Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bu tohumları kuraklık etkilemeyecek

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü’nün kurduğu enstitüde geliştirilen kuraklığa dayanıklı tohum türlerinin Ar-Ge’si yapılarak patenti alındı. Bu patentler, ihale ile özel sektöre açılacak.

        42 tür ıslah edildi

        Özel sektör de seri üretimini yaparak bu tohumları çiftçinin hizmetine sunacak. Türkiye, ilerleyen tarihlerde kuraklığa dayanıklı bu türleri yurtdışına da satacak. Yapılan Ar-Ge çalışmasıyla, kuraklığa dayanıklı tohumlar ile verimi yüksek olan iki ayrı tohum türü melezleniyor.

        Laboratuvar ortamında yapay kuraklık yaratılarak tohumların dayanıklılığı artırılıyor. Şu ana kadar 20 adet ekmeklik buğday ve 9 adet makarnalık buğday türünde ıslah çalışması yapıldı. Bu türlerin kuraklığa dayanıklı olması sağlandı. Bakanlık, ayrıca 13 arpa çeşidinde de aynı çalışmayı yaptı.

        MÜHENDİSLERİN ADI

        Geliştirilen tohum türlerine de melezleme çalışmasını yapan mühendislerin isimleri verildi. Buna göre, tohumlara, Kenanbey, Bayraktar, Karahan, Dağdaş, Nacibey, Tosunbey, Altay ve Seval gibi isimler verildi. Enstitü tarafından, her bölgenin iklimine göre ayrı ayrı tohum türleri geliştirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ