Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Türk Hava Yolları, GÜNTAY ŞİMŞEK, Airport, thy uçakları, thy uçak teslim takvimi, Amerika’nın en iyi 10 havayolu

        GÜNTAY ŞİMŞEK/ HT Cumartesi/ Airport

        gsimsek@htgazete.com.tr

        Türk Hava Yolları (THY) Genel Kurul Toplantısı sonrasında, Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile uzun bir söyleşi yaptım. Yeni atılımlarını, gelecek planlarını, Lufthansa ile yaşanan sorunları ve ana merkezi Atatürk Havalimanı’nın kapasite meselesini konuştum. THY’nin şu an Avrupa’daki havayolları arasında ikinciliğe yükseldiğini, 2014’te 60 milyondan fazla yolcu taşıyacaklarını belirten Topçu, 2015’te yolcu sayısı kriteri açısından Avrupa’nın lideri olacaklarına dikkat çekti. Bu sene THY filosuna 17 adet geniş gövdeli uçak katılacak. THY yönetiminin gelecek hedeflerinde ise 2020’de uçak sayısını 420’nin üzerine çıkarmak ve filolarındaki geniş gövdeli uçak adedinde 100’ü aşmak var. Bu planlar doğrultusunda 2020’de gelirini en az iki katına çıkarmış ve 20 milyar doları aşmış bir THY karşımıza çıkacak. 2016 sonunda da geniş gövdeli uçak sayısını 90’ın üzerine çıkarmış bir THY ile yolculuk yapacağız. Havayolları için güvenlik ve ekonomik istikrarın çok önemli olduğunu ancak bölgesel istikrarsızlıklardan artık çok fazla etkilenmediklerini ifade eden THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, çok kolay alternatif pazarlar bulduklarını, sıkıntılı bölgelerin yerine de ötelenmiş veya ertelenmiş hatları devreye soktuklarını vurguladı.

        A380 Mİ, 747-8 Mİ ALACAK?

        Bu sene içinde sıkça gündeme gelen ultra geniş gövdeli yeni uçak alım planlarının devam ettiğini söyleyen ve “Airbus A380 ve Boeing 747-8 modelinden hangisinde uygun fırsat yakalarsak onu değerlendireceğiz” şeklinde bir değerlendirme yapan Topçu’nun diğer açıklamaları ise şöyle:

        ‘RÜYA UÇAK 787 OLMADI’

        “Polonya’nın Lot Havayolları ile Boeing 787 Dreamliner için görüşmeler başlamıştık. Amerika’nın kapasitesi bu modellerle karşılanabilecek bazı hatlarında kullanılmasına yönelik planlarımız vardı. Personeliyle birlikte kiralayıp (wet lease) filomuzda uçurarak bu modellerin performansları hakkında da kısa ve kârlı yoldan tecrübe sahibi olacaktık. Ancak ticari detaylarda anlaşamadık. Bu konu şimdilik rafa kalktı. Avustralya’nın en büyük havayolu şirketi Quantas ile de dünyanın en büyük yolcu uçağı A380 için görüşmeler yaptık. Malum olduğu üzere Quantas bazı hatlarda yaşadığı yoğun rekabet sebebiyle hat iptaline gitti ve A380’lerini bize teklif etti. Ancak bu uçakların bazı teknik detayları sebebiyle anlaşmaya varamadık. Ancak Airbus ile birlikte dünyanın en büyük uçağını filomuza dahil edebilmek için uygun fırsatları araştırıyoruz. Aynı şekilde Boeing 747-8 modeli için de uygun imkânlara bakıyoruz.

        ‘YABANCI PİLOT SAYISI ARTACAK’

        Altyapımızı sağlamlaştırmak için her türlü adımı atıyoruz. Yılda bine yakın kabin memuru alıyoruz. Kısa vadede pilot yetiştirme yatırımlarımız var. Fakat bu esnada pilot eksiğimizi yabancı personelle karşılamaya devam edeceğiz. Dolayısıyla yabancı pilot sayısı daha da artacak. Şu anda 450 pilot adayını Amerika’da bir üniversitenin işbirliğiyle eğitiyoruz. THY Flight Academy, Anadolu Üniversitesi, Türkkuşu, Hava Kuvvetleri gibi kurumlarda kendi imkânlarıyla yetişen pilotların da kriterlerimiz çerçevesinde THY’de yer almalarını sağlıyoruz. Aydın Çıldır’daki Uçuş Okulu’nu THY’den ayrı bir şirket olarak yapılandıracağız. Amerika’dan bir üniversiteden know-how satın alıp 2 yıl beraber yöneteceğiz. Hatta ilk 2 yıl hocalar Amerikalı olacak. Bu okulun 100 kişi olan kapasitesini de önce 200’e, sonra da 300’e çıkaracağız. Bu uçuş okulunun eğitim modeli için devlet üniversiteleriyle çalışıp farklı bir sistem geliştireceğiz. 2 yıl devlet üniversitesinde okuyanlar, geriye kalan eğitimini burada tamamlayacak. Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’ndaki kabin memuru (hostes-host) eğitim sistemini de başka üniversitelere önerebiliriz.”

        ‘ATATÜRK HAVALİMANI BÜYÜYECEK’

        THY’nin ana merkezi Atatürk Havalimanı’nın saatlik uçak kapasitesi, son iyileştirme ve düzenlemelerle 60’tan 80’e çıkarılabilir. Askeri havalimanı bölgesi, yeni terminal, Teneke Mah allesi’nin kaldırılması, 11 yıldır konuşulan Smart projesinin devreye girmesi kapasite artışı sağlayacak. Yeni uçak park alanları, pistleri terminallere bağlayan taksi yolları sayesinde bir süre daha Atatürk Havalimanı’nında kapasite sorunumuz olmayacak. Ayrıca bazı uçuşlarımızı ve yeni hatlarımızı da Sabiha Gökçen’den yapıyoruz. Böylece bazı uçuş düzenlemeleriyle 2015’e kadar rahatlayacağız.

        ‘ÇÖZÜLEMEYECEK SORUN YOK’

        Alman Lufthansa Havayolları ile Sunexpress’te uzun yıllardır devam eden güzel ve başarılı bir ortaklığımız var. Hatta en son bu havayoluna ortak kararla 50 uçaklık sipariş verdik. Dolayısıyla Lufthansa ile eskiye dayanan ilişkimizde aşamayacağımız sorun yok. Mayıs ayında, Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine başlayacak, ben de kendisine Hayırlı olsun’a gideceğim. Bu vesileyle sorunlarımızı orada konuşacağım.

        A340’LAR FİLODAN ÇIKACAK

        THY filosunda 4 motorlu, geniş gövdeli en yaşlı uçak durumunda olan Airbus A340’ları 2015’in ilk yarısında filodan çıkaracağız. Hatta birini parçaladık, kafe, restoran gibi bir şeyler yapmak isteyenlere uçak gövdesi verebiliriz. Şu anda 6 adediyle uçuyoruz. Ancak bunların 2’sini charter, birini de normal konfigürasyonda tutarak yedek uçak olarak kullanmaya devam edeceğiz.”

        THY’nin uçak teslim takvimi

        2015 32 uçak

        2016 45 uçak

        2017 9 uçak

        2018 47 uçak

        2019 40 uçak

        2020 62 uçak

        2021 10 uçak

        Amerika’nın en iyi 10 havayolu

        Havacılık sektöründe rekabetin yoğun olarak yaşandığı Amerika Birleşik Devletleri’nde en iyi havayolları listesinin ilk sırasında Virgin Amerika yer aldı. JetBlue ikinci, Hawaiian ise üçüncü oldu. Değerlendirme havacılık ve pazarlama uzmanı akademisyenler tarafından 1991’den bu yana yapılıyor. ‘Havayolu Kalite Değerlendirmesi’ adı verilen raporda tüketicilere birden çok faktör soruluyor. Raporda, zamanında kalkış ve bagaj hakları özellikle tüketicinin dikkat ettiği konular arasında ilk sırada geliyor. Yine rapora göre ABD havayolu sektörü bazı alanlarda yaşadığı düşüşlere rağmen, 2013’te 2012’ye göre iyileşme yaşadı.

        En iyi 10 havayolu

        1. Virgin America

        2. JetBlue 3Hawaiian Airlines

        4. Delta Air Lines

        5. Alaska Airlines

        6. Endeav or Air

        7. US Airways

        8. Southwest

        9. American Airlines

        10. AirTran

        ‘Uçakların arasında büyüdüm’

        Türk sineması ve tiyatrosunun önemli isimlerinden Ayşen Gruda’nın Profilo Alışveriş Merkezi’nde sahnelenen yeni oyunu Çöpçatan Hala’nın provalarının konuğu oldum. O da Habertürk TV’de pazar günü 16.15’te yayınlanacak Airport programında benim konuğum olacak. İşte yaptığımız keyifli söyleşiden satır başları:

        • Uçakların arasında büyüdüm. Uçağa ilk kez bebekken binmişimdir herhalde. İlk yurtdışı seyahatimi ise bir tiyatro turnesi vesilesiyle Almanya’ya yapmıştım.
        • Gittiğim yerlerde tarihi mekânlar varsa onları görürüm. Her ülkenin kendine has yemekleri oluyor. Onları merak eder, denerim. Oyun, sinema ve müzikallere giderim. Hindistan ve Afrika’yı merak ediyorum. Avustralya’yı da çok beğeniyorum. Kıbrıs gibi çok sakin, iklimi güzel. Bir daha gitmek isterim ancak yolu çok uzun. İlk yolculuğumu 1985’te yapmıştım ve 36 saat sürmüştü. Uçak önce Tokyo’da durdu ama aktarma olmadı. Sanırım yakıt ikmali yaptı. Sonra Singapur’dan Melbourne’a uçtuk, ardından Sydney’e gittik. Uzun bir yoldu, ama sıkıcı değildi. Hostesler sizinle çok ilgileniyor. Kitap okuyorsunuz, arkadaşlık kuruyorsunuz. n İki kere kokpite falan girmişliğim var, bayıldım, uçağın basit bir kullanım şekli var. Kokpitte çok rahat seyahat ettim.
        • Terminallere bazen arkadaşlarımla gidiyorum. Yemek falan yiyoruz. Tek başıma gittiğim de oluyor. Böyle zamanlarda da kitap, gazete okuyorum. Etrafımı gözlemliyorum. Bir yığın insan gidiyor, geliyor, çok renkli bir yer...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ