Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Potansiyel başkanlara buyurun!

        HT PAZAR / Daphne BARAK

        Obama’nın görev süresi 3 yıl sonra doluyor. Ama kulisler şimdiden hareketli. Demokrat Hillary Clinton’ın karşısına çıkmak için Donald Trump cebinden yarım milyar dolar ödemeye hazır. Hillary’ninse başında kara bulutlar dolaşıyor

        Amerika'da başkanlık seçimlerine daha 3 yıl var. Ama şimdiden Obama'nın yerini kimin alacağı konuşuluyor. Cumhuriyetçi Donald Trump bu defa ciddi düşünüyor ve kendi seçim kampanyasını cebinden karşılayacağını söylüyor. Adı geçen tek demokrat adaysa Hillary Clinton. İkisi de seçimlere New York'ta start vermeyi planlıyor. Donald Trump'ın keyfi, Trump imparatorluğunun başkenti New York'ta yerinde. Clinton içinse New York artık skandalların başkenti. Ve işler hiç de umduğu gibi gitmiyor.

        DONALD TRUMP SEÇİME GİRECEK Mİ?

        Son 10 yıldır her başkanlık seçimi yaklaştığında Donald Trump ortaya çıkıyor ve "Aday olmayı düşünüyorum" diyor. İyice reklamını yaptıktan sonra da bir bahane bulup vazgeçiyor. Artık kimse onu ciddiyetle takip etmiyor. Ama bu sefer Donald son kurşununu atacağa benziyor.

        New York'taki Trump Otel'de dedikodular kulaktan kulağa dolaşıyor. "Donald oyuna gerçekten girecek. Obama'nın Amerikan ekonomisine yaptıklarından bıktı!" Dürüst olmak gerekirse Trump Otel'de zaman geçirince "Bu adam işinde iyi" diyorsunuz. Oteline gösterdiği titizliği bu seferki başkanlık yarışında görebilecek miyiz?

        SEÇİM OYUNU BAŞLADI

        Yarış daha başlamadı. Ama isimler yavaş yavaş yüksek sesle söylenmeye başlıyor. Bu yüzden de New York'un VIP odalarında kalan benim gibilerin mail kutuları bağış kampanyası çağrılarıyla doluyor. Cumhuriyetçilerden, Florida Senatörü Mark Rubio, Kentucky Senatörü Rand Paul, eski başkan yardımcısı adayı Paul Ryan ve New Jersey'nin popüler eyalet valisi Chris Christie'nin isimleri anılıyor. Demokratlardansa şu sıralar sadece bir ismin adaylığından bahsediliyor: Hillary Clinton!

        'ADAYLIĞI CİDDİ DÜŞÜNÜYORUM'

        Donald Trump, konu adaylığından açılınca ciddi bir edayla konuşuyor. "Adaylığımı koymayı düşünüyorum. Son yarış bana kaça patladı biliyor musun? Milyarlarca dolara! Ama işlerim iyi gidiyor. Benim için tek bir şeyin önemi var: Obama'nın tüm dünyada zarara uğrattığı Amerikan imajını ve ekonomiyi düzeltmek! Obama'nın sebep olduğu hasarı tamir etmek akıllı bir iş adamına düşüyor. Ve ben bu zararı telafi edebilecek kişiyim!"

        'HILLARY'YE SAYGI DUYMAYI ÖĞRENDİM'

        Ama zeki bir "Halkla ilişkiler" adamı olduğu için de diğer cumhuriyetçi aday adaylarıyla şimdilik arasını iyi tutuyor. Donald, Chris Christie'den "Harika bir adam", Rand Paul'dan "İlginç biri", Mark Rubio'dan "İyi ama işte şu göçmenlik mevzusu var" ve Mitt Romney'le birlikte Obama'ya karşı kaybeden Paul Ryan'dan "Oyunu kurallarına göre oynamayı öğrenmeli, iyi adamdır" diye bahsediyor. Sonraki isimse Hillary Clinton. Donald'ın tüylerinin diken diken olduğunu hissedebiliyorum, sözlerini sakınıyor. "Hillary New York senatörüydü. O zamandan tanırım. Ona saygı göstermeyi öğrendim. Güçlü bir rakip."

        'SEÇİM YARIM MİLYAR DOLAR TUTAR, BEN ÖDERİM'

        Peki ya Donald gerçekten Hillary'nin karşısına çıkacak mı? Şöyle cevaplıyor: "Önce ailemle bu konuyu bir tartışacağım. Eğer yarışa girersem kampanyam için kimseden para istemem, kendi servetimden karşılarım. Kaç para tutacak? Yarım milyar dolar mı? Eh tamam, ben öderim. Şirketin başına babam geçer, devletin başına ben..."

        DEMOKRATLAR VE SKANDALLARI

        Demokratların tek ismi açığa çıkan adayı Hillary Clinton için, seçimler Donald Trump'ta olduğu kadar basit bir mesele değil. Hillary'nin başı dertte ve tüm hikâye, Donald Trump'ın evi New York'ta başlıyor. İki demokrat; yani eski New York eyalet valisi, 5 Kasım'daki seçimlerde New York Eyalet Denetçisi adayı Eliot Spitzer ve aynı gün New York Belediye Başkanlığı için yarışacak olan Anthony Weiner imza attıkları skandallarla Hillary Clinton'ın 2016'daki başkanlık adaylığını da sarsabilir.

        Vali Spitzer, 2008'de tam da New York'taki fuhuş sorunuyla uğraşırken hayat kadınlarıyla yakalanmış, görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. Weiner ise uslanmaz bir "Sexting" ustası! Geçen ay, çıplak fotoğraflarını genç bir kadına mesajladı ve bu ilk değildi! Yine yakalandı... İhanete uğramış eşi Huma Abedin ile garip bir basın toplantısı düzenleyerek durumu kurtarmaya çalıştılar. Huma, "Eşimin arkasındayım" dedi.

        HİLLARY'NİN YAVERİ 'FİRST LADY' OLABİLECEK Mİ?

        Eliot Spitzer'ın eşi Silda Spitzer, skandaldan beri kocasının yanında gözükmüyor. Seçimlerden sonra ayrılacakları dedikoduları dolaşıyor. Anthony Weiner'ın eşi Huma Abedin ise Silda Spiltzer'ın aksine sürekli eşinin yanında. Ve kocasının seçimleri kazanması için elinden gelen her şeyi yapıyor.

        Huma Abedin, Silda'ya göre siyasi bağlantıları çok güçlü bir isim. Huma, Hillary'nin yaveri... Yıllarca Hillary Clinton'ın özel meselelerinin gizli kalması için çalıştı. Hastalıklarının medyaya yansımamasını sağladı. Bağışçılarıyla arasını düzeltti. Hillary Huma'nın korumasında, Huma Hillary'nin gölgesinde yaşıyordu. Huma, Hillary'yle birlikte kendisini daha güçlü hissetmeye başladı ve artık hedefi onun gibi bir "First Lady" olmak! Ama Weiner'ın "sexting" skandalı bu iki kadının da yoluna taş koyabilir ve bu dostluk son bulabilir.

        'HILLARY BİZİM İÇİN BİTTİ'

        Biraz geçmişe gidelim. Hillary, Huma'nın, dönemin kongre üyesi Anthony Weiner'la 2010 yılındaki evliliğini ilk destekleyen isimdi. Demokrat Weiner'ın gözü hep New York'taydı. Eski New York senatörü Hillary Clinton ise o dönem Obama'nın dışişleri bakanı olmuştu. New York'taki popülerliğini gitgide kaybediyordu. Zira, Yahudi örgütlerinin başkanı Malcolm Hoenlein, dışişleri bakanı olduğundan beri, eskiden çok yakın ilişkileri olan Hillary'yle aylardır görüşmediklerinden yakınıyordu. "Hillary bizim gözümüzde bitti" diyordu. New York'ta Yahudi oyları olmadan kazanamazsınız. Hillary bunu çok iyi biliyor ve Anthony Weiner da bir Yahudi.

        Dolayısıyla, geleceğin en güçlü New York Belediye Başkan adayı Anthony Weiner'ın, Clinton'ların yakın dostu Huma Abedin'le evliliği, Hillary'nin New York'taki eski popülerliğine kavuşması ve 2016 başkanlık kampanyasının açılışını yapması için mükemmel bir olaydı. Ta ki Weiner'ın bulaştığı skandala kadar...

        ESKİ HATIRALARI CANLANDI

        Huma Abedin, Anthony Weiner'dan ümidini yitirmedi. Anthony, Huma ve bebekleri gazetelere poz veriyor ve Huma, gazetecilere kocasının değiştiğini söylüyor. Ancak bu son skandal Hillary Clinton için Huma-Anthony çifti üzerinden New York'a ulaşmayı imkânsız kılıyor. Hillary ve Bill Clinton, yakın çevrelerine "Huma ve Anthony artık oyunda değiller" diyor. Çünkü skandala bulaşan kocasını bırakmayan Huma Abedin, yıllar önce Bill Clinton'ı bırakmayan Hillary Clinton'a benzetiliyor.

        Bu yüzden Hillary, Huma Abedin'in "Eşimi destekliyorum" mesajını kişisel bir mesele olarak algılıyor. "Sexting" skandalı, Bill Clinton'a da kendi seks skandalını hatırlatıyor. Hillary Clinton'ın başkanlık yolunda karşısına eski ve unutmak istediği hatıralar çıkıyor. Bu yüzden, Clinton'lar artık bu çiftin bir an önce "ortadan kaybolmasını", yani seçimleri kaybedip medyada konuşulmamalarını istiyor. Hillary'nin seçim startını New York'ta verme hayaliyse şimdilik suya düşmüşe benziyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ