Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam lahmacun

        AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan Guzu Restoranda ocağa lahmacun atarak “Lahmacuna Anadolu topraklarının malıdır, Anadolu’ya ait Türk mutfak kültürüne sahip çıkmalıyız” dedi.

        Geçtiğimiz günlerde Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan tarafından Sırbistan’da düzenlenen 6. Orta Avrupa Gıda kongresinde Lahmacun’unun tanıtılmasıyla dünya kamuoyunda başlayan ‘Lahmacun Türkiye’nin mi Ermenistan’ın mı?’ tartışmalarında AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan Öztan’a destek vererek bütün sivil toplum örgütlerinin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi. Son günlerde dünya kamuoyunda ses getiren ve bilim dünyasında da çeşitli tartışmalara neden olan Türk mutfak kültürünün en önemli yemekleri arasında yer alan ve sadece Gaziantep’te günlük tüketiminin 50-60 bin adet olduğu ifade edilen lahmacun tartışmasına AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’da girdi. Lahmacunun Anadolu topraklarının ürünü olduğunu belirterek Türk yemek kültürüne ait bütün yemeklerin uluslar arası tescil işlemlerini yapılması gerektiğini ifade eden Erdoğan Gaziantep’te Guzu Restoranda düzenlediği basın toplantısında kolları sıvayarak fırının başına geçti.

        Lahmacun’un Türk yemekleri arasında vazgeçilmezler arasında yer aldığına dikkat çeken Erdoğan “Yunanlılar dün baklavamıza, bu gün Ermeniler lahmacuna çıkmaya çalışıyor, yarın başka milletler başka yemeklerimize ve kültürel değerlerimize sahip çıkacaktır. Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan tarafından gündeme taşınan ve bu gün tescil işlemleri yürütülen lahmacun tartışması herkese ders olmalı, milli değerlerimize ve yemeklerimize sahip çıkmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha gündeme taşımıştır. Lahmacun özellikle Gaziantep, Şanlıurfa ve çevre illerde yoğun olarak tüketilen önemli bir yemeğimizdir. Her kentin ve bölgenin lezzet ve şekil farkı olabilir. Ama lahmacun Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Gaziantep’te özellikle hafta sonları yoğun tüketilen lahmacun birçok toplantının da en önemli ana yemeğidir. Sadece Tahir Tekin Öztan ve Sahan Restoranlar Zinciri değil, Gaziantep’teki ve Türkiye’deki bütün gıda sektörü, STK ve yerel yönetimler kendi bölgelerinin yemeklerine, kültürlerine, sanatlarına sahip çıkmalıdır. Eğer biz bu gün lahmacunu tescil ettirerek sahip çıkmazsak, yarın yenidünya kebabımız, alinaziğimiz, yuvalamamız, sarımsak kebabımız, malhıtalı köftemize, yağlı köftemize, kebaplarımıza kısaca ünlü bütün yemeklerimize birileri sahip çıkacaktır, birileri bu yemeklerin kendi kültürlerine ait olduğunu iddia edecektir. Bu yemekleri Anadolu topraklarının malıdır. Bu yemekler binlerce yıllık kültür ve bilgi birimine sahip Anadolu’da doğmuş ve Türk mutfağında son şeklini almıştır. Türk mutfağının tanıtılması yönündeki çalınmaları hızlandırmak ve tanıtım için kendimizin de değerlerimizi tanımamız gerekir. Sahip çıkabilmek, tanıtmak önce kendimizi tanıtmaktan geçer. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde TBMM’de önemli çalışmalar başlatacağız. Türk Mutfak Kültürünün uluslar arası alanda tanıtımıyla ilgili eksik olan konuların tamamlanmasını sağlayacağız” dedi.

        Lahmacuna sahip çıkılması gerektiği yönde çağrı yapan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan Tahir Tekin Öztan tarafından yöresel tescil işlemleri başlatılan lahmacunla ilgili açıklamalar yaparken kolları sıvayarak lahmacun pişirmeye başladı. Usta bir fırıncı gibi lahmacunları pişiren Erdoğan pişirdiği lahmacunları basın mensuplarına ikram etti. Erdoğan yaptığı açıklamada GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr İlkay Gök ‘ün de konuya bilimsel açıklamalar getirdiğini belirterek “Biliyorsunuz ki GAÜN, Gaziantep Kulübü ve Tahir Tekin Öztan’ın başkanlığındaki Anadolu Mutfak Kültürünü Geliştirme ve Tanıtma Derneği 30 ayrı çeşit yemeğin tescil işlemlerini geçtiğimiz günlerde başlattı. Yüzlerce yemek çeşidi bulunan Türk Mutfak Kültüründe bütün yemekler için bu işlemleri yaptırmak zorundayız. Bunun için STK, yerel yönetimlerimiz ve diğer restoran ve işletmelerimizde konuya el atmak zorundadır. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde lahmacunun tescil işlemleri tamamlanacak ve uluslar arası tescil işlemleri start alacaktır” dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ