Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Atık yağ deyip atmayın!

        Ahmet CİRİK/AHT

        Doğayı kirleten, insan sağlığını tehdit eden atık yağlar toplanarak çevre dostu biyodizel yakıta dönüştürülebiliyor. İlçe belediyeleriyle işbirliği yaparak atık yağ toplayan firma yetkilisi, “Atık yağları atmayın” uyarısında bulunuyor

        TOPLUM sağlığı için ciddi risk oluşturan atık yağlar, bir dizi laboratuvar işleminin ardından çevre dostu biyodizel yakıta dönüşüyor. İstanbul’daki atık yağları toplayarak dönüşümünü sağlayan bir firma, belediyelerle de işbirliği yapıyor. Kentteki ilçe belediyeleriyle çalışan firma, otel, restoran ve vatandaşlardan atık yağ topluyor. Firma yetkilisi Kimyager Nihal Sözbir Karakuş, atık yağların toplanması işlemini ulusal bir sorumluluk kapsamında gördüklerini söylüyor ve çalışma prensiplerini şöyle anlatıyor: “İstanbul ve Türkiye genelinde belediyelerimizden de almış olduğumuz destekle “Alo Atık” hattımızı arayarak bize ulaşan ev hanımlarımızın biriktirdikleri 5 litre atık yağı alıp 1 litre ay çiçek yağı hediye ediyoruz. Hedefimiz doğa ve çevre açısından tehlikeli atık kabul edilen bitkisel atık yağların çevresel bir problemden çevresel bir avantaja çevrilmesini sağlamak.”

        MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT!

        Nihal Sözbir Karakuş, bazı lisanssız işletmelerin atık yağ kullanımında özensiz davranarak halkın sağlığıyla oynadıklarını ifade ediyor: “Atık yağların gıda tüketiminden çekilip çekilmeyeceğini belirlemek için testo cihazları kullanılıyor. Bu cihazlar, kullanılan yağın içine sokuluyor ve değerler ölçülüyor. 25’e kadar olan değerler normal ancak 25’i geçtikten sonra yağın mutlaka gıda tüketiminden çekilmesi gerek. Atık yağın değeri 25’i geçtikten sonra polar oranı yükseliyor ve son derece tehlikeli kanserojen maddeye dönüşüyor. Bu, insan sağlığına çok zararlı. Malesef bazı işletmeler bu yağları 25’in çok çok üzerine kadar kullanıyor. Bazı lisanssız firmalar kullanılmış yağları alıp illegal yoldan merdiven altında içine magnezyum silikat gibi çeşitli kimyasallar katarak tekrar kullanılmamış yağ görüntüsü veriyor ve halk sağlığıyla oynuyorlar.”

        İlçe ilçe atık yağ toplama günleri

        ATIK yağlar İstanbul’da her ilçede farklı günlerde toplanıyor. İşte o ilçeler ve günleri:

        Pazartesi: Bakırköy, Zeytinburnu, Güngören, Ümraniye

        Salı: Fatih, Beyoğlu, Kağıthane, Kadıköy, Üsküdar, Beykoz

        Çarşamba: Eyüp, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Bayrampaşa, Kartal, Maltepe

        Perşembe: Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Başakşehir, Esenyurt, Tuzla, Pendik

        Cuma: Şişli, Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy

        Cumartesi: Bağcılar, Bahçelievler, Arnavutköy ve Tüm Anadolu Yakası.

        Suyumuzu zehirliyor

        ATIK yağlar doğaya ve çevreye en çok zarar veren maddelerden biri. 1 litre atık yağ 1 milyon metreküp suyu zehirliyor. Vatandaşlar 444 28 45 numaralı “Alo Atık” hattını arayarak “Hanelerden Atık Yağ” projesine ve çevreye katkıda bulunabilir.

        Atık yağlar, laboratuvarda yapılan işlemlerinden sonra biyodizel üretiminde kullanılmak üzere rafine yağ depolarında stoklanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ