Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Dünyanın en büyük hayvan barınağı

        İBB Veteriner İşleri Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ün, ''Dünyanın hiç bir ülkesinin İBB'nin Kilyos'da 740, Pendik'te 699 dönüm arazi üzerine, sokak hayvanları için yapacağı ''doğal yaşam alanlarının'' boyutlarında ve donanımında bezer bir barınağı yok'' dedi.

        Ün, ''İstanbulda yaklaşık 100 bin civarında sokak hayvanı var bunların hepsini toplayıp doğal yaşam alanları içerisinde kontrol etmemiz mümkün değil. Biz İBB Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak bu hayvanları bulundukları bölgelerden alarak aşılarını yapıyoruz, kısırlaştırıyoruz ve geri alanlarına bırakıyoruz. Bizim tesislerimize sürekli olarak aldığımız hayvanlar genellikle sokakta kendi yaşamlarını sürdüremeyecek, cins, hasta, yaralı hayvanlar ve sokakta insanlara zarar verebilecek agresif saldırgan hayvanlardır'' diye konuştu.

        Mustafa Ün, Silivri'den Gebze'ye hizmet verdiklerini belirterek, ''Bugün İstanbul'da 2 doğal yaşam alanı, 3 rehabilitasyon merkezi, 1 hayvan hastanesi olmak üzere 100 dönüm arazide kurulu 6 tesiste 200 personelle yaklaşık 3 bin hayvana hizmet vermekteyiz. Geçen yıl 14 bin hasta hayvan tedavi edilmiş 8 bin hayvana kısırlaştırma aşısı yapılmış, özel aşılama sistemiyle yavru ölüm oranları yok denecek kadar azaltılmıştır. Bunlar çok büyük emek isteyen çalışmalar, bu hizmetleri ancak yaptığınız işi severseniz başarabilirsiniz'' dedi.

        İstanbuldaki tesislerin toplamının Türkiye'deki tüm barınakların toplamından daha fazla olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ün, Kilyos'da 740 ve Pendik'te 699 dönüm üzerine kurulacak ''doğal yaşam alanlarını'' vurgulayarak, ''Dünyada benzeri olmazken bu projeler bitirildiğinde bizde 2 tanesi birden var olacak. Kilyos'da ki projenin 2013 yılı içerisinde bitirilmesini planlıyoruz. Bu tesis aslında çok büyük bir yatırım, yaklaşık 25 milyon TL. bütçeli bir çalışma sadece arazinin etrafını çevirecek özel teller 2.5 milyon TL. civarı tutuyor. Bu tesisin prototipi 33 dönüm arazi üzerinde hazırlandı. Proje tamamlandığında tesis, 250 yavrulu anne, 600 hasta ve yaralı tedavi kafesi, 400 tehlikeli hayvan kafesi, 20 operasyon salonu, 20 veteriner hekim ve 100 çalışanı ile 8 bin hayvana hizmet verebilecek kapasitede olacak. Ayrıca tesis içerisinde küçükbaş hayvan ve büyükbaş hayvan barınakları da bulunacak'' şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

        Kilyos'dan sonra Pendik'teki projede hayata geçirildiğinde Büyükşehir olarak 20 bin hayvana bakabilecek kapasiteleri olacağını vurgulayan İBB Veteriner İşleri Müdürü Ün, ''Köpeklerin sağlıklı ve temiz ortamlarda yaşamaları için kompozit kulübeler yapıldığını, ayak problemliler için altı kauçuk yapılı barınakların kurulduğunu, tesisler içerisinde hayvanların boyunlarına kement takılarak sürüklenmeyip, kafes arabalarla taşındığını ve ameliyathanelerde özel kamera sistemleri kurulu olduğunu bu sayede operasyonlara dışarıdan müdahil olunabildiğini'' belirtti.

        Her hayvanın sırtına mikro çip yerleştirildiğine, bu çipin o hayvanın kimlik numarası görevini yaptığına değinen Mustafa Ün, ''Çip numaralarının 'vetistanbul.ibb.gov.tr' sistemine kaydedildiğini ve hayvanın sırtındaki çip numarasının bu sisteme yazıldığında, hayvan hakkındaki her durumun, yapılan her operasyon, aşı ve müdahalenin kayıt altında görülebildiğini bu sistem sayesinde İstanbul'da toplam 25 bin hayvanın takip edildiğini'' kaydetti.

        Yrd. Doç. Dr. Ün, Köpeklerin bir arada durabilmesi için özel çalışmalar yapıldığını ve köpeklerin karakterlerine göre ayrı kafeslere yerleştirildiğini belirterek, '' Şu anda Pendik'te içinde bulunduğumuz 'köpek doğal yaşam alanı' 18 dönüm arazi üzerinde kurulu, burada yaklaşık 500 hayvan kalıyor, tesisin tamamı kameralarla izleniyor, tesiste 10'u veteriner olmak üzere toplamda 25 personel çalışıyor. Tesis içerisinde, ameliyathaneler, bakım evleri var. Burada yaşayan hayvanlar sokakta yaşayamayacak durumda, özel köpekler, yaşlı, sakat veya saldırgan köpeklerdir'' diye belirtti.

        4 barınağın 100 güvenlik kamerasıyla sürekli takip edildiğini, bu kameralar sayesinde tesislerin İBB'nin internet sitesi üzerinden izlenebildiğini kaydeden Ün, Barınağa yeni getirilmiş bir dişi köpeğin ultrasonla gebelik muayenesi yaparak, ''dişi köpeğin yaklaşık 3 haftalık gebe olduğunu belirledi ve bu hayvana yapılacak müdahalelerde bu durumun göz önünde bulundurulacağını'' kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ