Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi dijital müzik platformları, Soundcloud, spotify, deezer, iTunes

        Sırma KARASU / HT CUMARTESİ

        Çok eski şarkılara ya da daha dün çıkanlara ulaşmak için artık müzik marketlerin yolunu tutmuyor, dijital müzik platformlarının adreslerini tıklıyoruz. Yeter ki internet paketimiz olsun. İşte yüz binlerce CD’lik arşive sahip dijital müzik platformları...

        Tarihi, insanın ses çıkarabildiği fark etmesi kadar eski olan müzik, internet ve dijital teknolojilerinin gelişimiyle en çok değişen ve dönüşen sanat dalı. Müziğini dijital olarak kendi yayınlayan müzisyen sayısı da her geçen gün artıyor. Oyun konsolundan akıllı telefona, tabletten masa üstü bilgisayara müziği dijital olarak tüketmek ve müzik üzerinden etkileşime girmek mümkün. Yeter ki internetiniz olsun. İşte dijital müzik platformları:

        TTNet

        Türkçe müziği, yabancı müziğe yeğliyorsanız ve müzik keşfetmekten ziyade istediğiniz parçaya hemen ulaşmayı önemsiyorsanız bu servis size göre. Türk Telekom’un müzik servisi TTNet Müzik’ten ADSL üyeliğiniz ile günde 30 şarkı ve radyo dinleme özelliğinden yararlanabilirsiniz. Şarkı indirmek içinse şarkı başına belirlenen ücreti internet faturanıza yansıtabilir veya mobil ödeme kullanabilirsiniz. İndirdiğiniz şarkıları CD’ye çekmeniz, MP3 çalar veya akıllı telefonda dinlemeniz de mümkün. Mobil aplikasyonu mevcut.

        iTunes

        iTunes 37 milyon şarkılık arşiviyle şu an dünyanın en büyük müzik dükkânı. Yerli sanatçılarımız da yabancılara uyarak albümlerini çıkar çıkmaz iTunes’a yüklemeye başladı. iTunes’ta ücretsiz dinleme opsiyonu yok ancak ön dinleme mümkün. Apple ürünü kullanıyorsanız kolay yükleme ve cihazlar arası eşleşme için muhteşem. iTunes’tan içerik satın almak için kredi kartınızı veya iTunes hediye kartlarını kullanabilirsiniz.

        NetD

        NetD sadece bir müzik platformu değil, dizi ve programları da kapsayan bir eğlence platformu. Yerli içeriğe ulaşmak için faydalı. Yerli ve yabancı sanatçılardan özel seçkiler sayfası ve hazır çalma listeleri, müziğe ulaşmanın pratik yolu. Videolar HD kalitesinde ve NetD servisi reklamlı ve tamamen ücretsiz.

        Youtube

        Youtube ülkemizde müziğe ulaşmak için en çok kullanılan platform. Üyelik dahi gerektirmeyen platform, bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda videolardan önce reklam yayınlamaya başladı. Eski, yeni, yerli veya yabancı fark etmeksizin her türlü müzik içeriğine ulaşmak için adeta bir cankurtaran. Mobil aplikasyonu mevcut.

        YABANCI AĞIRLIKLI MÜZİK İÇİN

        Deezer

        Deezer dünyanın 182 ülkesinde aktif bir müzik dinleme platformu. Geniş bir dünya müziği repertuvarı var. Yerli repertuvar hâlâ sınırlı olsa da mevcut. Radyo dinleme ve çalma listesi oluşturabilme gibi özelliklerin yanı sıra sosyal medya bağlantısıyla Facebook arkadaşlarınızı Deezer’dan takip edebilmeniz mümkün. Deezer müzik eşleştirme için robotla değil gerçek insanla çalıştığından yerel özel günlere ve durumlara uygun çalma listesi bulunuyor. Üç üyelik seçeneği var; ücretsiz, ücretli ve mobil ücretli. Geçtiğimiz aylarda sunulan Deezer Flow sayesinde sevdiğiniz sanatçıların müzikleri, editörler tarafından hazırlanan radyo modunda mobil aplikasyondan dinlenebiliyor.

        Spotify

        Spotify teknolojiye daha hâkim kullanıcıların tercihi. Yerli repertuvar hemen hemen Deezer’la aynı. Ücretsiz üyelik modelinde birkaç şarkıda bir sesli reklam var. Dinlediğiniz parçaları Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında paylaşmak mümkün. Spotify’ı kullanmak için sitesinden programını indirebileceğiniz gibi programın neredeyse aynı ara yüzde yapılmış tarayıcı versiyonuna da ulaşılabiliyor. Sevdiğiniz sanatçı veya şarkıyı kullanarak radyo başlatma özelliği de var. Geçtiğimiz aylarda ücretsiz mobil modelini tanıtan Spotify’ın üç üyelik modeli bulunuyor ancak tüm özelliklerden yararlanmak için premium abonelik gerekiyor.

        Soundcloud

        TV, radyo veya albüm gibi geleneksel platformların müzik ihtiyacınıza yeterli çeşitlilik sunmadığını düşünüyorsanız doğru adres Soundcloud. Platform, bağımsız müzisyenlere içeriklerini yükleme ve blog, sosyal medya gibi ortamlara yerleştirerek tanıtma imkânı sunuyor. Mobil aplikasyonu da mevcut olan Soundcloud’a amatör ya da profesyonel müzisyenler tarafından yüklenen miksler ve müzikler, partide veya arkadaş ortamında arka arkaya dinlemek için birebir. Ülkemizden çıkan Soundcloud fenomenleri Barış K. ve Son Feci Bisiklet dinlemeye değer.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ