Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Mucize var ama kimsenin haberi yok!

        ASLI ÖZTÜRK / HT PAZAR

        Zihinsel engeller tedavi edilemez, iyileştirilemez mi? Eskiden belki böyle düşünülür, çözüm aranmazdı... Ama "sağlıklı" olanların zihniyetindeki dönüşüm, bu durumu değiştirdi. Bugün Türkiye genelinde 159 rehabilitasyon merkezinde bu engeller tedavi edilmeye çalışılıyor.

        Türk Anneler Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ise diğerlerinden daha farklı bir yöntem izliyor. Özel eğitim gerektiren çocuklara, Milli Eğitim'in öngördüğü haftalık 12 saatlik ders programının iki katını uyguluyor. Her öğrencinin farklı formattaki eğitim ihtiyacı ise okul psikoloğu yardımıyla hazırlanan raporlar doğrultusunda, bireysel derslerle gideriliyor.

        Zihinsel engelli ve down sendromlu çocukların rehabilite olduğu bu merkezde dil ve konuşma becerilerini arttırıcı dersler işleniyor. Ayrıca çocuklar, içinde bulundukları özel duruma göre matematik dersi de görüyor.

        Türkiye genelinde 8.5 milyona yakın özürlü-engelli var. Florya'daki 4 bin metrekarelik merkezin kapasitesi ise 400 kişi. Rehabilite edilen öğrencilerden hiçbir ücret alınmamasına rağmen tedavi gören öğrenci sayısı şu an sadece 42. Hatta o kadar ki, aynı sokaktaki esnaf bile rehabilitasyon merkezinden bihaber.

        Merkezde, yaşları 40'lara varan kişilerin dahi rehabilitasyonu yapılıyor. Kurucu Başkan Yrd. Doç. Dr Fatih Gürsul, "Zihinsel engelli çocukların rehabilitasyonuna 3.5 ile 5.5 yaşları arasında başlanması önemli ama herhangi bir yaş grubu için geç kalınmış diyemeyiz" diyor.

        ATLA TEDAVİ DE UYGULANIYOR

        Özel eğitim öğrencilerinin teneffüsleri rahatça geçirebilmeleri için büyük bir bahçeleri, meyve ağaçları ve soğuk havalarda dinlenmeleri için düzenlenmiş bir oturma odaları var. Çocukların psikolojik ve zihinsel tedavi derslerinin yanı sıra düzenli olarak spora teşvik edilmeleri de iyileşme süreçlerini hızlandırıyor. Belli aralıklarla Veliefendi Hipodromu'nda "hippoterapi" (atla tedavi) denen bir yöntemi de uygulanıyor. Hem sosyal ilişkileri geliştiren hem de hayvan sevgisi aşılayan bu yöntem çocukların en sevdiği terapi şekli.

        REHABİLİTE OLDU, AÇIKÖĞRETİM'DE OKUYOR

        26 yaşındaki Gül, merkezde rehabilite olan çocuklar arasındaydı. Bir sohbette evden kaçmak istediğini dile getirmesi hayatını değiştirdi. Rehabilitasyon merkezinin müdüresi Hacer Gürsul, ailesinin başvurusuyla Gül için özel bir program uygulanmasına karar verdi. Yoğun rehabilitasyon dönemi hızlı bir iyileşme sürecini beraberinde getirdi. Merkez psikoloğu Hazal Ekici'ye göre sosyal ilişkileri zayıf ve depresif biri olan Gül, bir yıllık tedavi sonucunda normal hayatına döndü. Şu an açıköğretimle ortaokulu okuyor ve sosyal hayata tamamıyla adapte olmuş durumda...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ