Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul Üniversitesi'ndeki Sultan Abdülaziz'in tuğrası 81 yıl sonra gün yüzüne çıktı

        İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) ana giriş kapısının üzerinde yer alan Sultan Abdülaziz’e ait tuğra, 81 yıl sonra gerçekleştirilen restorasyon çalışması sırasında ortaya çıkarıldı. Müşir Namık Paşa tarafından yapılan Serasker Binası Abdülaziz döneminde yıkılarak, yerine şu anki İÜ Rektörlük Binası yaptırıldı.

        Bu binayla aynı mimari havayı taşıyan bir kapıya duyulan ihtiyaç Abdülaziz’e iletildi. Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in ifadesiyle yeni binanın dış duvarlarıda bittikten sonra Paris seyahatinden dönen Sultan Abdülaziz, meydana bakan kısımda Paris’teki Zafer Abidesi’ne (Arc de Triomphe) benzer bir kapı yapılmasına onay verdi.

        İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile tuğralar tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Restorasyon çalışmasıyla 81 yıldır akıbeti bilinmeyen tuğralar ile tuğralardaki ketebe olarak bilinen Abdülfettah Efendi’nin imzası da görünür hale geldi. Kapının restorasyon çalışmasında, cephe temizliği, taş onarımlar, kimyasal sağlamlaştırma, kalem işi süslemeleri de yapıldı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ