Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Boğaziçi’ne de kentsel dönüşüm geliyor

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        AFET riski altındaki alanlarda yapılacak kentsel dönüşümün kapsamına Boğaziçi’ndeki “geri görünüm ve etkilenme” alanları da eklendi. Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar ve Beykoz’un iç kesimlerindeki alanlarda Boğaziçi Kanunu’ndaki kısıtlayıcı hükümler dikkate alınmadan kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirilebilecek.

        Değişiklik fet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Tasarısı’nın TBMM Bayındırlık Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında kabul edilen önergeyle yapıldı. Tasarının “Geri görünüm ve etkilenme bölgeleri bakımından” başlıklı 9. maddesine Boğaziçi Kanunu da eklendi. Kabul edilen önergeye göre, Boğaziçi Kanunu kapsamında kalan geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde kalan alanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeler yeni yerleşim alanları belirleyebilecek. Bu alanlarda konut, ticaret merkezi veya başka projeler yapılabilecek.

        Bu alanlarda zeminin veya yapıların riskli olduğu tespit edilen yapılar yıkılarak yeşil alan olarak bırakılabileceği gibi depreme dayanıklı konut veya ticaret merkezi inşa edilebilecek. Bakanlığın riskli olarak tespit ettiği alanlar veya yeni yerleşim alanı olarak belirlediği yerlerde kentsel dönüşüm dışındaki her türlü imar ve yapılaşma işlemleri geçici olarak durdurulabilecek. Bakanlık veya belediyelerin talep etmesi halinde bu bölgelerde riskli olduğu tespit edilen yapılara elektrik, su ve doğalgaz hizmeti durdurulabilecek. CHP milletvekilleri Boğaziçi Kanunu’nun by-pass edildiğini belirterek düzenlemeye karşı çıktı. Boğaziçi Kanunu’na göre, halen Boğaziçi “geri görünüm” bölgelerinde maksimum 12.50 metre (4 kat) yükseklikte, “etkilenme” bölgelerinde ise 15.50 metre (5 kat) yükseklikte bina yapılabiliyor. Tasarıya göre, söz konusu bölgelerde kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirilirken Boğaziçi Kanunu’nun kısıtlayıcı hükümleri dikkate alınmayacak. Ancak, “kanunun amaçlarını gözetmek” zorunlu olacak.

        Boğaziçi “öngörünüm” bölgesinde ise halen olduğu gibi Boğaziçi Kanunu aynen uygulanmaya devam edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ