Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar 5 çayı keyfi

        SELİN KUTUCULAR/HT PAZAR

        İngilizler için kurallar ve içinde bulundukları düzene güvenmutlu bir yaşamın ilk şartı. İşte bu nedenle 16’ncı yüzyıldan beri kurdukları sofralara ve aşina oldukları sofra adabına da sıkı sıkıya bağlılar. Neredeyse 500 sene önce Stratfordupon- Avon’da doğan Shakespeare’in evini dolaşınca, şehir dışındaki şatolarda, Oxford Üniversitesi’nin en önemli kampuslarından birinin içindeki Christ Katedrali’nde ve tabii ki BuckinghamSarayı’nda, İngiliz kültürünün en çarpıcı örneklerini sofralar oluşturuyor. Alında dikkat çekici olay porselenlerde, kristallerde ya da eleganmönülerde değil. Sofranın özeninde. İngilizlerin sofra kültürlerinde onları diğer Avrupa ülkerinden ayıran bir detay da çay sofraları. Öğle yemeğiyle akşamyemeği arasında çaylarına eşlik edecekminik bir sandviç ve küçücük bir pasta veya bisküviler onlar için yüzyıllardır bitmeyen heyecanla yapılan önemli bir ritüel. Tuzluyla tatlı arasında mükemmel bir geçiş yaratan ve Britanya’nın her bölgesine ait değişik tariflerle farklılaşan “scone’’ları da es geçmemek lazım... “5 çayı” diye bilinen öğleden sonra çayları İngiltere’de 18’inci yüzyılın sonlarına doğru benimsenmiş. Nedeni sadece verdiği keyif değil, çalışma saatlerinin uzaması, akşamyemeğinin geçe çekilmesi.

        ÇAYIN ROLLS-ROYCE’U

        Hayatın koşuşturmasında Hindistan, Çin ve İngiltere kökenli çeşit çeşit çay yapraklarını,müptelası olduklarımarkaların 300 senedir aynı itinayla harmanlanmış ve paketlenmiş çaylarını, seremoniyle sunduklarıminik ikramlarını kıskanmadımdesem yalan olur. Çay sofrası hazırlamak diğerlerinden farklıdır. Son dakika işleri yoktur genellikle, evdeki malzemelerle bir anda sıcacık bir sofra hazırlamak hiç de zor değildir. Geriye bu güzel anı keyifle paylaşmak kalır; belki biraz da dedikodu. Bir de güzel haber: Çayın “Rolls-Royce”’u denen beyaz çay artık ülkemizde demarketlerde...

        Orman meyveli tart

        TART HAMURU İÇİN MALZEMELER: (Bu tarifle 2 adet çapı 25 cm’lik tart yapabilirsiniz.)  600 gr un  125 gr toz şeker  1 tutam tuz  400 gr tereyağı (soğuk olarak parçalara bölünecek)  2 iri yumurta sarısı  4 çorba kaşığı buzla soğutulmuş su

        HAZIRLANIŞI: Unu, şekeri ve tuzu tercihen elektrikli hamur karıştırıcınızda karıştırın. Karıştırmaya devam ederek tereyağını ekleyin. Hafifçe çırpılmış yumurta sarılarını ve soğuk suyu her seferinde birer kaşık olacak şekilde ilave edin. Pürüzsüz bir hamur elde etmiş olmalısınız. Hamuru ikiye bölün, yassılaştırın ve streçe sararak buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Tüm hamuru kullanmak istemezseniz, kalanını buzlukta dondurabilirsiniz.

        KREMASI İÇİN MALZEMELER:  2 yumurta sarısı  1 bütün yumurta  2 çay bardağı toz şeker  2 çay bardağı un  1 paket vanilya  Yarım litre süt  1 çay bardağı ılık su  50 gr tereyağı HAZIRLANIŞI: Bir tencerede süt ve toz şekeri karıştırın. Orta ateşe koyun. Tereyağı ve vanilya haricindeki malzemeyi suyla çırpın. Süt ılınınca, mikserle çırptığınız karışımı tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak süte ekleyin. Koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocağın altını kapatın. Önce vanilyayı katarak karıştırın. Ilınınca tereyağını ekleyerek tekrar karıştırın.

        TARTIN HAZIRLANIŞI: Dinlenmiş hamuru yağlanmış tart kalıbına, kenarlarını yukarıya doğru iterek yerleştirin. Çatalla hamurun üzerinde delikler yapın, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Soğuyunca kremasını koyun. Üzerini frambuaz, böğürtlen, yaban mersini, frenk üzümü ve çilekle süsleyin. Meyveleri pudra şekeri serperek tatlandırabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ