Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Çocukluğun sessiz tanıkları

        1800'lerde büyüyen çocukların bisikletlerini, 1950'lerdeki bebeklerin arabalarını, mama sandalyelerini, beşik ve küvetlerini, tarihe tanıklık eden bebek eşyalarını incelerken, siyah beyaz film izler gibi olacaksınız. E-bebek tarafından hazırlanan ve 100'e yakın bebek ürününün yer aldığı sergi, 2 Ağustos'a kadar İstanbul'da Torium Alışveriş Merkezi'nde, bu tarihten sonra Buyaka AVM'de ziyaretçilerle buluşuyor. Bu sergide eşyaların yanındaki notlar da ürünler kadar ilgi çekici. Kullanıldıkları dönemlerin ruhunu yansıtıyorlar. İşte ilginç birkaç örnek...

        HT CUMARTESİ / ÜMRAN AVCI

        ERKEK ÇOCUĞA ÖZEL BEŞİK

        "Bebek arabası, 1800'lü yılların başında çökmekte olan bir yalıdan çıkarıldı..."

        "1960'larda mama sandalyeleri aynı zamanda yürüteç görevi görüyordu..."

        "1800'lerde erkek çocuklar için kullanılan bir beşik... Beşikte bulanan delik, erkek bebeklerin gece uyurken altının ıslanmaması için tasarlandı. Bebek yüzükoyun yatırılır, beşiğin içinde görülen tahta çubuk yardımıyla bebeğin gece boyunca deliğin altında duran oturağa tuvaletini yapması sağlanırdı. Bu sisteme sibek denir."

        130 yıldır yürütüyor

        Amerikan Patent Enstitüsü'ne göre ilk yürüteç patenti 1874'te Henry W. Eastman tarafından alındı. İlk yürüteçler kundaklar gibi bebeklerin yürüteçlere bağlanarak yürümelerine yardımcı olan tekerlekli aparatlardı.

        Ahşaptan metale

        Mama sandalyelerinin ilk ortaya çıktığı tarih bilinmiyor ama Florida Tarih Müzesi'ne göre ilk patent 28 Şubat 1976 tarihinde alındı. 1900'lerin başında üretilen mama sandalyeleri ahşaptandı ve konforlu değildi. 1950'lerde plastik ve metal sandalyeler piyasaya sürüldü.

        Deniz kabuğunda seyahat

        Bebek arabalarının tarihi 300 yıl öncesine uzanıyor. Bugün kullanılanların 1700'lerde Victoria tarzı arabalarla benzerliği yok gibi dursa da temel özellikleri aynı. İlk bebek arabası, İngiliz bahçe mimarı William Kent tarafından tasarlandı. Bahçe tasarımlarından ilham ilan Kent, bebeğin içine oturabileceği bir deniz kabuğu şeklinde yaptığı arabada konforu ön planda tuttu. Daha sonra rahat sürüş için tutacaklar eklendi. İlk bebek arabaları minyatür atlar veya köpekler tarafından çekiliyordu.

        Çocuğun tarihinde önemli eşik: Beşik

        Beşikler ortaya çıkmadan önce bebekler anne babalarıyla uyurdu. Hatta 17'nci yüzyılın ortalarına kadar yatak odası kavramı da yaygın değildi. Bunun en önemli sebebi tüm evin ısıtılamamasıydı.

        İlk emzik mısır koçanı

        1680'lerde İngiltere'de yaşayan bir çiftçinin karısı ağlayan bebeğini sakinleştirmek için eline bir mısır koçanı verdi. Bebek sakinleşti ve uyudu. Böylece emzik fikri ortaya çıktı. 17-19'uncu yüzyıllarda İngiltere'de Koral adı verilen diş oyuncakları vardı ve kemikten ya da fildişinden yapılıyordu. Tutacak kısmıysa gümüştendi. Emzikler bu diş kaşıyıcıların geliştirilmesiyle ortaya çıktı. 1800'lerde bir parça beze sarılan şekerden yapılan malzemeler çocukları rahatlatmada kullanıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ