Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam UYUŞTURUCU, NARKOTİK, İSTANBUL

        HABERTURK.COM

        Habertürk Manşet’te bugün uyuşturucu tuzağı masaya yatırıldı. Habertürk Haber Koordinatörü Abdullah Kılıç’ın hazırlayıp sunduğu programda ortaya çıkan sonuçlar, özelikle gençlerin kurban seçildiğini, kullanma yaşının 12’ye kadar düştüğü gösteriyor.

        İstanbul’da resmi rakamlara göre uyuşturucuya bulaşmış insan sayısı 200 bin civarında. Bu rakamın 500 bin kişinin üzerinde olduğu sanılıyor. Sadece İstanbul’da uyuşturucu pazarlayan 10 bin şebekenin varlığı biliniyor. Son üç yılda uyuşturucu satan ve kullananlara yönelik 140 bin operasyon yapıldı. Tonlarca uyuşturucu yakalandı. Yine İstanbul’da 2012’nin ilk üç ayında 16 bin kişi uyuşturucudan gözaltına alındı. Ortaya çıkan sonuçlar, özelikle gençlerin kurban seçildiğini, kullanma yaşının ilköğretim çağına kadar düştüğü gösteriyor.

        İstanbul’da uyuşturucuyla mücadelenin başındaki iki isim Sertan Topkaya ve Ali Ünlü, Habertürk Haber Koordinatörü Abdullah Kılıç’ın sorularını cevapladı.

        Emniyet Amiri Sertan Topkaya’ya göre algının tersine okul ve okul çevreleri uyuşturucu satıcılarının pazar alanı değil. Topkaya, bu yanlış algının aileri tedirgin ettiğini ve uyuşturucunun genelikle polisin ulaşamadığı yerlerde satıldığını söylüyor.

        Topkaya, bazı büfe ve cafelerde ‘ekmek arası köfte’ şifresiyle uyuşturucu satıldığını doğuladı. Topkaya şunları söyledi: “Uyuşturucu satıcısı ile bağımlı arasında ekmek arası köfte ya da çift kaşarlı tost gibi bir takım şifreler kullanıldığını biz de duyduk. Satıcı ve alıcıların belli şifreleri var, bir dil oluşmuş; bu dil ve şifreleme yöntemiyle alış-veriş yapılıyor.”

        Topkaya “uyuşturucu kullanana ceza verilmiyor” şeklindeki bir algının yanlış olduğunu, uyuşturucu kulananlara bir yıldan başlamak üzere hapis cezası verildiğini açıkladı. Topkaya, Türkiye’de yakalanan uyuşturucunun yüzde 95’i esrardan oluştuğunu, son yıllarda bonzai adlı uyuşturucunun da özelikle gençler arasında çok popüler olduğunu söyledi.

        Emniyet Amiri Ali Ünlü ise münferit olsa bile uyuşturucu kullanma yaşanın 12’ye kadar düştüğünü, liselerde uyuşturucu kullanma oranının yüzde iki ile üç arasında olduğunu belirtiyor. Ünlü ayrıca, en çok uyuşturucu kullanma çağının lise son ile üniversite birinci ve ikinci sınıfta görüldüğünü söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ