Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tatlıses'e saldırı davasında olay! VİDEO

        Serdar KULAKSIZ/AHT

        Türkücü İbrahim Tatlıses'e yönelik saldırıyı düzenleyen Abdullah Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 12 sanık dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Saldırıyı azmettirdiği öne sürülen Abdullah Uçmak, savunmasında Tatlıses ile ilgili hakaretlerde bulununca duruşmadan men edilerek, salondan çıkartıldı.

        SAVUNMASINA TATLISES'E HAKARETLE BAŞLADI

        İbrahim Tatlıses ile asistanı Damla Çakır'ın yaralandığı saldırıyla ilgili Uçmak'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 12 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması dün Özel Yetkili İstanbul 17'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Tatlıses ve Çakıcı'nın katılmadığı duruşmada Mahkeme Başkanı Gökmen Demircan, iddianamenin özetini okuyarak, sanıklara haklarındaki suçlamaları anlattı.

        Ardından da sanık kürsüsüne ilk olarak savunmasını yapmak üzere Abdullah Uçmak alındı, Mahkeme Başkanı Demircan, tutuklu sanık Uçmak için baro tarafından atanan bir avukat bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine Uçmak "Ben kendimi savunurum" diyerek bir şey anlatmak istediğini bildirdi. Sözlerine "Müslüman'ım" diye başlayan Uçmak, "İnancıma göre polis, asker ve savcı Allah'ın yeryüzündeki 3 meleğini temsil eder. Azrail de vadesi dolan kulların canını almakla görevlidir" dedi. Başkan Demircan, "Bunları geçelim. Konu ile ilgili ifade veriniz. İfadenizi dini vaaza çevirmeyin" diye konuştu. Uçmak da "Söylediklerimin konu ile ilgisi var. Savcı bey saçma sapan bir iddianame hazırlamış. Şerefsiz bir terörist olarak yargılanıyorum. 11 aydır bu ülkeyi ş..f..z, İbrahim Tatlıses yönetiyor" dedi.

        BAŞKAN DURUŞMADAN ÇIKARILDI

        Başkan Demircan ikinci kez araya girerek, "Burası kimseye hakaret etme meydanı değil. Sözlerinize dikkat edin" diyerek uyarıda bulundu. Uçmak da "Sözlerini hesaplayarak söylüyorum ve 15 yıldır hakim karşısına çıkıyorum. Böyle bir şerefsizlikle karşılaşmadım. Herkes İbrahim Tatlıses'in köpekliğini yapıyor" yanıtını verdi. Bu sözler üzerine duruşmaya ara verildi. Aranın ardından başlayan duruşmada Başkan Demircan, Abdullah Uçmak'ın duruşmanın düzenini bozduğu ve hakaret içeren sözler kullandığı gerekçesiyle oturumda yer almayacağını açıkladı. Karar üzerine Uçmak, jandarma eşliğinde salondan çıkartıldı.

        İDDİANAMEYİ OKUMADIM

        Duruşmada Uçmak'ın ardından söz verilen tutuklu sanık Ersin Altun, 4 aydır Balıkesir'de cezaevinde bulunduğunu belirterek, "İddianameyi okumadım. Bu nedenle savunma yapamayacağım. Duruşmam olduğunu dün(önceki gün) cezaevinden öğrendim" dedi.

        AVUKATIMLA KONUŞAMADIM GÖRÜŞTÜKTEN SONRA ANLATACAĞIM

        Mahkeme Başkanı da Abdullah Uçmak'ın şoförü olan Yunus Ayık'a söz verdi. Ayık, emniyette verdiği ifadesini kabul etmediğini söyleyerek, "İfadem psikolojik ve fiziksel baskı altında alındı. Polisler istedikleri ifadeyi imzalamazsam ablamı ve eniştemi de bu olaya dahil edeceklerini söylediler. Ben ifade vermedim, barodan gönderilen avukatla görüşmedim" dedi. Yunus Ayık, Abdullah Uçmak ile cezaevinde beraber yatan Süleyman isimli bir kişinin vasıtasıyla tanıştığını, olaydan 15 gün önce yanında aylık 1200 TL maaşla işe başladığını anlattı. Ayık, sözlerini söyle sürdürdü:

        "Olay ile ilgili hiçbir bilgim yoktur. Daha önce olay yerine bir kez bile gitmedim. Olay günü otomobili ben kullanıyordum. Uçmak, Hasan Bora'da para alacağını söylemişti. Kurtköy'den beni aldı. Direksiyona geçtim. Nurol Plaza'nın oradayken olay gerçekleşti."

        Olay anını daha detaylı anlatması istenilen Ayık, avukatı ile görüştükten sonra yazılı ve sözlü savunma yapmak istediğini kaydetti. Yunus Ayık, Ersin Altun'un Tatlıses'e yönelik yapılan saldırıdan 1 hafta önce Uçmak'ın Kurtköy'deki evine geldiği ifade ederek, "Bir gece Uçmak'ın yanında kaldı. Sonra Yakacık'ta yakınlarının bulunduğunu söyleyerek evden ayrıldı" diye konuştu.

        SANIKLARA İSTENEN CEZALAR

        Sanıklardan Abdullah Uçmak, Ersin Altun, Yunus Ayık, Murat Alagöz, Cengiz Güney, Nazife Erdemir ve Ruşen Mahmutoğlu'nun, ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik fiilde bulunmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Uçmak'ın ayrıca ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek'', ''nitelik bakımından vahim olan silah veya mermiler ile bıçak taşımak ve bulundurmak'', ''azmettirmek suretiyle kasten nitelikli adam öldürmeye teşebbüs etmek'', ''var sayılan suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak silahlı tehdit'' suçlarından da 53 ile 98 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

        Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları talep edilen Ersin Altun, Yunus Ayık, Murat Alagöz, Cengiz Güney, Nazife Erdemir, Ruşen Mahmutoğlu'nun yanı sıra ayrıca Nihat Şimşek, Abdulvahap İş, Bülent Altun, Emin Birdal ve Coşkun Yıldız'ın da ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'', ''nitelik bakımından vahim olan silah veya mermiler ile bıçak taşımak ve bulundurmak'', ''azmettirmek suretiyle kasten nitelikli adam öldürmeye teşebbüs etmek'', ''var sayılan suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak silahlı tehdit'', ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''tehlikeli patlayıcı maddeleri izinsiz olarak bulundurmak'' suçlarından 9,5 ile 82 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ