Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Biri Fenerbahçeli diğeri Galatasaraylı

        Aslı ÖZTÜRK / HT PAZAR

        FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na bu sene Türkiye ev sahipliği yapıyor. Turnava, Milli Takım formalarıyla ter dökecek genç yeteneklerin keşfedilmesi açısından çok önemli; futbol dünyasının gözü burada. A Milli Takım'ın performansı en çok merak edilen iki isminden biri Fenerbahçeli Salih Uçan. Öyle ki Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, U20 Dünya Kupası'nın yeni Messi ve Ronaldo'lar çıkacağını söylerken "Belki bizim Fenerbahçeli Salih, bu isimlerden biri olacak" dedi. Dünya basınının konuştuğu diğer isimse Galatasaray'ın altyapısında forma giyen Sadık Çiftpınar. Genç futbolcu geçen günlerde FIFA U20 Dünya Kupası etkinlikleri kapsamında Barcelona'nın dünyaca ünlü yıldızı Lionel Messi ile buluştu. Bu görüşme Avrupa basınında da oldukça ilgi gördü.

        MARADONA'DAN MESSİ'YE

        U20 Dünya Kupası, genç futbolcuların boy gösterdiği en önemli turnuva. Bu sayede birçok genç yetenek uluslararası arenada kendini gösterebiliyor. Örneğin 1979'da Japonya'da gerçekleşen U20 Dünya Kupası'nda Arjantin şampiyonluğa ulaştı. Dünyanın en iyi futbolcularından Diego Armando Maradona da bu turnuvada altın oyuncu seçilerek dünya futbolunun konuşulan isimleri arasında yerini aldı. 2005'te başka bir Arjantinli futbolcunun yıldızı yine U20'de parladı: Barcelona'nın yetenekli futbolcusu Lionel Messi...

        U20'yle yıldızı parlayanlar

        1987'de Yugoslavya'dan Robert Prosinecki, Zvonimir Boban, Predrag Mijatovic ve Davor Suker.

        1991'de Portekiz'den Luis Figo, Rui Costa, Joao Pinto.

        1997'de Arjantin'den Juan Roman Riquelme, Esteban, Nicholas Olivero.

        1999'da Mali'den Seydou Keita; Brezilya'dan Ronaldinho; İspanya'dan Xavi ve Uruguay'dan Diego Forlan

        2001'de Arjantin'den Javier Saviola.

        2003'te İspanya'dan Andres Iniesta; Brezilya'dan Dani Alves ve Arjantin'den Javier Mascherano.

        7 ŞEHİR, 7 LOGO, 7 HİKÂYE

        Turnuvaya Türkiye'de7 kent ev sahipliği yapıyor. Seçilen şehirlere özel logolar bile tasarlandı. Peki ama hangi kentler, neden seçildi? Tasarlanan logoların hikâyeleri neler?

        İstanbul: Kız Kulesi

        Turnuvada en çok maça ev sahipliği yapacak şehir İstanbul... A grubu maçları ile çeyrek final, ayrıca üçüncülük ve final maçlarına sahne olacak İstanbul'da tam 11 maç oynanacak. İstanbul'un şehir logosunda şehrin önemli turistik mekânlarından olan Kız Kulesi'ni görüyoruz.

        Bursa: Uludağ

        Bursa 9 maçla turnuvada en fazla maç oynanan ikinci şehir olacak. Ayrıca yarı final karşılaşmalarından biri de yine Bursa'da oynanacak. Bursa'nın şehir logosunda Uludağ bulunuyor.

        Kayseri: Erciyes

        Açılış maçının yapıldığı Kayseri'de toplamda 8 maç oynanacak. Kayseri'nin logosunda Erciyes Dağı var.

        Gaziantep: Çingene Kız ve Antep Kalesi

        G.Antep'te de 8 maç oynanacak. Şehrin logosunda Zeugma Antik Kenti'nde bulunan ve şehrin simgesi haline gelen Çingene Kızı mozaiği, alt kısmındaysa Gaziantep Kalesi'nin bir portresi bulunuyor.

        Antalya: Portakal

        Toplamda 7 maça ev sahipliği yapacak olan Antalya'nın şehir logosunda portakal kullanıldı. Logodaki turuncu portakallar Antalya'yı sembolize ederken fonda kırmızı rengin kullanılmasının sebebi de şehrin sıcak havası...

        Trabzon: Hamsi ve kemençe

        Yarı final maçları da dahil olmak üzere 6 maçın oynanacağı Trabzon'un şehir logosunda şehrin futbol takımı; Trabzonspor'un renkleri olan bordo-mavi renkte bir kemençe ve hemen altında kemençeyle aynı boyutlarda ve renkte bir hamsi bulunuyor.

        Rize: Yağmur ve çay

        Kentte sadece 3 maç oynanacak. Şehir logusundaysa yağmur betimleniyor ve çay yaprağı figürü bulunuyor.

        Türkiye 54'üncü sırada

        Türkiye 20 Yaş Altı Milli Takımı'nın teknik direktörü, eski milli futbolcu Feyyaz Uçar. Yardımcısıysa eski futbolcu Emre Aşık. Türkiye C grubunda El Salvador, Avustralya ve Kolombiya ile karşılaşıyor. Türk hakemlerden Cüneyt Çakır açılış düdüğünü çaldığı Küba - Kore Cumhuriyeti mücadelesiyle son iki FIFA U20 Dünya Kupası'nda üst üste açılış maçını yöneten hakem olma unvanına erişmiş oluyor.

        FIFA U20 Dünya Kupası ilk kez 1977'de düzenlendi. Tunus'ta düzenlenen ilk turnuvanın şampiyonluğunu Sovyetler Birliği kazandı. 28 maçla başlanan turnuvada şu an 52 karşılaşma oynanıyor. Türkiye'de 19'uncusu düzenlenen turnuva 23 gün sürecek. Turnuvaya Türkiye dahil 24 takım katılıyor.

        Stadyumlar

        Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena (İstanbul)

        Bursa Atatürk Stadyumu (Bursa)

        Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Stadyumu (Kayseri)

        Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu (Gaziantep)

        Akdeniz Üniversitesi Stadyumu (Antalya)

        Hüseyin Avni Aker Stadyumu (Trabzon)

        Yeni Rize Stadyumu (Rize)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ