Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın 'Erkek şiddeti' rakamları açıklandı

        CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 2013’ün ilk altı ayında erkeklerin 88 kadını öldürdüğünü, 77 kadına tecavüz ettiğini, 117 kadını yaraladığını ve 91 kadına cinsel tacizde bulunduğunu söyledi.

        TBMM’de düzenlediği basın toplantısında iki aylık erkek şiddeti rakamları açıkladı. Erkeklerin Mayıs 2013’te 13 kadını öldürdüğünü, 10 kadına ve kız çocuğuna tecavüz ettiğini ve 20 kadını yaraladığını açıklayan Nazlıaka, “Erkekler, 15 kadına cinsel tacizde bulundu. Üç kadına daha önce şikayette bulunmasına rağmen öldürüldü. Devlet bu kadınları koruyamadı. Tecavüze uğrayan bir kadın ise rapor almak izin Ankara’daki iki ayrı devlet hastanesine gittiğinde ‘Biz bu işe karışmayız’ cevabını aldı” dedi.

        Haziran 2013’te ise erkeklerin 15 kadını öldürdüğünü, 16 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildiğini, 19 kadını yaraladığını ve 18 kadına cinsel tacizde bulunduğunu dile getiren Nazlıaka, 2013’in ilk altı ayında erkeklerin 88 kadını öldürdüğünü, 77 kadına tecavüz ettiğini, 117 kadını yaraladığını ve 91 kadına cinsel tacizde bulunduğun söyledi.

        Adalet Bakanlığı’na göre 2009’un ilk yedi ayında 953 kadın öldürüldüğünü, İçişleri Bakanlığı’na göre ise 2009’da 324 kadının öldürüldüğünü belirten Nazlıaka, “Ama Fatma Şahin’in İçişleri Bakanlığı’na referansla yaptığı açıklamada verilere göre bu sayı 171. Bakanlık arası bir koordinasyon yok ama aynı bakanlık kendisiyle çelişkiye düşüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ayrı soruya iki farklı cevap vermiş. Şahin, Mülkiye Birtane’ye Mart-Eylül 2012 arasında 23 kadının öldürüldüğünü söylerken, Pervin Buldan’a Ocak-Eylül 2012’de 125 kadının öldürüldüğünü söylemiş. Bütün bunlar AK Parti iktidarının özellikle kadına yönelik şiddet konularına yaklaşımının birer iz düşümü olarak görüyorum” diye konuştu.

        Gezi direnişinin aynı zamanda bir kadın direnişi olduğunu kaydeden Nazlıaka, Taksim Gezi Parkı olaylarında kadın direnişine herkesin şahit olduğunu vurguladı. Taksim Gezi Parkı olaylarının çocukların önünde kalkan olan, tomalara, akreplere, biber gazlarına, coplara. İlaçlı sulara, plastik mermilere meydan okuyan kadınların direnişi olduğunu öne süren Nazlıaka, direnişin anlamının özgürlüğe sahip çıktığı için yüzüne biber gazı sıkılan kırmızılı kadın olduğunu ifade etti.

        Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları da değerlendiren Nazlıaka, konuşmasına şöyle devam etti:

        “Cumartesi günü elinde palayla sokaklara çıkan kişinin tekme attığı kadına sahip çıkacak mı Başbakan. Benim genç bir kadın arkadaşıma o tekmeyi atanlar hukuk önünde hesap verecek diyecek mi? Bunun cevabını biliyoruz, demeyecek. Tıpkı gözaltında tacize uğrayan kadınları yok saydığı gibi bunu da yok sayacak. Cinsel şiddet kadınların sıklıkla neredeyse her gün yaşadığı, hatta örgütlü kadın hareketindeki kadınların gözaltında maruz kaldıkları tacizler yeni değil. Gezi direnişi boyunca kararlılıkla meydanlarda olan kadınların gözaltında yaşadıklarına tekrar dikkat çekmenin önemli olduğunu düşünüyorum.”

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ