Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Takımı kurtaran ponpon kızlar

        HT CUMARTESİ / AYSUN ÖZ KAŞİ

        Basketbol filmlerinin büyüsüne kapılıp "ponpon kız" olmak istemeyen var mıdır? Ne de olsa okulun en havalı kızlarıdır onlar. Ancak Boston Celtics'in dansçılarıyla tanışınca bunun kolay olmadığını gördüm. NBA'de oynayan basketbolcular kadar antrenman yaparak geçiyor hayatları. 4'er saatten haftada en az 3 antrenman... Düzenli beslenip erken yatmak da cabası... Zaten onlar da "Çok zor bir iş" diyorlar. Bu arada "ponpon kız" denmesine çok bozuluyorlar. Doğrusu "dans takımı" olmalıymış. Ama burada "ponpon" demeden anlatmak zor!

        "NBA Europe Live 2012" etkinliği kapsamında Fenerbahçe Ülker Basketbol takımıyla karşılaşmak üzere İstanbul'a gelen Boston Celtics'in dans takımıyla, Taksim'de hayranlarıyla randevuları sırasında görüşecektik. Ancak Meclis'ten Suriye tezkeresi geçince Taksim'de yapılan "Savaşa Hayır" eylemi, etkinliğin iptaline neden oldu. Biz de dansçı kızları kaldıkları otelde antrenman yaparken bulduk.

        İSTANBUL HATRINA TÜRK KAHVESİ

        Kızların başındaki Boston Celtics Dans Takımı Direktörü Marina Ortega, Gestapo gibi kadın! Kalk deyince kalkılıyor, yat deyince yatılıyor. Kızların sadece meyve suyu içmelerine izin veriyor. İstanbul'da olmalarının şerefine bir de Türk kahvesi... Ortega "Boston'da çok sıkı bir diyet uyguluyoruz ama onları Türk mutfağının mükemmel tatlarından mahrum bırakmamak için serbest bıraktım" diyor.

        ARALARINDA ÖĞRETMEN DE VAR BİLİM İNSANI DA

        Yüzlerce kişi arasından seçilerek takıma katılan Boston Celtics dansçılarının hayatı sadece dans değil, bazısı üniversitede bilim insanı bazısı beden eğitimi öğretmeni... Ama hepsinin ortak noktası dansa âşık olmaları.

        Takımın yıldızlarından Morgan mesela, dansa 6 yaşında başlamış. "Celtics'te dans ediyorum, ikon olmak istiyorum. Ben bu işe âşığım" diyor. Amanda 3 yaşında dansa başlamış. Onun kariyer hedefi, üniversitede okuduğu bölüm olan sinema sektöründe yer bulmak, ama dansçı olarak.

        Katie ise dans hayatını götürebildiği yere kadar götürmek istiyor. "Dansçı olarak çok mutluyum" diyor.

        Bir NBA takımının dansçı kızı olmak sadece dans etmekten ibaret değil... Hem takımı hem de seyirciyi motive etmek gibi çok önemli bir görevleri var. Bunun için maça çıkmadan önceki 2 saatlerini fiziksel ve ruhsal açıdan kendilerini maça hazırlayarak geçiriyorlar. Amanda, "Maça çıkmadan önce hafif besinler yiyoruz, esniyoruz ve sıra işin eğlenceli kısmına, saç ve makyaja geliyor" diyerek söze başlıyor, Morgan devam ediyor: "Birbirimizin makyajını yapıyoruz, saçını topluyoruz. Acayip eğlenceli geçiyor bu hazırlıklar. Birbirimize nasıl göründüğümüz sormadan sahaya çıkmıyoruz."

        GARDIROPTA 20 KOSTÜM VAR

        Onları sahada bir pop yıldızına dönüştüren kostümleri sormadan olmaz. Her yıl sezonun moda trendlerine göre yenilenen farklı stillerde kostümler hazırlanıyormuş. Gardıroplarında 20 kadar kostüm olduğunu büyük bir mutlulukla anlatıyorlar. "Eğlenceli kostümler hazırlanıyor bizim için. Ortega kostümlerin fit olmasını istiyor ki performansımızı etkilemesin. İlgi çekmesi de önemli elbette..."

        Bir şehrin basketbol takımının dansçı kızı olunca tanınmamak da imkânsız. Ashley sokakta ilgili gördüklerini ama bundan keyif aldığını söylüyor: "Sokakta yürürken aniden önüme çıkan biriyle tanışmak, konuşmak istiyorlar. Bu çok heyecan verici ama şöhrete kaptırmıyoruz kendimizi, hepimizin normal bir hayatı var."

        ‘BOSTON CELTICS BUGÜNÜNÜ DANSÇILARINA BORÇLU'

        Boston Celtics takımının NBA'de üst sıralara tırmanmasında etkili olan dans takımının direktörü Marina Ortega, disiplinli ama bir o kadar da güler yüzlü bir antrenör. Kızların ne yediğinden kaçta uyuyacaklarına kadar pek çok ayrıntıyla ilgileniyor. Kızların yemek saatinden çalmamak için onları yemeğe gönderip kendisi sohbete devam ediyor...

        NBA takımlarının birinde dans etmenin yaşı var mı?

        Genelde 17 ile 29 yaş arasında yapılıyor.

        Zor bir eğitim sanırım sizinki, kızlar çok dertli...

        Evet eğitim çok zor. Esnemeyle başlıyoruz sonra bir sürü teknik çalışıyoruz. Tekme kaldırma, dönme, atlama... Dans ritimlerini çok iyi öğrenmeleri için de saatlerce prova yapıyoruz. Aynı koreografiyi tekrar tekrar çalışıyoruz.

        Antrenmanlar eğlencelidir sanırım...

        Biz diğer dans grupları gibi antrenmanlarda ve provalarda dedikodu yapmıyoruz. Sadece ve sadece antrenman yapıyoruz. Kızlar antrenmana yalnızca çalışmak için gelir. Başka takımların nasıl çalıştığı beni ilgilendirmiyor ama ben böyle yapıyorum.

        Bu kadar ünlü ve güzel kızları çalıştırmak zor mu? Biraz şımarıklar mı yoksa?

        İnsanlarla uğraşmak zor ama benim için onlar sadece Boston Celtics'in dans takımı. Gerisi önemli edil. Onların bir tek amacı var, o da iyi dans etmek. Hepsi buraya daha iyi olmak için geliyor. Bu açıdan benim için kolay.

        Akıllı ve zeki kızları mı seçiyorsunuz güzel kızları mı?

        Akıllı ve rekabet edebilecek, hırslı kızları seçiyoruz. Celtics taraftarı güzel, akıllı, zeki ve tekniği iyi dansçıları istiyor.

        Sizin takımın farkı nedir?

        Her şehrin farklı bir taraftarı var. Boston şehri bu sporu unutmuşken Celtics'in dansçı kızları spor ruhunu tekrar canlandırdı.

        Dansçı kızların takımın performansına etkisi nedir peki?

        Çok pozitif etkisi var. Boston Celtics takımı geçen yıllarda NBA'in en alt sırasında yer alan bir takımken dans takımıyla daha üst sıralara yükseldi. Aslında izleyici önce dans takımını istemedi, çünkü sporu unutmuşlardı. Ne dans ne müzik hiçbir şey istemiyor sadece spor istiyorlardı. Kızlar cesaret gösterdi, azmetti ve çok iyi dans ederek takımı buralara kadar taşıdılar. Kızların performansı takıma çok iyi şekilde döndü.

        Kızlarla takım oyuncularının arası nasıl?

        Takımla dansçı kızlar farklı işler yapıyor aslında. Biri çıkar maçını yapar, diğeri dansını eder. İnsanlar hep beraber olsunlar istiyor ama onlar ayrı işler yapıyor.

        İstanbul'a özel koreografi

        Katie: "İstanbul'daki maç için yeni ritimler öğrendik, yeni sezonda sergileyeceğimiz bazı hareketleri de koreografiye dahil ettik. Boston'da henüz yapmadığımız hareketleri yapacağız. İstanbul'da güzel bir şov sergilemek için çok çalıştık."

        'Kapalıçarşı'da alışveriş unutulmaz'

        Boston Celtics dans takımındaki kızların hepsinin, İstanbul'a ilk gelişi. Eski İstanbul'u gezen takım Sultan Ahmet Camii'ne hayran kalmış. Onların başını döndürense Kapalıçarşı. "Alışveriş unutulmazdı" diyorlar.

        17

        Massachusetts eyaletinde Boston şehrinin basketbol takımı olan Boston Celtics, 17 şampiyonluk ile NBA'in en fazla şampiyonluğu olan takım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ