Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Denizde av yasağı başlıyor

        Ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 3/1 sayılı tebliğ gereği su ürünleri av yasağı bugün başlıyor. 31 Ağustos’a kadar sürecek olan yasak sezonu süresince balıkçı tezgâhlarında daha çok kültür balıkçılığı yöntemi ile üretilen çipura, levrek ve alabalığın yanı sıra ithal edilen balıklar (kalkan, uskumru, barbunya, lahoz, orfoz vb) bulunabilecek.

        EN ÇOK HAMSİ AVLANDI

        Bu balıkların yanı sıra av sezonu içinde avlanıp, uygun koşullarda dondurulan bazı balıkları da (istavrit ve hamsi gibi) balıkçı tezgâhlarında bir süre görmek mümkün olacak. Su ürünleri avcılığının serbest olduğu 2013-2014 av sezonunda Kumkapı Balık Hali’ne toplam 38.435 ton su ürünü geldi. Bu miktarın 4.102 tonunu kültür balıkçılığı ürünü, 2.308 tonunu ithal su ürünleri, 15.647 tonunu hamsi, 1.250 tonunu lüfer, 8.121 tonunu istavrit, 1.795 tonunu palamut, 1.777 tonunu mezgit, 415 tonunu tekir oluşturdu.

        BALIK ALIRKEN DİKKAT!

        Av yasağında balık alırken dikkat edilmesi gereken ayrıntılar...

        Özellikle tezgâhta taze olarak hamsi, uskumru bulunuyorsa alınmamalı. Çünkü bu balıklar donmuş ürünler olup, çözündürülerek taze balık gibi satılabiliyor.

        Çipura ve levrek balığı satın alırken deniz çipurası veya deniz levreği diye daha fazla ücret ödenmemeli. Bu balıkların irilerinin ayrılarak tezgâhlarda doğal deniz balığı adı altında satılması ihtimaline dikkat edilmeli. Çünkü doğal yolla elde edilen çipura ve levrek balığı yok denecek kadar az.

        Kültür balığı nasıl anlaşılır?

        Av sezonunda doğal balık ile kültür balığını ayırt etmek için şu ayrıntılara dikkat edin...

        Çipura: Doğadan yakalanan balığın karnı şişkin değil düzdür. Pulları kolayca dökülmez. Derisi parlaktır. Kültür çipurasında ise balığın karnı şiş, karın duvarları yağlı ve kalın, pulları dökülmüş durumdadır ya da kolayca dökülebilir.

        Levrek: Doğadan yakalanan levreklerin pulları daha sert bir şekilde deriye yapışmış ve tamdır. Bütün pulları üzerindedir. Derisi parlak ve gözler canlıdır. Açık renklidir. Kültür levreğinde balığın sırtı koyu renklidir. Pullar yer yer dökülmüş olabilir. Derisi mattır.

        15 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında Kalkan balığı avcılığı yasak olup, ancak depoda uygun koşullarda muhafaza edilen ve ithalat yolu ile elde edilen kalkan balıkları tezgâhlarda görülebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ