Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 5 TEDAŞ işçisinin ölüm raporu açıklandı

        Aşkale ilçesinin Bayburt çıkışında bulunan Karasu- 2 HES için oluşturulan gölette bulunan elektrik arızasını gidermek isterken ölen 5 TEDAŞ görevlisinin ölüm raporları açıklandı.

        Aşkale Devlet Hastanesi'nde yapılan otopsiye göre Mustafa Arifoğulları başını buz kütlesine çarpması sonucu, Ahmet Sait Turan ise donarak öldü. Şahin Baykal, Rıdvan Takım, Feridun Öztürk ise boğularak yaşamını kaybetti.

        AİLELER HUKUK MÜCADELESİNE BAŞLIYOR

        Dün defnedilen Mustafa Arifoğulları, Rıdvan Takım, Feridun Öztürk ve Şahin Baykal'dan sonra Ahmet Sait Turan da bugün 3 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Olayı soruşturan Aşkale Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kalkan, bilirkişi heyeti ile gölette keşif yaptı. Ölenlerin aileleri olayı ‘cinayet' olarak değerlendirip hukuk mücadelesi başlatacak.

        Aşkale yakınındaki Karasu-2 Hidroelektrik Santrali Göleti içindeki enerji nakil hattındaki arızayı gidermek için 3 Nisan günü açıldıkları deniz bisikletinin buzlara çarpıp alabora olmasıyla boğularak ve donarak ölen elektrik arıza görevlileriyle ilgili soruşturmayı sürdüren Aşkale Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kalkan bilirkişi heyeti oluşturdu.

        Savcı Kalkan, bilirkişi olarak görevlendirilen iş hukuku ve sosyal güvenlik uzmanı olan Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ve İnşaat Mühendisi Halil Yıldız'la birlikte bugün gölette keşif yaptı. Sabahın erken saatlerinde gölette yapılan keşfin ardından bilirkişinin raporunu birkaç gün içinde hazırlayacağı belirtildi.

        SADECE İŞLETME VE BAKIM MÜDÜRÜ TUTUKLU

        Başlatılan soruşturmada gözaltına alınan İşletme ve Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt'un tutuklandığını, diğerlerinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıklarını anımsatan avukat Bilge, "Bunu buz dağının görünen kısmıdır. Bir de görünmeyen kısmı var" dedi. Avukat Bilge, olay günü saat 19.00'da, ölenlerden Mustafa Arifoğulları'nın oğlu Arif'in arayıp yardım istediğini belirterek şunları söyledi:

        "Arif Arifoğulları bana 'Şu an hala yaşıyorlar. Bize Allah rızası için bir hava ambulansı lazım. Gelse kurtarırız' dedi. Bunun üzerine 112'yi aradım. 112 bana 'Ambulansın gece görüşü, orada elektrik telleri olduğu için iniş güvenliğimiz yok' dedi. Ben, '5 kişi kurtarılmak için sizden yardım bekliyorlar' dedim. Biraz sonra helikopter, gölete gidiyor ama bir tur atıp dönüyor. Tekrar aradığımda 'Helikopterin inerken bir basıncı var. O basınç nedeniyle göletin yüzeyinde bulunan 5 kişi belki dibe vurur' diye inemiyoruz. Gece görüşü olmadığını ve askeriyeden helikopter istediklerini söylediler. Saat 23.30'da başka helikopter geldi. Saat 16.30'da olay olmuş. 19.30'a kadar ciddi bir kurtarma çalışması yapılmamış. Kurtarma ekiplerinin teknik donanımları yetersiz. AKUT'un elinde bir bot var. Olay yerinde kriz masası kurulmuş mu? Gereken kurumlarla zamanında neden irtibata geçilmemiş?"

        "BU BİR CİNAYETTİR"

        Avukat Bilge Mutlu Bilge, tüm bunlar irdelenmesi gerektiğini belirterek, "İş güvenliği çok önemli. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ne kadar uygulanıyor. 4'ü taşeron firmada birisi TEDAŞ'ta çalışıyor. Gönderilen işçilerin üzerinde güvenlik ve koruyucu elbise yok. Bu konuları bilirkişi tespit edecek" dedi. Bu insanların 2 saat boyunca kurtarılmayı beklediklerini, olayı görenlerin ölünceye kadar 'Kurtarabilir miydik?' veya 'Kurtarabilirdik' düşüncesiyle vicdanen rahatsızlık duyacaklarını belirten avukat Bilgi Mutlu Bilge sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bu olayın tek bir açıklaması var. Maaleseflerle başladı, keşkelerle devam etti, bir varmış bir yokmuşla sonuçlandı. Gökten bir elma düşmedi. Yani bir helikopter gelemedi. Bu olay bana göre bir cinayet. Bir insan olarak en kutsal hakkımız olan ve anayasa ile teminat altına alınmış olan yaşam hakkımızın bu kadar basit ihmallere feda edilmemesi adına gerekli mücadeleyi yapacağız."

        SORUMLULAR NASIL İFADE VERDİ?

        Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan tutuklanan ARAS Elektrik Dağıtım A.Ş. Erzurum İl Müdürlüğü'nde İşletme ve Bakım Müdürü olarak görev yapan Tuncer Yeşilyurt, dün Aşkale Sulh Ceza Mahkemesinde verdiği ifadede Mustafa Arifoğulları'na arızaya deniz bisikleti ile müdahale etmeleri konusunda kesinlikle talimat vermediğini bildirdi. Olaydan bir gün önce HES'in oluşturduğu gölete giderek inceleme yaptığını anlatan Yeşilyurt, botla girmemeleri konusunda taşeron Temel Elektrik Kontrol Mühendisini uyardığını iddia etti.

        Yeşilyurt, "Ancak işçilerin ölümüyle neticelenen arızanın olduğu direk henüz yıkılmamıştı. Benim oraya gitmem Çat ilçe merkezini besleyen hat içindi. Mustafa Arifoğlulları olay günü saat 15.00 sıralarında direğin yıkıldığını söyledi. Bu nedenle meydana gelen olayda kusurum yoktur" dedi.

        Personel Müdürlüğüne vekaleten bakan Şahin Torun ise Aşkale'de İşletme Şefi olan Yalçın Turda'nın olay günü Erzurum'daki seminerde bulunduğunu söyledi.

        Taşeron firma Temel Elektrik Limited Şirketi'nin sahibi Fehmi Temel ise mahkemede, olayı saat 20.00 sıralarında öğrendiğini bildirdi.

        Ölen işçilerden 4'ünün firmaya bağlı olduğunu işaret eden Temel, "Biz işçilerin bakım ve tamir işlerindeki ekipmanlarının temin etmek, iş güvenliğini sağlamakla görevliyiz. Biz kesinlikle deniz bisikleti ile müdahale edilmesi konusunda talimat vermedik. Kaldı ki bizim böyle bir yetkimiz de yoktur" diye konuştu. Fehmi Temel'in avukatı Muhammet Hatip Dursun ise mahkemede, işçilerin kaza sonrasındaki ihmaller sonucu öldüğünü ileri sürdü. Müvekkilinin bu olayda kusuru bulunmadığını öne süren Dursun, "Dosyada müvekkilimin kusuruna ilişkin herhangi bir delil bulunmamaktadır. Ayrıca henüz bilirkişi raporları da alınmamıştır. Mahkemeye sevk edilen şahısların sırf kamuoyunun beklentisini karşılamak amacıyla tutuklanmaları, hukuka ve adalete aykırılık teşkil eder" dedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ