Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tüm yurtta zafer coşkusu

        30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları çerçevesinde Aksaray Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlendi. Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın tören aracının üzerinden vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı.

        YURTTA ZAFER BAYRAMI COŞKUSU

        Törende daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağı çekildi. Tören Komutanı Tuğgeneral Osman Gazi Kandemir, Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşmasını tank üzerinden yaptı. Kandemir, yüce Türk ulusunun bağımsızlığını simgeleyen Zafer Bayramı'nın 86. yılını kutlamanın haklı gururu ve mutluluğu içinde olduklarını söyledi. ''30 Ağustos''un bağımsızlık mücadelesinde tarihi bir karar günü olduğunu ifade eden Kandemir, bu zaferle toprakları işgal edilen, bağımsız yaşama hakkına son verilerek esir ve tutsak edilmek istenen Türk milletinin, Atatürk'ün önderliğinde kazandığı İstiklal Savaşı ile yeniden doğduğunu vurguladı. Tuğgeneral Kandemir, muharebe meydanlarında büyük zaferler kazanarak ''tüm dünyanın gözlerini kamaştıran'' Türk ordusunun, bu zaferle tarihte yeni bir sayfa açtığını dile getirerek, şöyle konuştu: ''Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşı olan bu zafer, esaret altındaki diğer uluslara da önderlik teşkil etmiş, yüce Türk milleti, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere anlamlı, ağır, sonsuza kadar sürecek bir ders vermiştir. Türk ulusu kendisine zulüm eden düşmanı Anadolu'nun sinesinde boğmuştur. Kahraman Türk ordusunun tarih boyunca elde etmiş olduğu başarılar, kendisine ihtiyaç duyulduğunda yapabileceklerinin teminatıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün de 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesiyle güçlenerek dosta güven, düşmana korku salmış ve salmaktadır. Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti devletinin bölünmez bütünlüğüne, Cumhuriyet'in temel niteliklerine, üniter devlet yapısına yönelik her türlü tehdidi ortadan kaldırma yolunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin gösterdiği azim ve kararlılık, Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza dek yaşayacağının en büyük teminatıdır.'' Osman Gazi Kandemir, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da aklın ve ilmin yol göstericiliğini kabul eden Atatürkçü düşünce sistemini vazgeçilmez rehber almaya devam edeceğini belirterek, ''Yüce Türk ulusundan aldığımız güç ve kararlılıkla Türk Silahlı Kuvvetleri, Atatürkçü düşünce ve inkılaplarının yorulmaz takipçisi ve kendisine emanet edilen demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin vazgeçilmez bekçisi olmaya devam edecektir'' dedi. Tören, motorlu ve yaya birliklerin geçişi, hava araçlarının gösteri uçuşlarıyla son buldu. Vatan Caddesi'ni dolduran İstanbullular, resmi geçit törenini coşkuyla izledi. Bu arada tören sırasında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli bir kadın polis memuru baygınlık geçirdi.

        30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda da tören düzenlendi. Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile üniversiteler, siyasi partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıt Özel Defteri'ni imzaladı. Orgeneral Saygun, deftere şunları yazdı: ''Asil milletimizin var oluş mücadelesinin büyük fedakarlıklarla kazandığı ve Anadolu'nun ebedi Türk yurdu olarak tescil edildiği zaferin 86. yılında, minnet ve şükran duygularıyla dolu olarak huzurundayız. Türk'ün onur savaşının sonucu olan bu anlamlı zafer, emir ve komutan altındaki silahlı kuvvetlerimizin vatan sevgisi ve bağımsızlık sevdası ile bütünleşen güç, gayret ve emel birliğinin emsalsiz bir tezahürüdür. Türk Silahlı Kuvvetleri, çizdiğin aydınlık yolda verdiğin hedefe durmaksızın yürüme kararlılığı içinde, en büyük eserin olan Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet korumak ve yaşatmak için gerektiğinde yeni zaferler kazanmak güç, azim ve kararlılığındadır. Ruhun şad olsun.'' Tören dolayısıyla Taksim çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, daha sonra Harbiye Orduevi'nde tebrikleri kabul etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ