Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Meteorolojiden uyarı!-İstanbul-Kar yağışı

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli yağış ve rüzgar, buzlanma ve don ile çığ uyarısında bulundu. Ankara en soğuk gecelerinden birini yaşadı, -19'u gördü. Başkent'te bugün de kar yağışı bekleniyor. 21 yıl sonra İzmir'de kar yağıyor. İstanbul’da kar yağışı bugün de sürecek, özellikle öğleden sonra başlayacak kar yağışı, akşam üstüne doğru şiddetini artırarak devam edecek, haftasonu ise hava ısınacak. Meteoroloji, yaptığı uyarıda Bursa, Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Uşak ve Afyonkarahisar çevrelerinde kar yağışının yarın sabah saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli olması beklendiğini açıkladı.

        İL İL EN DETAYLI VE EN GÜNCEL HAVA DURUMU BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

        BAKAN VEYSEL EROĞLU'DAN UYARILAR...

        İstanbul'da Cuma gününden itibaren hava ısınıyor. Ancak Mega Kent bu kez de sel tehlikesiyle karşı karşıya. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu uyarılarda bulundu...

        112'DEN ACİL ÇAĞRI

        112: Bu zor şartlarda hafif vakalar için ambulans istemeyin. Mümkün olduğunca çok acil vakalar için ambulans isteyin. Ara sokaklar ve emniyet şeritleri karla kaplı. Birçok ambulansımız yolda kaldı. Ekibimiz çok zor şartlarda çalışıyor.

        HAMİLE VE ENGELLİLER BUGÜNDE İZİNLİ

        İstanbul Valiliği, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli ve 2 gündür idari izinli sayılan engelli personel ile hamilelerin yarın da izinlerinin devam etmesine karar verdi.

        İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, kentte devam eden kar yağışının yarın akşam saatlerine kadar devam edeceğinin tahmin edildiği belirtilerek, şöyle devam edildi:

        “Don ve buzlanmanın özellikle ara cadde ve sokaklarda araç trafiği ve yaya ulaşımında meydana getirebileceği olumsuz etkiler göz önüne alınarak, tedbir amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli özürlü personelle hamilelerin idari izinlerinin yarın da devam etmesine karar verilmiştir.”

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılar şöyle:

        KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; bugün akşam saatlerinden sonra Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Bolu çevrelerinde yoğun kar, gece saatlerinde İzmir, Aydın ve Muğla'nın kıyı ilçelerinde kuvvetli sağanak şeklinde olacağı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (Çığ tehlikesi, ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

        BUZLANMA VE DON UYARISI: Marmara ile Karadeniz kıyılarında orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere, buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

        KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın, Güney Ege kıyılarında güney, Orta Karadeniz Kıyıları ile Sinop çevrelerinde doğu ve güneydoğu, Doğu Anadolu'nun doğusu ile Çanakkale, Bozcaada ve Gökçeada çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (30-50 km/saat) olarak eseceği beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

        ÇIĞ UYARISI: Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

        Bu arada hava sıcaklığı iç ve batı bölgelerde 3 ila 5 derece artacak.

        İSTANBUL'DA BUGÜN KAR VAR, HAFTASONU SICAK GELİYOR

        İstanbul bugün Orta Akdeniz’den gelen yeni bir ılık ve yağışlı havanın etkisine girecek. Hafta sonu ise İstanbul’da yağış beklenmezken hava sıcaklığı 6 ila 8 derece artacak.

        Öğle saatlerinden itibaren hafif kar şeklinde başlayacak yağışın, zamanla etkisini artıracağı, gece saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve yağmura dönüşeceği tahmin ediliyor.

        Cuma günü yağışın aralıklı ve hafif olmak üzere yağmur şeklinde görüleceği bekleniyor.

        Hafta sonu İstanbul’da yağış beklenmezken hava sıcaklığının hissedilir derecede (6 ila 8 derece) artacağı tahmin ediliyor.

        TOPBAŞ: "KARLA MÜCADELEDE BAŞARILIYIZ"

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, karla mücadelede başarılı olduklarını belirtti. Başkan Topbaş, özverili ve hızlı bir çalışma yapan ekiplerin ana arterleri açık tuttuğunu söyledi. Büyükşehir'e bağlı ekiplerin soğuk hava ve karla mücadelede başarılı olduğunu ifade eden Topbaş, "Çok hızlı çalışmalar yaptılar. Ana arterler açıktı. Bizim sorumluluk alnımız ana arterler, yollar ve köy yolları dahil 6 bin kilometreyi geçmekte. Özellikle kent içinde trafiğin kullandığı 3 bin kilometredeki hat üzerinde çok ciddi çalışmalar yapıldı." dedi.

        Tipinin zaman zaman etkili olduğu bölgelerde bile, sıkıntı yaşatmamaya özen gösterdiklerini aktaran Topbaş, "Vatandaşlarımızda çok ciddi hassasiyet gösterdiler. Bu konuda İstanbullulara teşekkür ediyorum. Toplu taşıma araçlarını kullandılar, bizde sayılarını artırdık. Bugüne kadar 40 bin ton tuz ve o rakamlara yakında solüsyon kullanıldı. Özverili bir çalışma yapıldı. İnanıyorum ki geçmişle mukayese yapıldığında en soğuk günleri yaşadı. 5 Şubat 2006 da ki yağışın yüzde 80'i kadar yağış aldı İstanbul. O zamanda bir sıkıntı yaşanmamıştı. Ancak bu sefer kar etkilerin farklı noktalarda değişik zaman dilimlerinde gösterdiği için lokal aksaklıklar oldu." şeklinde konuştu.

        İZMİR'DE 21 YIL SONRA BİR İLK!

        Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin: En son 21 yıl önce kent merkezi 3 santimetre kar tuttu

        Türkiye'nin büyük bölümünde etkili olan soğuk havadan İzmir de nasibini aldı ve kar yağışı başladı. İzmir'de, sabah saatlerinden itibaren kar yağışı başladı. Yaklaşık bir haftadır, hissedilir sıcaklığın sıfırın altında 9 dereceye kadar düştüğü İzmir'de, hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte İzmirliler karlı bir sabaha uyandı.

        İşlerine gitmek için sabah evlerinden çıkan İzmirliler, nadir olarak yaşadıkları bu hava olayını, cep telefonları ile görüntüledi.

        İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışının kent genelinde hava sıcaklığı durumuna bağlı olarak öğle saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

        Öğle saatlerinde rüzgarın lodos yönüne dönmesiyle birlikte yağışın önce karla karışık yağmura, akşam saatlerinden itibaren de sağanağa dönmesi bekleniyor.

        İzmir'de en son etkili kar yağışı 29 Aralık 1991 yılında görülmüş, bu tarihte kent merkezindeki kar kalınlığı 3 santimetre olarak ölçülmüştü.

        Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, "En son 21 yıl önce kent merkezi 3 santimetre kar tuttu. Bu sabah başlayan yağışla kent merkezinde 1 santimetre, ilçelerde ise 2- 3 santimetre civarında kar tuttu. Çok uzun yıllardır ilk kez İzmir’in tamamına kar yağıyor. 2000’li yıllarda da hemen hemen her yıl kar yağışı gözlenmiş ancak bunlar lokal" dedi.

        ÖĞLEDEN SONRA YAĞMUR

        Şahin, kar yağışının İzmir’i iki haftadır etkileyen soğuk havanın yerini sıcak havaya bırakması sırasında meydana geldiğini dile getirdi. Şahin, "Soğuk hava sıcak havayla karşılaşınca İzmirlilere hoş bir sürpriz yaptı. Ancak bu sürpriz öğlene kadar sürecek" diye konuştu. Son tahminlere göre kar yağışı öğleden sonra yerini yağmura bırakacak. Akşam saatlerinde ise İzmir’i kuvvetli yağış bekliyor. Kar yağışı öğlen saatlerinde İzmir’i terk edecek, ancak Çanakkale, Manisa ve Balıkesir’de etkisini gün boyu kuvvetli bir şekilde sürdürecek. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, bu iller için don ve buzlanma uyarısı verdi.

        2004’TEN SONRAKİ EN SOĞUK HAFTA

        Öte yandan İzmir, 2004’ten bu yana en soğuk iki haftasını geçirdi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre bundan önceki en soğuk gün 24 Ocak 2004’te yaşandı. O tarihte Güzelyalı’da sıfırın altında 4 derece ölçüldü. Bu yıl ise yine Güzelyalı’da sıfırın altında 2 derece görüldü. Ancak fırtına ile birlikte soğuk havanın etkisi daha fazla hissedildi zaman zaman hissedilen sıcaklık sıfırın altında olmak üzere 9’a ve 10’a kadar düştü. İzmir’i etkileyen soğuk hava, bugünden itibaren kenti terk edecek. Hafta sonu gündüz sıcaklıkları 14 derecelere çıkarken, gece sıcaklıkları da 5 dereceye kadar yükselecek.

        İZMİR-İSTANBUL YOLU ZAMAN ZAMAN KAPANDI

        İzmir’i İstanbul’a bağlayan İzmir-Manisa karayolunun Sabuncubeli rampalarında kar trafiği aksattı. Zincir satan seyyarlar yolun iki yanına sıralanırken yol zaman zaman trafiğe kapatıldı. Bazı araç sürücüleri Sabuncubeli rampasını çıkamayında İzmir’e geri döndü. Karayolu ekipleri de tuzlama yaptı. Araçlarına binen bazı İzmirliler de kırsal bölgelere gidip çocuklarıyla kartopu oynadı.

        ADNAN MENDERES HAVALİMANI’NDAN UÇUŞLAR İPTAL OLDU

        Sabah saatlerinde başlayan öğleye doğru etkisini yitiren kar yağışı Adnan Menderes Havalimanı’nda uçuşların durmasına yolaçtı. Sabah yurtiçi iki uçuş yapıldıktan sonra pistler karla kaplanınca iniş ve kalkışlar durduruldu. İstanbul, Ankara ve Antalya’dan kalkıp İzmir’e gelen uçaklar geri çevrildi. Saat 10.00’dan sonra hiçbir uçak kalkamazken havaalanına gelenler yoğunluk oluşturdu. Öğleden önce yapılması gereken İstanbul, Ankara, Erzurum, Samsun, Düsseldorf seferleri iptal oldu. Öğleden sonra 15.00’de yapılacak Londra seferi de iptal oldu.

        Bu arada Adnan Menderes Havalimanı’na en son 21 yıl önce kar yağması nedeniyle bu konuda hiçbir önlem alınmadığı da öne sürüldü. Kar kürüme, tuzlama, solüsyon ve uçaklara alkol püskürtecek hiçbir aracın bulunmadığı iddia edilirken, yetkililer bu araçların bulunduğu ve çalışmaya başlayacağını saat 14.00 gibi uçuşların başlayabileceğini bildirdi. Ancak birkaç santime ulaşan kar, uluslararası havaalanının kapanmasına neden olması tepkilere yolaçtı.

        ANKARA -19 İLE DONDU

        Başkent, mevsiminin en soğuk gecelerinden birini yaşarken, hava sıcaklığı -19 dereceye kadar düştü. Soğuk havanın etkisiyle bazı şelale ve havuzlar dondu, arabaların camları buz tuttu, çatılarda sarkıtlar oluştu.

        Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava Ankara’da da etkisini sürdürüyor. Başkent, mevsimin en soğuk gecelerinden birini yaşarken, hava sıcaklığı -19 dereceye kadar düştü. Soğuk havanın etkisiyle şelale ve havuzlar dondu, arabaların camları buz tuttu. Ayrıca çatılarda uzun buz sarkıtları oluştu. Yollarda ise gizli buzlanma meydana geldi.

        Ankara’nın simgesi olan Kuğulu Park’ın donması nedeniyle kuğular yüzmek yerine buz kütlesinin üzerinde yürüdü.

        ÇANAKKALE'DE YOĞUN KAR YAĞIŞI

        Çanakkale'de sabah saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

        İl merkeziyle Eceabat, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde başlayan kar yağışı, sabah işlerine gitmeye hazırlanan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Otobüs duraklarının önlerinde yığılmaların yaşandığı Çanakkale'de, sabah araçlarını çalıştırmakta güçlük çekenler sıkıntılı anlar yaşadı. İl merkezinde kar kalınlığı 6 santimetreye ulaşırken, yollarda buzlanma başladı. Belediye ekipleri, il merkezinde zaman zaman küçük çaplı kazaların yaşanmasına sebep olan buzlanmanın etkisini tuzlama çalışmalarıyla azaltmaya çalışıyor.

        Bu arada tipi şeklindeki kar yağışı sebebiyle Çanakkale Boğazı'nın belirli bölgelerinde görüş mesafesi 100 metrenin altına kadar düştü. Deniz Trafik İstasyonu yetkilileri de Boğaz'da seyreden gemileri telsiz kanalı ile dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

        Çanakkale Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler ise, tipi şeklindeki kar yağışı sebebiyle zincir, çekme halatı ve takoz bulunmayan araçların trafiğe çıkmasına izin vermiyor. Çanakkale istikametinden İstanbul, Bursa ve İzmir yönüne sefer düzenleyen otobüs firmalarını da uyaran ekipler gerekli önlemlerin alınmasını isterken, yollarda meydana gelebilecek kazaların önüne geçilmeye çalışılıyor.

        Belediyeye bağlı ekiplerle Karayolları ekipleri kayganlaşan yollarda buzlanmaya karşı tuzlama çalışmasını sürdürüyor.

        Öte yandan kar yağışı ile birlikte ellerinde ekmek parçaları ile kordon boyuna giden vatandaşlar da aç kalan martıları besliyor.

        Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, il merkezinde kar yağışının gün boyu etkisini sürdüreceğini belirterek vatandaşları gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

        DOĞU'DA KIŞ

        Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı ve tipi nedeniyle bin 540 köy yolu ulaşıma kapandı.

        Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Sibirya yüksek basınç sisteminin etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı Erzurum'da eksi 23, Bayburt'ta eksi 21, Ardahan'da eksi 13, Kars'ta eksi 12, Erzincan'da eksi 11, Ağrı'da eksi 9, Iğdır'da eksi 3 derece olarak ölçüldü.

        Günün en yüksek hava sıcaklığının Kars'ta eksi 9, Erzurum'da eksi 8, Ardahan'da eksi 7, Ağrı'da eksi 5, Bayburt'ta eksi 4, Erzincan'da eksi 1, Iğdır'da 0 derece olması bekleniyor.

        Erzurum'da 681, Ağrı'da 497, Kars'ta 208, Ardahan'da 112, Iğdır'da 42 olmak üzere bin 540 köy yolu ulaşıma kapandı.

        İkizdere-İspir, Akşar-Gaziler-Karaurgan, Gaziler-Sarıkamış, Karayazı-Göksu, Erzurum-Çat, Narman-Pasinler-Köprüköy, Erzurum-Bingöl karayollarında ulaşım sağlanamıyor.

        Yolda mahsur kalan 125 araç ile 420 yolcu, Karayolları ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekiplerince kurtarıldı.

        Meteoroloji yetkilileri, Doğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığının 3-5 derece düşmesinin tahmin edildiğini bildirdi.

        İL İL EN DETAYLI VE EN GÜNCEL HAVA DURUMU BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

        6 İL İÇİN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü, saat 10.30’da yaptığı uyarıda Bursa, Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Uşak ve Afyonkarahisar çevrelerinde kar yağışının yarın sabah saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli olması beklendiğini açıkladı.

        Etkili kar yağışının oluşturabileceği ulaşımda aksama, görüş uzaklığında azalma, buzlanma ve don gibi olumsuzluklar karşı ilgililerin ve halkın tedbirli olmaları gerektiği belirtildi.

        Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun batı bölgeleri ile sabah saatlerinde Doğu Anadolu’nun doğusu, Giresun, Artvin ve Hopa çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, akşam saatlerinden sonra Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Bolu çevrelerinde yoğun kar, gece saatlerinde İzmir, Aydın ile Muğla’nın kıyı ilçelerinde kuvvetli sağanak halinde ollacağı bekleniyor. Sabah saatlerinde Marmara ile Karadeniz kıyılarında orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor.

        Hava sıcaklığının iç ve batı bölgelerde 3-5 derece artacağı, rüzgarın Marmara, Batı Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısı, kuzey ve kuzeydoğu, güney Ege kıyıları ve Orta Karadeniz’de güney ve güneydoğu yönlerden kuvvetli esmesi bekleniyor.

        Yağışların bu akşam saatlerinden sonra Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Bolu çevrelerinde yoğun kar, gece saatlerinde İzmir, Aydın ve Muğla’nın kıyı ilçelerinde kuvvetli sağanak halinde olacağı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiği belirtildi.

        Saat 10.30’da yapılan uyarıda ise Bursa, Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Uşak ve Afyonkarahisar çevrelerinde kar yağışının yarın sabah saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli olması beklendiğini açıkladı. Marmara ile Karadeniz kıyılarında orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere, buzlanma ve don olayı beklendiği ifade edilirken ulaşımda aksamalara karşı ilgililerin ve halkın dikkatli ve tedbirli olması istendi.

        Rüzgarın, Güney Ege kıyılarında güney, Orta Karadeniz Kıyıları ile Sinop çevrelerinde doğu ve güneydoğu, Doğu Anadolu’nun doğusu ile Çanakkale, Bozcaada ve Gökçeada çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli esmesi beklenirken olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

        Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve halkın dikkatli ve tedbirli olması istendi.

        THY YOLCULARINI UYARIYOR

        THY yetkilileri yolcularının mağdur olmaması için, Havalimanına gelmeden once THY'nın Müşteri İlişkilerini arayarak uçuşlarının iptal olup olmadığı hakkında bilgi almalarını, Havalimanına da bu bilgi doğrultusunda gelmeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

        118 SEFER İPTAL

        Olumsuz hava koşulları nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda yaşanan uçak iptalleri bu kez, sefer yapılması planlanan karşı havaalanlarındaki kötü hava şartlarından kaynaklandı. THY Yetkilileri, bu nedenle İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan geliş ve gidiş olarak 118 seferin iptal edildiğini belirttiler.

        Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur bu sabah itibariyle üç pistin de açık olduğunu, uçak park yerlerinin ve apron ile yan yolların tamamının temizlendiğini belirterek, "Havalimanımızdan kaynaklanan ve iptali gerektirecek bir durum yok. Olan iptallerin tamamı karşı havalimanlarındaki kötü hava şartlarından veya şirketlerin işletme nedenlerinden kaynaklanmaktadır" dedi.

        THY Yetkilileri ise yaptıkları açıklamada İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan geliş ve gidiş olarak 118 seferin iptal edildiğini söylediler. Yetkililerden alınan bilgiye göre, Atatürk Havalimanı’ndan sefer yapılması planlanan diğer havaalanlarında etkili olan kötü hava koşulları nedeniyle iç ve dış hatlarda iptal edilen bazı seferler şunlar:

        THY İç hatlarda TK 2642 Elazığ, TK 2454 Adana, TK 2576 Denizli, TK 2010 Kayseri, TK 2704 Erzurum, TK 2200 Kahramanmaraş, TK 2662 Sivas, TK 2730 Ağrı, TK 2504 ve 2552 Muğla, TK 2414 ve TK 2426 Antalya seferleri iptal edilirken, İzmir ve Ankara’ya olan bazı seferlerde de iptaller gerçekleşti.

        THY ayrıca dış hatlarda da Brüksel, Hamburg, Hannover, Berlin, venedik, Cenevre, Oslo, Lyon, Madrid, Lefkoşa, Milano,Tiran, Tiflis, Nürnberg, Saraybosna, Almati ve Odessa’nın da bulunduğu çok sayıdaki seferini iptal etti.British Airways’in Londra-İstanbul seferi de karşılıklı olarak iptal oldu.

        Bu arada uçaklarda yaşanan gecikmeler nedeniyle de terminalde bekleyen yolcular koltuklar üzerinde uyurken bazıları bilgisayarlarıyla, bazıları da iskambil oynayarak vakit geçirdi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ