamyon, TIR ve otobüslere sattığı da tespit edildi. Polis, bu yöntemle beş fabrika ve beş akaryakıt istasyonunun çalıştırıldığını ortaya çıkardı. Baskın yapılan fabrikaların depolarında da 10 binlerce litre madeni yağ bulundu.

        Polis, operasyondan önce zaman zaman şebekenin sevkiyatına da müdahale ederek 400 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirdi. Bunun ardından teknik takibe takılan konuşmalar şebekenin yapısını da deşifre etti. Beş fabrikanın kâğıt üzerindeki sahiplerinin farklı olduğu ancak hepsinin 2006 yılında hayali un ihracatı iddiasıyla tutuklanan M.F.K.'ye bağlı olarak çalıştığı ileri sürüldü. M.F.K.'nin kendisinin de iki firmasının bulunduğu, organizasyonu yönettiği, kaçak akaryakıt için hammadeyi sağladığı iddia edildi. Polis, zanlı M.F.K.'yi önceki gece özel bir uçakla Mardin'e gideceği sırada havaalanı yolunda yakalayarak gözaltına aldı. M.F.K.'nin elebaşılığındaki şebekenin yöneticiliğini ise firma sahipleri A.U. ve H.G.'nin yaptığı iddia edildi. H.G.'nin, terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık suçundan poliste kaydı bulunduğu ileri sürüldü. Polis, zanlıların kaçak akaryakıt trafiğini tuttukları ajanda ve defterlere el koydu.

        1 LİRALIK KAÇAK MAZOTU 2,2 LİRADAN SATMIŞLAR

        Zanlıların birkaç yıldır bu işi yaptığı ve devleti 10 milyonlarca lira zarara uğrattığı iddia edildi. Madeni yağı yaklaşık 1 liraya alan zanlıların, içine katkı maddesi koyup elde ettikleri akaryakıtı ise 2,2 liraya sattığı belirlendi. Emniyet yetkilileri, vergi denetim uzmanlarının şirketlerdeki incelemelerinin devam ettiğini, ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurularak firmaların yağ işleme izinlerinin kaç litreye kadar olduğunun belirlenmesine çalışıldığını kaydetti.

        10 numara yağla elde edilen akaryakıtın birçok zararı bulunuyor. İmalathaneler, tamamen kaçak faaliyet gösteriyor ve çevre için ciddi tehlike oluşturuyor. 10 numara yağın akaryakıt şeklinde kullanılması yüzünden yıllık vergi kaybının 1 milyar lirayı aştığı belirtiliyor. Bu akaryakıtın kullanılan araçların ömrü kısalıyor ve çevreye büyük zarar veriyor. Egsozlarından çıkan gazların da kanserojen etkisi olduğu, tıbbi raporlarla kanıtlanmış durumda. Buna rağmen artık neredeyse bir sektör haline gelen 10 numara yağ, giderek daha çok kişi tarafından kullanılıyor. İnternette bile alınabilecek yerler tavsiye ediliyor, satıcılar kendilerini tanıtıyor.

        Zanlıların emniyette işlemleri sürerken imalathanelerden alınan numuneler laboratuvara gönderildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ