Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Az değiller!

        Aysun ÖZ KAŞİ / HT PAZAR

        1907'de bir kimyager tarafından kurulmuş, araştırmadan uygulamaya kadar her aşamasında bilimden ve inovasyondan ilham alan L'Oréal'in Türkiye'de 11 yıldır sürdürdüğü burs programı, bugüne kadar 58 genç bilim kadınının araştırmalarını destekledi. Dünya genelindeyse 15 yıldan beri yaklaşık 1300 bilim kadını desteklendi. Hatta 2 bursiyer de Nobel aldı. Ünlü marka Türkiye'de şimdi de "Az Değiliz!" projesiyle huzurlarınızda... "Kadınlar, her alanda olduğu gibi bilimde de başarılarını kanıtlıyor" mesajı vermeyi hedeflediklerini söyleyen L'Oréal Türkiye Bilim Direktörü Fügen Soykut, "Kadınlar ninni söylerken sanatçıya da dönüşebiliyor, yemek yaparken Michelin yıldızlı profesyonel bir aşçıya da" diyor. Kadınların asıl meslekleri dışında birçok mesleği birarada yürütebildiğini gösterebilmek için geliştiren proje için bugüne dek burs almaya hak kazanmış 6 bilim kadınıyla alanında uzman 6 ünlü kadın biraraya getirildi, fotoğraflandı. Onları fotoğraflayansa Mehmet Turgut oldu.

        'OFSAYTTAN DA ANLARIZ YAKIT PİLİ DE GELİŞTİRİRİZ'

        Koç Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Seda Keskin Avcı ve Ralli'deki başarılarıyla tanınan Çiçek Güney "Arabadan iyi anladığımız için güçlü ve temiz yakıt tasarlayabiliriz"; Sabancı Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gözde Ünal ve ünlü sunucu Simge Fıstıkoğlu "Ofsayt'tan da anlarız; beyin tümörlerinin değişimini de modelleriz"; Sabancı Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gözde İnce ve aşçı Refika Birgül "Mangalımızı da kendimiz yakarız, nanotüplerle moleküler ayırma da yaparız"; Marmara Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Betül Çatalgöl ve ünlü sanatçı Ayça Varlıer "Notalarla ruhunuza seslendiğimiz gibi, ciltteki kollajen mekanizmasını da inceleriz"; Sabancı Üniversitesi'nden Doç. Dr. Selmiye Alkan ve ünlü iç mimar Beliz Sarıyer "Tadilat yapmayı da biliriz, yakıt pillerini de araştırırız" ve Yeditepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Seyda Malta ile modacı-stilist Deniz Marşan da "Moda'yı sevdiğimiz gibi, manyetik polimerleri de elde ederiz" mesajlarıyla objektif karşısına geçti.

        Şimdi detaylar... Türkiye'nin önemli bilim kadınlarından Yrd. Doç. Betül Çatalgöl, yaşlanmaya karşı nasıl daha iyi kollajen üretebiliriz diye kafa patlatıyor. Açıklayalım: Ciltte yaşlanmadan dolayı yapısal bozulmalar gerçekleşiyor ve kollajen parçalanması da bunun en gözle görülür kanıtı. Bu yüzden dışarıdan kollajen takviyesi yapılıyor ama dışarıdan verilen kollajen yeterli mi? Bunu vücudun aslında kendisinin ürettiğini anlatan Çatalgöl, "Vücudun ürettiği kollajeni daha kaliteli yapabilir, yaşlanmanın oluşturduğu etkileri azaltabilir miyiz, bunu araştırıyoruz" diyor. Aldığı bursla projeyi belirli bir aşamaya getiren Çatalgöl, devamının da güzel olacağına inanıyor.

        Çatalgöl, Mehmet Turgut'un objektifinin karşısına oyuncu ve şarkıcı Ayça Varlıer (fotoğrafta sağda) ile birlikte geçti. Varlıer de "Biz genç kalabilmek, daha iyi görünmek için pek çok yola başvuruyoruz ama hepsine bilim sayesinde sahibiz" diyor.

        Gözde Ünal'sa Amerika'dan Sabancı Üniversitesi'ne dönen bir bilim insanı. Tıbbi görüntülerden anatomik yapıların modellenmesi, üç boyutlu olarak hastalıklardaki değişiminin incelenmesi üzerine çalışıyor. Yaptığı işi şöyle anlatıyor: "Manyetik rezonans görüntüleriyle çalışıyoruz. Tümörlerinin üç boyutlu modellerini oluşturuyoruz ve hastanın tedaviye yanıtını, tümördeki değişimi bilgisayar ortamında modelliyoruz."

        Birlikte poz verdiği Simge Fıstıkoğlu (fotoğrafta solda) ise "Bilim sayesinde sahip olduklarımız olmasa ne olurdu? Bize bu rahatlığı sağlayanlar büyük fedakârlıklar yapmış insanlar. Ne mutlu aralarında kadınlar da var" diyor. Fıstıkoğlu'nun bilim kadınlarından bir de isteği var: "İş dolayısıyla neredeyse her gün fön makinesi kullanıyorum, bir kadın olarak artık sessiz fön makinesini hayatımıza katmalarını bekliyorum."

        L'Oréal bursuyla çok hızlı hesaplamalar yapacak son derece güçlü hafızaya sahip bilgisayarlar edinen Seda Keskin, "Bu bilgisayarlarla hidrojen depolayan nano-gözenekli malzemeleri taradık. Yüz binlerce aday malzeme arasında hidrojen depolama potansiyeli en yüksek malzemeleri belirliyoruz" diyor. Keskin ile poz veren ralli pilotu Çiçek Güney (fotoğrafta solda), "Bilime yönelen gençlerimiz ne kadar çok olursa ülke için o kadar faydalı olacaktır" diyor.

        Polimer malzemeye nano parçacık katarak daha hafif ve dayanıklı maddeler geliştiren Şeyda Malta, stil tanışmanı Deniz Marşan’la birlikte poz verdi.

        Yakıt pillerinin enerji kaynağı olarak kullanılması yönünde çalışan Selmiye Alkan Gürsel, "Bu ödülle bilim camiasında tanınırlığım arttı, başka ödüller almamda önemli bir adım oldu" diyor. Gürsel objektif karşısına Beliz Sarıyer'le (fotoğrafta sağda) geçti.

        Gözde Özaldın İnce'nin çalışması ilaçların yan etkisini ortadan kaldırmaya yönelik. "Molekülleri taşıyıcı olarak kullanabilen nano tüpler ileride doktorlar tarafından ilaçların vücutta istenen yere ulaştırılmasında kullanılabilecek" diyen İnce'ye yemek yazarı Refika Birgül (fotoğrafta sağda) eşlik etti. Birgül, "Bilim kadınlarımız sayısız deneylerle olmayanı var ediyor. Daha kıymetli ne olabilir ki" diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ