Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul, Hakkari, Şanlıurfa Nevruz Bayramı Vali Hüseyin Avni Mutlu

        Nevruz Bayramı tüm yurtta törenlerle kutlanıyor. İstanbul Topkapı'daki kutlamalarda Vali Hüseyin Avni Mutlu yumurta tokuşturdu, ateşin üzerinden atladı. Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı'ndaki kutlamalara ise fazla katılım olmadı. Şanlıurfa'da, düzenlenen Nevruz kutlamaları gergin başladı. Kutlama alanına gelen ve slogan atan bir grup ile polis arasında arbede yaşandı, 15 kişi gözaltına alındı. Hakkari'de ise kutlamaların yapılacağı kent meydanında kepenklerin açılmadığı görüldü.

        İSTANBUL RENKLİ KUTLAMA

        Topkapı Kültür Parkı'nda düzenlenen nevruz etkinliği renkli görüntülere sahne oldu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da katıldığı programda ateşin üzerinden atlandı ve yumurta tokuşturuldu. Kazlıçeşme'de pazar günü izinsiz yapılan eylemlere atıfta bulunan Vali Mutlu, çiçekleri soldurmak isteyenlere bu milletin fırsat vermeyeceğini belirtti.

        Vali Mutlu, törende yaptığı konuşmada, insanların bayrama ulaşma keyfini bayram öncesinde yaşadığını belirtti. Bayram geldiği gün yüreklerde farklı bir heyecan olduğunu dile getiren Mutlu, "Bayramın geldiği gün yüreklerde farklı bir heyecan olur. İnsanlar birbirleri ile kucaklaşırlar. Bayramın tadı buluşmada kucaklaşmadadır. Bayram insanlığın geleceğine hizmet eden önemli günlerdir. Bayram çok özeldir. Nevruz bu bayramlardan bir tanesidir. Geniş bir coğrafyada insanlar nevruza hazırlanırlar. Bu geniş coğrafyada herkes nevruzu büyük bir hasretle bekler. Halaylar çekilir türküler söylenir. İstiyoruz ki bütün insanlığın gönlünde sevgi çiçekleri tomurcuğa dönüşsün. Muhabbet bereket güzellikler artsın istiyoruz. Bizim duamız bu. Diliyoruz ki bu yeni gün ülkemizle birlikte bütün aleme güzellikler getirsin." dedi.

        Konuşmasında Pazar günü Zeytinburnu'nda yaşanan olaylara da atıfta bulunan Vali Mutlu, "Bu güzel cennet bahçesinin bütün çiçekleri açsın ve koksunlar istiyoruz. Ama çiçekleri soldurmak çiçekleri hırpalamak üzere harekete geçenlere millet fırsat vermeyecek. İstiyoruz ki bu muhabbet daha derinleşsin. Sokağa çıkan birkaç bin kişinin huzuru bozmasına İstanbullu tahammül göstermiyor." şeklinde konuştu.

        Konuşmaların ardından Vali Mutlu ve beraberindekiler alanda yakılan ateşin üzerinden atladı. Daha sonra demir döven Mutlu, yumurta tokuşturdu. Program halk oyunları gösterileri ve mehter takımının konseri ile devam etti.

        ŞANLIURFA'DA 15 KİŞİ GÖZALTINDA

        Şanlıurfa'da düzenlenen Nevruz kutlaması Haleplibahçe Mahallesi'nde bulunan boş alanda yapıldı. Öğle saatlerinde başlayacak olan kutlamalar için sabah erken saatlerden gelenler, oluşturulan kontrol noktalarında yapılan üst aramasından geçirildikten sonra alana alındı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alana gelen kadınların başörtülerinin altı ile çantaları da titiz şekilde arandı.

        Şanlıurfa ve çevre illerden takviye olarak kente gelen 2 bin polisin görev yaptığı kutlama alanı çevresinde çok sayıda zırhlı araç bekletiliyor. Kentin giriş ve çıkış noktaları ile merkezinde de yoğun güvenlik önlemi alan polis, alana gelenlerin kimliklerini de tek tek kontrol etti, telsizlerinden sık sık öğrencilerin alana alınmaması uyarısında bulunuldu. Kutlama alanına gelenleri yasa dışı slogan atmamaları için uyaran polisler, bazı kişilerin yanında bulunan dövizlere de el koydu. Öğle saatlerinde alana girerken kimlik kontrolüne tepki göstererek PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atan grup ile polis arasında arbede çıktı. Yaşanan gerginlikte polis, yasadışı slogan atan ve kendisine direnen 15 kişiyi yaka paça gözaltına aldı.

        HAKKARİ'DE KEPENKLER KAPANDI

        Hakkari’nin dün izinsiz nevruz etkinliklerinde olayların çıktığı Yüksekova İlçesi ile bugün nevruzun kutlanacağı kent merkezinde kepenkler açılmadı.

        Yüksekova İlçesi’nde BDP tarafından organize edilen izinsiz nevruz kutlaması sırasında dün olaylar çıktı. Akşam saatlerine kadar olayların devam ettiği ilçede bugün eczane ve fırınlar dışındaki esnaf kepenk açmadı. Kepenklerin, Batman’da milletvekili Ahmet Türk’e yapılan yumruklu saldırıya tepki olarak kapatıldığı bildirildi. Nevruz’un bugün kutlanacağı Hakkari’de de kepenkler açılmadı.

        KAYSERİ VALİSİ NEVRUZ ATEŞİNDEN ATLADI, EMNİYET MÜDÜRÜ BİLEK GÜRESTİRDİ

        Kampusu'ndaki nevruz kutlamasında Vali Mevlüt Bilici ateşten atladı, yumurta tokuşturdu. Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın da Türk Cumhuriyetleri'nden gelen öğencilerle bilek güreştirip, madalya taktı.

        Valilik, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi tarafından ;düzenlenen nevruz kutlaması ;ERÜ Kampusu'nda yapıldı. Mehter takımının kahramanlık marşlarını çalmasıyla başlayan etkinlikte daha sonra Türk ve Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarının dalgalandırıldığı gösteri yapıldı.

        MUŞ'TA NEVRUZ COŞKUSU

        Muş'ta, 21 Mart Nevruz Bayramı kutlandı.Muş Kültür Merkezi'nde düzenlenen kutlama programına, Muş Vali Yardımcısı Fatih Demir, Muş Belediye Başkan Vekili Rıfat Özen, İl Defterdarı Hatice İşcen Erçoşman, İl Müftüsü Hasan Atlı, kurum amirleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

        MANİSA'DA 3 GÖZALTI

        Manisa'da nevruz kutlamaları, Horozköy Mahallesi pazar yerinde yapıldı. Polis, kutlamaların yapıldığı pazar yerinde geniş güvenlik önlemi aldı ve kutlamalar sırasında herhangi bir olay yaşanmadı. Ancak kutlamaların ardından çoğunluğu çocuklardan oluşan bir grup, olay çıkarmak istedi. Polis kalabalığın dağılması için uzun süre bekledi. Grup, daha sonra polise taşlı saldırıda bulundu.

        Polis, grubu panzerlerle üzerlerine su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Sokak aralarına kaçan göstericiler ile çevik kuvvet polisleri arasında kovalamaca yaşandı. Kovalama sonucunda 3 gösterici gözaltına alındı. Diğer göstericiler ise sokak aralarına kaçarak kayıplara karıştı.

        İZMİR SAKİN

        İzmir'de BDP tarafından düzenlenen kutlamalar Buca Akıncılar Meydanı'nda yaklaşık 6 bin kişinin katılımı ile yapıldı. Geniş güvenlik önleminin alındığı kutlamalarda, polis helikopteri de havadan takip yaptı. Terör örgütü PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine Kürtçe ve Türkçe sloganlar atıldı. Kutlamaya katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü konuşmasında hükümeti eleştirdi. Küçük çocuklara terör örgütünü temsil eden giysilerin giydirildiği 3 saat süren kutlamalar olaysız sona erdi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ