Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İzmir İrlanda'ya örnek oldu

        İzmir'de 2006 yılında sadece tek bir lisede başlayan ve öğrenciler arasındaki anlaşmazlıkları şiddetle değil, müzakere ederek çözmeyi hedefleyen 'mükazereci öğrenci yetiştirme projesi' Avrupa Birliği ülkelerinden İrlanda'nın ilgisini çekti. Projeyi yerinde görmek isteyen İrlandalı uzmanlar, İzmir'de projenin başarıyla uygulandığı okullarda inceleme yaptı.

        Proje Koordinatörü Prof. Dr. Abbas Türnüklü, müzakere yöntemine sadece okullardaki öğrencilerin değil tüm dünyanın ihtiyacı olduğunu söyledi. İrlanda'dan gelerek projeyi yerinde inceleyen uzmanlardan biri olan İrlanda Çatışma Araştırma Enstitüsü Müdürü Neil Jarman, projenin sadece okullarda yaşanan şiddetin önüne geçmediğini, aynı zamanda öğrencilere ileriki hayatlarında gerekecek beceriler de kazandırdığını kaydetti. Jarman, projenin İrlanda'da uygulanması için ellerinden gelen gayreti sarfedeceklerini belirtti.

        2006 yılında Buca ilçesindeki Aybars Hikmet Karabacak Lisesi'nde uygulanmaya başlanan proje, bugün ilçenin 18 lisesinin tamamında kullanılıyor. Proje, başta İzmir olmak üzere birçok ilin milli eğitim müdürlüklerinin dikkatini çekti. Geçtiğimiz ay projenin mimarları İstanbul'da Avrupa Birliği Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış'la da biraraya gelmişti. Projenin mimarı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abbas Türnüklü, "Projeyle lise öğrencileri arasındaki sorunların yüzde 94'ü tatlıya bağlandı. Hedefimiz, 10 bin müzakereci öğrenci yetiştirmek" dedi. Buca'daki lisede 2006 yılında başlatılan projenin örnek sonuçlara ulaştığını aktaran Türnüklü, "Projenin, AB üyesi İrlanda'nın dikkatini çekmesi çok önemli. Özgüvenimiz yükseldi, inanırlığımız arttı. Yabancı konuklarımızla proje toplantısı yaptık ve karşılıklı olarak neler yapabileceğimizi konuştuk. Avrupa'da arabulucu-müzakereci öğrenci yetiştiren böyle bir sistem yok. Yakında çok daha fazla ülkenin dikkatini çekeceğini tahmin ediyoruz. Projeyle ilgili bilgileri AB üyesi ülkelere göndermeye devam edeceğiz" dedi.

        "BU KÜLTÜRLE YETİŞEN GENÇLER İLERİDE ÜLKELERİ YÖNETECEK"

        İrlanda Çatışma Araştırma Enstitüsü Müdürü Neil Jarman, gençlerin arabulucu-müzakereci kültürüyle yetişmesinin önemine değinerek, "Bu kültürle yetişen gençler ilerİde uluslararası arenadaki ilişkileri de çok daha barışçıl yollarla çözer" diye konuştu. İrlanda Toplumunun Değişimi İçin Eylem Koordinatörü William Mitchell ise projeyi "oldukça iddialı, etkileyici ve başarılı" bulduğunu dile getirdi. İrlanda'daki okullarda bu sistemin ayrı bir ders olarak okutulmasının zor olduğunu, ancak bir dersin parçası olarak öğretilebileceğini aktaran Mitchell, "İnsanlar arasında diyalog kesilirse işler karışabilir. Bunun kesilmemesi gerekir" dedi.

        Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Yanık, projenin son derece başarılı bir şekilde sürdüğünü anlattı. Yanık, "Bu eğitimi alan öğrencilerimiz barış ve uzlaşmaya katkı veriyor. Öğrencilerimiz, anlaşmazlıkları barışçıl yöntemlerle çözmeyi öğreniyor" şeklinde konuştu. Projeye destek olan DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cemile Çetin ise projenin içerisinde yer almaktan çok mutlu olduğunu belirterek, bu proje ile toplumsal kültürdeki barış, uzlaşma ve birlikte yaşama becerilerinin bir problem çözme becerisi olarak öğrencilere eğitim ortamında verilmesinin çok anlamlı olduğunu ifade etti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ