Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Silivri'de çevre felaketi (Kula Deresi)

        2009’daki sel felaketinin ardından kentin derelerinde ıslah seferberliği başlatılmıştı. Başta Ayamama olmak üzere çok sayıda derede taşkınları önlemek için iyileştirme çalışmaları yapıldı, bazılarında da çalışmalar hâlâ devam ediyor. Ancak böylesine kapsamlı bir ıslah projesinin sürdürüldüğü kentte, unutulan, ilgi bekleyen dereler de var. Misal, Silivri’deki Kula Deresi...

        Bataklıktan farkı kalmayan dere toplum sağlığı için ciddi bir tehdit unsuru... Dereden yayılan kötü koku dayanılmaz boyutlarda. Bu mikrop yuvasından kaynaklanan sinek istilası da tahammül edilir gibi değil. Bir zamanlar balıkların yaşadığı derede artık hiçbir canlının kalmadığını söyleyen bölge halkı, yetkililerin dereye acilen müdahale etmesi gerektiğini söylüyor. Bir çevre sakini, karşı karşıya kaldıkları durumu şöyle anlatıyor: “Havuzda çoğalttığım balıkları daha özgür kalsınlar diye dereye bırakıyordum. 10 gün önce geldiğimde tüm balıkların öldüğünü gördüm. Etrafta yılanların, kaplumbağaların ve hatta bu dereden su içen kuşların öldüğünü gördüm. Konuyu Silivri Çevre Derneği’ne ve Büyüksinekli Köyü Muhtarlığı’na bildirdim. Derenin üzerini kalın bir tortu kapladı ve rengi simsiyah oldu. Dereden yayılan keskin koku dayanılır gibi değil. Yazık, günah...”

        Silivri Çevre Derneği de derenin alarm verdiği görüşünde. Dernek başkanı Ali Korsan, yetkilileri göreve çağırıyor: “Büyük bir bölümü bataklığa dönmüş olan dereye, çevredeki hayvan çiftliklerinin atıkları boşalıyor. Başta balıklar olmak üzere tüm su canlıları öldü. Silivri Belediyesi’ni, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nı, İl Çevre Müdürlüğü’nü, göreve davet ediyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ