Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı

        Yedi tepeli şehir İstanbul, bugün iki farklı yakasında iki farklı etkinliğe evsahipliği yaptı. Anadolu Yakası'nda, Kadıköy'de Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı. Avrupa Yakası'nda, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda ise Kutlu Doğum etkinliği yapıldı.

        ÜÇ FİDAN KADIKÖY'DE ANILDI

        Bundan 40 yıl önce bir 6 Mayıs günü idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan bugün Kadıköy'de yapılan bir mitingle anıldı. Saat 13:00'da Kadıköy Rıhtım Meydanı'nda başlayan mitinge çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve vatandaş katıldı.

        Kadıköy'de toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, İskele Meydanı'na yürüdü. "Deniz, Yusuf, İnan. Savaşa devam" şeklinde slogan atarak yürüyen guruba arama noktasından geçtikten sonra miting alanına girdi. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının posterlerine taşıyan göstericiler, Gezmiş ve arkadaşları için saygı duruşunda bulundu.

        CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın da destek vediği mitingde Deniz Gezmiş'in yazdığı kitaptan alıntılar okundu. Mitingde Devrimci Öğrenci Birliği adına konuşan Kenan Aktaş, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ölmediklerini, isimlerinin sonsuza kadar hatırlanacağını söyledi. Miting müzik dinletisiyle son buldu.

        6. FİLOYU TAŞLADIKLARI YERDE DE ANILDILAR

        68'liler Birliği Vakfı ile 78'liler Girişimi üyeleri, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilişlerinin 40'ıncı yıl dönümü dolayısıyla Dolmabahçe Rıhtımı'nda bir araya geldi.

        Üzerinde ''Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye'', ''Deniz, Yusuf, İnan savaşa devam'' yazılı pankartlar taşıyan grup, burada ''Kahrolsun Amerikan emperyalizmi'', ''Faşizme karşı omuz omuza'' sloganları attı. Anma etkinliğinde daha sonra, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmeden önceki son sözleri 78'liler Girişimi üyeleri tarafından okundu.

        Etkinlik, Deniz Gezmiş ve arkadaşları anısına İstanbul Boğazı'na karanfillerin atılmasıyla sona erdi.

        Dolmabahçe Rıhtımı'ndaki anmaya, sanatçı Rutkay Aziz, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Gaziantepspor eski Başkanı Celal Doğan da katıldı.

        KAZLIÇEŞME'DE 'KUTLU DOĞUM' ETKİNLİĞİ

        Hz. Muhammed'in doğumunun 1441. yıldönümü etkinlikleri de Zeytinburnu Kazlıçeşme'de 'Büyük Mevlid Etkinliği' organizasyonuyla kutlanıyor. Kazlıçeşme Miting Alanında saat 14:00'da başlayan etkinliğe çok sayıda STK'nın yanı sıra binlerce vatandaş katıldı. Mitinge katılmak için otobüsler ile gelen kadınlı, çocuklu gruplar güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra miting alanına alındı.

        "BU SEVDA GÜNLERE HAFTALAR SIĞMIYOR"

        Kadınlar ve erkeklerin ayı ayrı alındığı etkinlikte, üzerinde ''Kelime-i Tevhid'' ve ''Allahuekber'' yazılı bayraklar taşıdı. Miting, Kuran-ı Kerim'i güzel okuma yarışması Türkiye birincisi Adem Bilir'in Kur'an-ı Kerim okumasıyla başladı.

        Muztazaflar İle Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz ise daha sonra yaptığı konuşmasında, düzenledikleri etkinlikler nedeniyle artık meydanların dar geldiğini, bir önceki yıla göre katılımın da coşkunun da arttığını ifade etti. Bu yıl Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla 130'dan fazla yerde etkinlik düzenlediklerini belirten Yılmaz, ''Bu sevda artık günlere, haftalara sığmıyor'' dedi. Mart ayının son haftasında Cizre'den başladıkları etkinliklerde bir çok şehirden Hazreti Muhammed sevdalılarının nidalarının yükseldiğini dile getiren Yılmaz, İstanbul'a da Muhammed-i sevdanın kardeşlik çağrısını yinelemeye geldiklerini belirti. Hazreti Muhammed'in ümmeti olarak ona yaraşır bir şekilde Kazlıçeşme Meydanı'na kardeşliklerini ve sevgilerini pekiştirmek için geldiklerini kaydeden Yılmaz, ''Muhammed-i sevda, doğu ile batıyı kardeş yapan bir sevdadır. Kürt'ü, Türk'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Arap'ı kardeş yapan bir savdadır. İstanbul demek, Türkiye demektir ve İstanbul'daki bu sevda daha ulaşamadığmıız köylere, beldelere ve şehirlere de ulaşacaktır. Türkiye'nin her tarafında bu birliği haykıralım. Bizleri kardeş kılan, Allah Teala'dır. Bizleri bir araya getirebilecek olan Hazreti Muhammed'in davasıdır, onun getirmiş olduğu Kuran-ı Kerim'dir. Bunun etrafında birleşelim. Bizi kardeş yapacak olan en güçlü husus, Hazreti Muhammed'in sevgisidir ve davasıdır'' diye konuştu.

        Miting Grup Özlem'in ilahileri, Muhammed Nur Yöndem'in de Kürtçe mevlit okumasıyla devam etti. Sıcak hava ve kalabalık nedeniyle bayılan vatandaşlara, sağlık ekipleri anında müdahale edildi.

        KAPALI YOLLAR

        KADIKÖY

        - Rıhtım Caddesi tamamen trafiğe kapatılacak.

        - Boğa Meydanı’ndan Rıhtım Caddesi’ne kadar tüm yol trafiğe kapatılacak.

        - Söğütlüçeşme Caddesi’nden rıhtıma inen ara sokaklar.

        ZEYTİNBURNU

        - Onuncu Yıl Caddesi’nde Abay Caddesi’ne giriş.

        - Kazlıçeşme Demiryolu Altgeçidinden Zakirbaş Sokak kapatılacak Kazlıçeşme istikametine akım verilmeyecek

        - Zeytinburnu Belediye Yanı varyant başından akım kesilerek Abay Caddesi kapatılacak.

        - Onuncu Yıl Caddesi gerektiğinde trafiğe kapatılacak.

        ALTERNATİF YOLLAR

        8 Mayıs Kavşağından gelen akım Eyüp istikametine,

        E-5 Kuzeyden gelen akım Cevizlibağ istikametine,

        E-5 Güneyden gelen akım Savaklar Caddesi Edirnekapı istikametine,

        Savaklar Caddesinden gelen akım E-5 Güney Haliç Yeniköprü istikametine,

        Atatürk Bulvarından gelen akım Unkapanı Köprüsü Taksim istikametine,

        Ragıp Gümüşpala Caddesi`nden gelen akım Atatürk Bulvarı Aksaray istikametine,

        Unkapanı Köprüsünden gelen akım Atatürk Bulvarı Aksaray istikametine yönlendirilecektir.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ