Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Son Osmanlı son yolculuğunda

        Serkan AKKOÇ / AHT

        Neslişah Sultan'ın cenazesi Aşiyan Mezarlığı'nda, annesi ve kızkardeşinin yanında toprağa verildi.

        Son Osmanlı padişahı Sultan Vahiddeddin ile son halife Abdulmecid'in torunu olan Neslişah sultan önceki gün Ortaköy'de Emin Vafi Korusu'ndaki evinde vefat emişti. Bir dönem Mısır'da First Lady unvanını da taşıyan ve hayata 91 yaşında gözlerini yuman Neslişah Sultan için düzenlenen cenaze töreninde oğlu Abbas Hilmi, kızı İkbal Saviç, yeğenleri Arzu Enver Eroğan ve Fazile Bernar taziyeleri kabul etti. Törene ayrıca aileden Harun Osmanoğlu, Kayıhan Osmanoğlu, Osman Selahattin Osmanoğlu, Orhan Osmanoğlu, Kenize Murad, Hanzade Özbaş, Osman Mayatepek, Bülent Osman, Ömer Reda, Salih Reda, Ömer Eroğan da katıldı.

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akparti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, işadamı Ali Koç, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Tarih Araştırmacısı -Yazar Murat Bardakçı gibi isimler de cenaze törenine katılarak aileye taziyelerini bildirdi.

        Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Koç ailesinin de çelenk gönderdiği görüldü. Üzerinde "Dulkadiroğlu Hanedanı Hakan Türker Dulkadiroğlu" yazılı çelenk de dikkat çekti.

        Törende Neslişah Sultan'ın tabutu, Osmanlı geleneklerinde olduğu gibi Kabe örtüsüyle örtüldü. Camide cenaze töreni öncesinde Yasin-i Şerif okundu. Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Neslişah Sultan'ın naaşı, hanedan üyeleri ve törene katılanlar tarafından tekbirler eşliğinde cenaze aracına kadar taşındı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da tabuta omuz verenler arasında yer aldı.

        Neslişah Sultan'ın cenazesi Aşiyan Mezarlığı'nda, annesi ve kızkardeşinin yanında toprağa verildi.

        Arınç, gazetecilere yaptığı açıklamada, iç politikayla ilgili konuşmayacağını belirterek, "Hanedan'ın son temsilcisi vefat etti. Sayın Başbakanımız adına, arkadaşlarımla birlikte taziyede bulunmak üzere geldim. Cenaze namazına katılacağız. Neslişah Sultan Hanımefendi'nin cenazesinde bulunmayı bir görev biliyoruz. Sayın Başbakanımızın selamlarını ve baş sağlığı dileklerini yakınlarına ilettim. Bütün milletimizin başı sağ olsun" dedi.

        Törene katılan Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu da, Sultan 2. Abdülhamit'in 4. kuşak torunu olduğunu belirterek,"Sürgünden sonra Türkiye'de doğan ilk şehzade benim. 1979 İstanbul Fatih doğumluyum. Halamızın son yolculuğu için buradayız. Babamız 1974'te af kanunu çıkınca gelmişti. Çok üzgünüz bir büyüğümüzü daha kaybettik. Sarayda doğan son haneden üyesiydi. Herkesin başı sağ olsun" diye konuştu.

        Neslişah Sultan'ın ölümüyle resmi hanedanlık üyeliğinin sona erdiğini ifade eden İlber Ortaylı da "O statü bitti artık. Mısır'ın son nahidesiydi. Uzun bir ömür sürdü, buna rağmen kendisini çok özleyeceğiz. Son dakikaya kadar aydınlattı bizi" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ