Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam kik soruşturmasında 12 tutuklama kamu ihale kurumu

        ENİS YILDIRIM / GAZETE HABERTÜRK

        Ankara polisinin, kamu ihalelerine fesat karıştırıldığı ve ihale alamayan firma sahipleri lehine rapor çıkarılarak 5 bin ila 35 bin TL maddi menfaat sağlandığı iddiasıyla Kamu İhale Kurumu’na (KİK) yönelik düzenlediği operasyonda, 12 kişi tutuklandı. Operasyonla ilgili olarak, zanlılardan Mürşit M. tarafından, adı Sauna operasyonuna karışan Zeliha T.’ye ait masaj salonunda, KİK raportörü Osman T.’ye, rüşvet olarak eğlence düzenlendiği iddia edildi. Osman T.’nin annesinin hesabında yüklü miktarda para olduğu da ortaya çıktı. Polis, Osman T.’nin evindeki kasadan çıkan ve rüşvet olduğu iddia edilen paranın takibine başladı. Ayrıca raportör Osman T.’nin oğlu Çağatay T.’nin düğün ve balayı masraflarının karşılandığı da tespit edildi.

        TÜRÜT’Ü ÇIKARDI

        Sünnet düğünü için İsmail Türüt’ün 5 bin TL karşılığında çağrıldığı fakat sorguda parayı kimin verdiğinin belirlenemediği öğrenildi. Soruşturma çerçevesinde 14 firmanın hesapları Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından incelemeye alındı. MASAK, bu firmaların yanı sıra, Kamu İhale Kurumu görevlilerinin ve yakınlarının hesaplarını da incelemeye aldı. DSİ, Karayolları, Bayındırlık ve belediyelerdeki 45 ihalede usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. İşadamlarının iki raportörün seyahatleri için uçak biletlerini aldıklarını, kalacakları otellerde yer ayırdıklarını tespit eden polis, kurul üyesi Ali K. ve iki raportöre sık sık rüşvetin yanı sıra kol saati, cep telefonu, kalem, takım elbise, ayakkabı, 3 boyutlu film izleme gözlüğü gibi hediyeler alındığını belirledi. Polisin teknik takibi sırasında rüşveti verenlerin yakınmalarının da tespit edildiği ifade edildi. İşadamlarının, kurul üyesi ve raportörlere verdikleri rüşvetin haddi hesabı olmadığını söyledikleri iddia ediliyor.

        12 KİŞİ TUTUKLANDI

        Nöbetçi 6. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 15 zanlının sorgusu geç saatlere kadar sürdü. Mahkeme, raportör Osman T. ile işadamları Yusuf K., Sedat S., Bahri K. ve Aytekin K.’nın da aralarında bulunduğu 12 kişiyi tutukladı.

        KİK'E YAPILAN OPERASYONUN GEÇMİŞİ

        Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, kamu ihalelerine fesat karıştırıldığı ve ihaleyi alamayan firma sahipleri lehine rapor çıkararak çıkar sağladıkları ihbarı üzerine 13 Şubat günü Kamu İhale Kurmu'na (KİK) yönelik operasyon yaptı.

        Operasyonda, Kamu İhale Kurumu eski Başkan Yardımcısı ve halen kurul üyeliği devam eden Ali Kaya ile röportörler Osman Tuna ile Şenol Vanuer’ın da aralarında bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Organize Büro Amirliği ekiplerinin operasyon öncesi 1 yıl süren teknik ve fiziki takip yaptıkları da belirtildi.

        Polis kurumda gözaltına aldığı 3 kişinin oda ve bilgisayarında arama yaparken, yapılan aramalarda birçok ihale ile ilgili dosyaya el koydu. Operasyon kapsamında ayrıca çoğu işadamı ve şirket sahibi olan 20 kişi daha gözaltına alınırken, bu kişilerin ev ve ofislerinde de aramalar yapıldı.

        40 İHALE TESPİT EDİLDİ

        Polisin yaptığı çalışmalar sonucunda 40 ihaleye fesat karıştırıldığı öne sürüldü. Polis gözaltına alınan KİK üyeleri ve şirket sahiplerinin mal varlığını da incelemeye aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ