Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Aynı çatı altında ibadet ediyorlar

        Korgan ilçesine bağlı Çiftlik beldesinde 2010 yılında hizmete giren Çiftlik Hacı Bektaş Veli Cami ve Cemevi, Alevi ve Sünni vatandaşların hem aynı binada ibadet yapmalarını hem de aynı ortamda yemek yemelerini sağlıyor. Belde halkı, özel günlerde cemevi yanındaki aşevinde bir araya gelerek kaynaşıyor, yemek yiyor.

        Çiftlik Cemevi Başkanı Dursun Ali Göktepe, beldelerinde bir arada bulunan cami ile cemevinin barış simgesi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

        Bütün insanlarla kardeş olduklarını vurgulayan Göktepe, şöyle konuştu:

        "Kardeş, kardeşe düşman olamaz, mümkün değil. İnsana düşmanlık yakışmaz. Bize barış, kardeşlik, sevgi ve hoşgörü yakışır. Farklı kültürler olabilir, inançlar da olabilir. Onlara saygı duyacağız. Kardeşliği böyle perçinleştireceğiz. Birbirimizi seveceğiz, birbirimize her şeyiyle saygı duyacağız. İnancına, kişiliğine, bölgesine, köyüne, ülkesine, bayrağına ve her şeyine saygı duyacağız. Kesinlikle bizler oyuna ve ikiliğe düşmeyiz."

        "TÜRKİYE'DE 74 MİLYON İNSAN YAŞIYOR VE HEPSİYLE KARDEŞİZ"

        Dünya coğrafyasında kendilerinin de yaşadığını ifade eden Göktepe, "Dünya içerisinde Türkiyeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşıyız. Türkiye'de 74 milyon insan yaşıyor ve hepsiyle kardeşiz. Hepsiyle ortak noktalarımız var. Ülkemiz aynı, bayrağımız aynı, devletimiz aynı, coğrafyamız aynı. Biz nasıl bunlara düşman olabiliriz? Olamayız" dedi.

        Göktepe, köylerinde örnek birliktelik olduğunu dile getirerek, "Biz camiye karşı değiliz, niye karşı olalım? Cami de cemevi de dört duvardan ibaret. Oraya gidip insanlar ibadet yapıyor ve 'Ben Allah'ın divanına durdum' diyorsa ona saygı duymalıyız. Örneği beldemizde. Bunu bir barış simgesi kabul edelim, hoşgörü kabul edelim, samimiyet kabul edelim. Herkes de bize bu hoşgörüyü ve samimiyeti lütfen göstersin" ifadelerini kullandı.

        ALEVİ KÖKENLİ CAMİ İMAMI

        Alevi kökenli cami imamı Bahattin Yağmur ise 1,5 yıl öncesine kadar Sünnilerin oturduğu mahallenin camisinde görev yaptığını belirterek, "Göreve Sünnilerin köyünde başladım. 23 yıl boyunca görev yaptım. Hiç kimse 'sen Alevisin' demedi. Orada gayet mutlu ve huzurlu bir şekilde görevimi icra ettim. O köyden ayrılırken onlar da ağladı ben de ağladım" diye konuştu.

        Cami ve cemevlerinin bir arada olmasının sıkıntı oluşturmadığının altını çizen Yağmur, "Cuma namazı kılmayan cemaatimiz, cuma namazı kılıyor. Buranın altı da üstü de bayramda tıklım tıklım dolar. Cuma günleri yaklaşık 50 kişilik alevi cematimiz olur. Bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık" dedi.

        "DÜĞÜNÜMÜZ, DAVETİMİZ BERABER"

        Yağmur, herkesin aydınlandığını dile getirerek, "Alevi cemaati de Sünni cemaati de bilinçlendi. Zamanında karalamalar vardı ama şimdi böyle bir durum yok. Bakıldığında yanı başımız Sünni mahallesi. Düğünümüz, davetimiz beraber. Kahvehaneye beraber gidilir ve sohbet edilir. Bir sıkıntı bu zamana kadar olmadı" ifadelerini kullandı.

        Korgan Müftüsü Muhittin Oral da cami ile cemevinin bir arada olmasının güzel bir örnek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Burada herhangi bir sıkıntı yok. Zaten Anadolu insanı problemi yaşayarak çözmüştür. İmamımız, 23 yıl boyunca Sünni köyde imamlık görevi yaptı. Köylüler, onun arkasında namaz kıldı, onun nasihatlerini dinledi. Şimdi de burada görev yapıyor. Dolayısıyla vatandaşımızın herhangi bir problemi yok. Her iki taraf da problemi çözmüş."

        Belde Belediye Başkanı Ali Gut ise cami ve cemevini bir arada açtıklarını anımsatarak, birlik ve beraberliğin daim olmasını temenni etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ