Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul 5 asırlık hamamı bu hale getirmişler!

        TÜLAY ACAR AHT - ÖZEL HABER

        16. yüzyılda Beyoğlu’nda yapılan Bahçeli Hamam’ın tahrip edilmesi ve bara dönüştürülmesiyle ilgili mekânın işletmecisi “Önceki kiracılar tahrip etti” diyerek fotoğrafları delil gösterdi.

        İstanbul Beyoğlu’nda, 16. yüzyılda yapılan Bahçeli Hamam’ın kubbesinin tahrip edilmesi ve üzerine 5 katlı bina dikilmesiyle ilgili hakkında tahliye davası açılan HamamBar adlı mekânın işletmecileri, hamamın kendilerinden önceki kiracı tarafından tahrip edildiğini söyleyerek bunun tespit edilmesini istedi.Mülk sahibi tarafından açılan tahliye davasında işletmeci tarafından gösterilen fotoğraflar, 1970’li yıllarda tahrip edildiğini ortaya koydu.

        ‘TARİHİ DOKUSUNA ZARAR VERİLDİ’

        Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu BölgeMüdürlüğü tarafından açılan dava dosyasına giren belgeye göre,mülk sahibi kiracısına dava konusu yeri ‘alkollü-alkolsüz kafe’ olarak işletmesi için izin vermiş. ‘Tarihi hamama zarar veriliyor’ iddiası ilk defa 1970 yılındaMimar Orhan Alsaç tarafından hazırlanan bir raporla bildirilmiş. Raporda, “Mal sahipleri kiracıları suçluyor. Hiçbir kiracımülk sahibinden habersiz, tarihi bir hamamı hamamlıktan çıkaracak tahribat yapamaz” yazıyor. 1997 tarihli Mimar BesimÇeçener tarafından hazırlanan raporda ise “Hamamın büyük kubbeyi taşıyan iç ana duvarları yıkılmış. Yıkanma kısmı, üst örtüsü harici, duvarları ve döşemesi tanınmayacak şekilde tahrip edilerek büyük kısmı yok edilmiştir” deniliyor.Mimar Çeçener, raporun sonuç bölümünde çarpıcı bir değerlendirme yapıyor: “HamamMehmet Ağa tarafından değilMimar Sinan tarafından yapılmıştır ve Ağa Camii’nin avlusu içindeki sınırlarda yer alıyor.”

        Tarihi hamamın kimin tarafından yapıldığı konusunda çelişkili bilgiler var. İstanbul’un tek bahçeli hamamı olma özelliğini taşıyan mekân, bazı kaynaklara göre 1591 yılında Mimar Sinan tarafından, bir kısım kaynaklara göre öğrencisi Davut Ağa tarafından yaptırıldı. İstanbul’un en eski hamamlarından kabul edilen Bahçeli Hamam’ın 1951 yılına kadar hamam olarak kullanıldığı biliniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ